İmre, ‘Var gücümüzle mücadele edeceğiz’
19 Nisan 2024 15:43

İmre, ‘Var gücümüzle mücadele edeceğiz’

Savunma, Büro ve Destek Hizmetleri Sendikası (SAVDES-SEN) Kocaeli Bölge Şube Başkanı Özhan İmre, memur ve emeklilerinin durumları, yaptıkları çalışmalar ve gerçekleştirecekleri miting hakkında açıklamalarda bulundu. İmre, “Var gücümüzle mücadele edeceğiz” dedi

Savunma, Büro ve Destek Hizmetleri Sendikası (SAVDES-SEN) Kocaeli Bölge Şube Başkanı Özhan İmre, memur ve emeklilerinin durumları, yaptıkları çalışmalar ve gerçekleştirecekleri mitingle ilgili olarak dün bazı açıklamalarda bulundu. Başkan İmre, açıklamasında “Genel Başkanımız, geçtiğimiz süreçte yaptığı açıklamalarında, TÜRK-İŞ tarafından açıklanan 2024 yılı Mart ayı yoksulluk sınırının 54 bin 700 TL olarak açıklandığını, 2024 yılı Şubat ayında yapılan bir başka araştırmada, Türkiye’de ekonomiden memnuniyetsizlik oranının yüzde 77’ye çıktığını belirtmişti. Yine TÜİK tarafından açıklanan 2024 yılı Mart ayı enflasyon oranı ile birlikte ilk üç ay için ortaya çıkan yüzde 15,06 oranındaki enflasyonun 2024 yılı ilk altı ayı için verilen yüzde 15’lik memur zammını erittiğini, yok ettiğini, memurların yüzde 90’ının yoksulluk sınırı altında kaldığını ifade etmişti” dedi.

‘YILLARDIR GÖRMÜYORLAR, VİCDANLARI SIZLAMIYOR’

Sözlerine devam eden Başkan İmre, “Hatta ‘Bütçeden hakkımızı, refahtan payımızı aldık’ diyen yetkili ve etkisiz konfederasyon ve sendikalar bu durumu görmezler mi? Yoksulluk sınırı altında inleyen memurlarla memur emeklilerinin sesini duymazlar mı? Vicdanları hiç sızlamaz mı? Ve dahası, halen bu konfederasyon ve sendikalara üye olan memurlar, çoluk çocuğunun geleceğini düşünerek kendi konumunu sorgulamaz mı?’ diye de sormuştu. Yetkili ve etkisiz siyasallaşmış konfederasyon ve sendikaların öncelikleri memur ve emekli olmadığı için yıllardır görmez, duymaz, vicdanları sızlamaz” dedi.

‘KAYNAK BULUNURSA BÜTÇE YETERLİ HALE GELİR’

Başkan İmre, açıklamasını sürdürerek “Şimdi duruma farklı bir açıdan da bakalım: Hadi yetkili konfederasyon ve bağlı sendikaları aymazlık içerisinde, ya hükümetimiz, Hazine ve Maliye Bakanlığımız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız, bu verileri bizden daha iyi bildiği halde neden memur ve emeklilerini yoksulluk sınırı üzerinde bir ekonomik güce kavuşturmazlar? Akla ilk gelen cevap; ‘Bütçe yetersiz ya da kaynak yok’. Kaynak bulunursa bütçe yeterli hale gelir. Kamuda tasarruf edilebilecek ve kaynak yaratılabilecek o kadar çok konu başlığı var ki” ifadelerini kullandı.

‘YAŞAMA TAKATİ KALMADI’

Açıklamasına devam eden Başkan İmre, “Bir tanesi üzerinden gidelim. Örneğin Varlık Vergisi. Türkiye’de 2. Dünya Savaşı ile birlikte uygulanmaya başlanmış, savaş yükünü hafifletmek üzere 1942 yılında çıkarılan 4305 sayılı Varlık Vergisi Kanunu ile varlık ve yüksek gelir sahiplerinden bir sefere mahsus varlık vergisi alınarak bütçe sorunu çözülmüştü. Gölcük Depremi sonrasında da 1999 yılında çıkarılan kanunlar çerçevesinde benzer şekilde uygulama yapılmıştı. Bu uygulamalara örnek olması hasebiyle Osmanlı döneminden rivayet edilen bir olaydan da bahsedebiliriz. Rivayet edilir ki dönemin Şam Valisi Esat Paşa, boşalan hazine için etrafındakilerin ‘Halka ek vergi koyarak hazinemizi dolduralım’ tekliflerine karşı ‘Kuzuların derilerini yüzmektense koçların yünlerini kırkmak daha iyidir’ demiş ve akabinde yüksek gelir sahipleri ve zenginlerden bütçeye aldığı paylar, bütçe ihtiyacını karşılamıştır. Artık, kuzularda yüzülecek deri kalmamıştır. Memur emekli olamıyor, olsa da başını sokacağı evi alamıyor, emekliler açlık sınırı altındaki maaşları ile geçinemiyor. İşin özeti, yüzde 90’ı yoksulluk sınırı altındaki memurlarla büyük çoğunluğu açlık sınırı altındaki emeklilerin yaşama takati kalmıyor, adım adım bitişe doğru gidiyor” dedi.

‘VARLIK VE YÜKSEK GELİR SAHİBİ OLANLARDAN ALINMALI’

Başkan İmre, sözlerini sürdürdü ve “O halde gelelim sadede. Artık Esat Paşa’nın tabiriyle sıra koçlardadır. Yani Türkiye ekonomisinden aslan payını alan varlık ve yüksek gelir sahibi olanlara. Koçlar kimler mi? Türkiye’nin büyümesindeki sektörlere, tapu dairelerine, bankalara ve aşırı değer artışı gösteren gayrimenkuller için emlak pazarlama sitelerine baktığımızda çabucak anlarız. Ne de olsa her şey dijital ortamda. Koçlar deyince sadece kişileri algılamayalım; şirketler, gayrimenkuller, menkul değerler, araçlar, mevduat (TL, döviz, altın) antika gibi her şeyi bu koçlara dahil edebiliriz. Böylelikle asrın felaketi depremler, pandemi, EYT gibi gerekçelerle açık veren bütçeyi kısa sürede toparlar, enflasyonu düşürür, kaynak yaratabiliriz diye düşünüyoruz. Muhtemelen hükümetimiz de bunu düşünmüş ve seçim sonrasını beklemiş olabilir” dedi.

‘ÇÖZÜMLER ORTAYA KOYACAĞIZ’

Açıklamasına son veren Başkan İmre, “Bizler, yeni nesil sendikacılık parolası ile yola çıkan Kamu Birliği Konfederasyonu ve bağlı sendikaları olarak siyasallaşmış sendikalara inat, memur ve emeklilerinin yoksulluk sınırı üzerinde ücret almalarını sağlamak, ücretlilerin Gayri Safi Milli Hasıla’da yıllardır düşen paylarını artırmak ve Türkiye’de ücretlilerin yaşam memnuniyet oranını artırmak amacıyla var gücümüzle çalışacağız, mücadele edeceğiz. Haklılığımızı haykıracağız, çözümler ortaya koyacağız. Sürekli sahalarda olacağız. Üyelerimiz de halinden memnun değilse, kamuda liyakat, ücretlerde adalet istiyorsa, ‘Hakkım ve hukukum savunulsun’ diyorsa yanımızda olmasını istiyor, desteklerini bekliyoruz. Halinden memnun olanları ise Varlık Vergisi ödemeye davet ediyoruz. Herkesi 11 Mayıs 2024 Cumartesi günü Büyük Ankara Mitingi’mize ve coşkumuza ortak olmaya bekliyor ve diyoruz ki Türkiye’de çözülmeyecek hiçbir sorun yoktur. Ülkemiz ve milletimiz büyüktür. Yeter ki niyetler iyi olsun. Kaynak da bulunur, bütçe açığı da kapanır, memur ve emeklilerine bütçeden ve refahtan pay da verilir” dedi. Erdem ŞENGÜL

BENZER HABERLER
X