Yardımlaşma ve paylaşma…
Aile içindeki etkili iletişim, aile üyelerinin karşılıklı olarak birbirlerinin düşüncelerini ve duygularını anlamalarını sağlar. Yine aile içinde işbirliği, yardımlaşma ve paylaşma davranışlarının da kuvvetlenmesine yol açar, çocukların gelişmesi içinde uygun bir ortam oluşmasına neden olur. Sağlıklı ve iyi bir iletişimin olduğu ailelerde, çocukların kendilerine olan güvenleri artar, daha fazla sorumluluk üstlenmeye başlarlar.
Çocuklara küçük yaşlardan itibaren verilen öğretici değerler, onların gelecek hayatlarında rehber ve yol gösterici olacaktır. Anne ve babalar, çocuklarının özgüvenli, sorumluluk sahibi ve yaşamış olduğu topluma duyarlı bireyler olmasını ister ve bu amaçla çocuklarına yol gösterici olmaya çalışır. Çocukların çocukluklarını yaşayabilmeleri için onlarla iyi bir iletişim kurmalı, en yakın arkadaşlarının teknolojik aletler olmadığı bilincini onlara yerleştirebilmeliyiz.
Şimdi hemen her evde bulunan cep telefonları, bilgisayar ve tabletler, çocukların en iyi arkadaşlarından birisi olarak görülüyor. Çocuklarımızın ellerinden cep telefonlarını düşürmediğinden dert yanıyorsak, önce yaşça büyükler bu konuda iyi birer örnek olabilmelidir. Çocuklarla birlikte daha fazla zaman geçirildiğinde çocuklar, teknolojik aletlerle daha az zaman geçirecek bu ise aile bağlarının daha güçlü olmasında etken olacaktır.
Çocukları destekleyip, onlara güven duyduğumuzda, yeri geldiğinde anne-baba, yeri geldiğinde arkadaş olduğumuzda, çocuklarımızın da kendine olan güven duygusunun geliştiği görülecektir. Çocuklarla birlikte birçok şeyi paylaşmanın, kendilerine olan güven duygusunun gelişmesinde önemli katkı sağlayacağını düşünüyorum.
Sağlıklı ve iyi bir iletişimin olduğu ailede, çocukların kendilerine olan güvenleri artar, daha fazla sorumluluk üstlenmeye başlarlar. Çocuklara sorumluluk vermekteki amaç, çocuğun hayatındaki diğer kişilerin isteklerini yerine getirmesinden ziyade öncelikle kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmesi ve yaşına göre yapabileceği bazı şeylerin olduğunu onlara aktarmak olmalıdır.
Gençlik yılları ise insanların hayatlarında önemli ve unutamayacakları anıların olduğu dönemlerdir. Bazen yeni dostluk ve arkadaşlıkların kurulduğu, bazen de daha fazla sorumlulukların edinilmeye başlandığı dönemlerdir. Hayatta tecrübelerin edinilmeye başlandığı, yarınlara umutla bakmaya başlanan yıllardır gençlik yılları. Yaş ilerledikçe gençlik dönemleri daha da fazla anılmaya başlar. Gençlik dönemi, bazen de insanların daha olgun düşünmesini sağlamaya başladığı dönemlerdir.
Gençlerle iletişimde samimi olmalı ve onları geleceğe yönlendirecek doğru adımları atmasında örnek davranışlar sergilenebilmeli. Genç yaştakilere yalnızca maddi anlamda destek vererek, onların ihtiyacını karşılandığını düşünmek ise yanıltıcı olacaktır diye düşünüyorum.
Yardımlaşma ve paylaşma konusunda da örnek olunabilmeli. İhtiyaç sahiplerine yardımda bulunmanın ne kadar önemli bir davranış olduğu bilincini çocuklara aşılayabilmeliyiz. Bugünün gençleri ise üzerine düşen sorumlukların farkına varıp, yarınlara kendilerini iyi hazırlamak durumundadır ki bu da çok çalışmaktan geçiyor. Eğitimin önce ailede başladığını unutmamak gerekiyor. Çocuklara olumlu olan davranışları kazanmaları konusunda yardımcı olunmalı, onlara örnek olmalıyız. Unutulmaması gereken ise çocuklara veya gençlere çok şey almak değil, onlarla çok şey paylaşmak önemlidir.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- Doğa ve çevre duyarlılığı… 10 Ekim 2024 Perşembe
- Bilmemekten olmasa gerek… 09 Ekim 2024 Çarşamba
- Eğitim destekleri artıyor… 08 Ekim 2024 Salı
- Evsel atıklar ve geri dönüşüm… 07 Ekim 2024 Pazartesi
- Kitap Fuarı çok iyi bir fırsat… 06 Ekim 2024 Pazar
- Değişken havaların etkisi… 03 Ekim 2024 Perşembe
- Kapalı semt pazarları… 02 Ekim 2024 Çarşamba
- Su tasarrufunu elden bırakmamalı… 01 Ekim 2024 Salı
- Yaşlılarımız değerli birer hazinedir… 30 Eylül 2024 Pazartesi
- Çalışmalara verilecek katkı… 29 Eylül 2024 Pazar