Sorunlar ve çözüm önerileri (1)
Yaşamış olduğumuz 17 Ağustos Marmara Depremi sonrasında geçen yıllar içinde hızla göç almaya başlayan ilçemizde, buna bağlı olarak nüfuz hızla artarak yeni yerleşim alanları oluşmaya başlamıştır. Artan nüfusla doğru orantılı olarak araç sayısında artmasıyla birlikte, ilçemizde trafik ve otopark sıkıntısı da baş göstermeye başlamıştır.
D-130 Karayolu üzerinde bulunması ve şehir merkezinin dar sokak ve caddelerden oluşması, trafikte yaşanan sorunların her geçen gün daha da artmasına neden olmuş ve otopark sorunu güncelliğini korumaya devam etmiştir. Şehir merkezindeki sıkışık yapıya, bazı duyarsız araç sürücülerinin de eklenmesiyle beraber, hatalı otoparkların sayısında artış olmuş ve bazı sokaklarda görmeye alışık olduğumuz yaya kaldırımlarına araç park edilmesi ve engelli yollarının araçlarla kapatılması artık neredeyse kanıksanacak duruma gelmiştir. Bu konuda araç sürücülerinin daha duyarlı davranmasını ve empati yapmasını öneriyorum. Yaya kaldırımlarına araçların park etmesini önlemek için yetkililer tarafından konulan dubalar ise yine bazı sorumsuz araç sürücüleri tarafından kırılmak suretiyle tahrip edilebilmektedir.
Özellikle şehir merkezi ve civarındaki sokaklarda görülen trafik ve otopark sorununa ise ilçemizde üç bölgede gerçekleştirilecek olan ve bu üç bölgeden birisi olan Merkez Mahallesi’nin bir kısmında yapılacak olan dönüşümün adeta ilaç olması bekleniyor. Kentsel dönüşümle birlikte ilçe merkezinin daha sağlıklı yapıya kavuşturularak, cadde ve sokakların daha geniş ve kullanışlı olması da planlanıyor. Araç parkları konusunda ise en büyük sorumluluk araç sürücülerine düşüyor. Buna bağlı olarak eski Gazi Ortaokulu’nun bulunduğu alanın her gün araç parklarıyla tümüyle dolu olması da, ilçemizin yeni otoparklara ihtiyacı olduğunu da gözler önüne seriyor.
İlçemizin sokak ve caddelerinde otopark konusunda yaşanan sıkıntılardan sonra gelen sorunun ise bir türlü bitmek bilmeyen ve bitecek gibi de görünmeyen saatli çöp uygulamasına uyulmaması. Bu konuda artık çok da fazla söylenecek bir şeyin olduğunu sanmıyorum. Yalnızca vatandaşların saatli çöp uygulaması kapsamında çöplerini olması gereken yerlere ve zamanında çıkarması sorunu çözecektir. Olay bu kadar basitken bazı umursamaz vatandaşların duyarsızlığı yüzünden, bu sorun uzayıp gidiyor.
İlçemizde çeşitli zamanlarda ihtiyaç duyulan yerlerde altyapı çalışmaları gerçekleştiriliyor. Yapılan bakım çalışmaları sonucunda yollar tekrar asfalt veya parke taşı ile kaplanırken, bazı mahallelerdeki yolların yaz mevsimine girilmeden elden geçirilmesi gerekiyor. Bozuk olan yollarda kış aylarında yağan yağmurlarla birlikte çukurlarda sular birikirken, yaz aylarında ise asfalt bulunmayan veya bakıma ihtiyaç duyan yollardan tozların kalkarak etrafa rahatsızlık verdiğini görebiliyoruz. Bu konuda da çalışmalara hız verilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Gölcük’te mahalle aralarında değişik günlerde kurulan semt pazarlarının da çözüme kavuşturulması gerekiyor. Kurulmuş olduğu gün o mahalledeki sokak ve caddelerde ulaşımı kapatarak, olası acil durumlarda zaman kaybına neden olabilecek semt pazarlarının birleştirilerek kalıcı ve kapalı pazara dönüştürülmesi, gerek pazarın kurulmuş oldu mahalledeki vatandaşlar açısından faydalı olacak, gerekse pazarın kurulmuş olduğu yerdeki trafik sorunu ortadan kalkacaktır. Pazarcı esnafı da daha iyi şartlarda hizmet verecektir.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- Değişken havaların etkisi… 03 Ekim 2024 Perşembe
- Kapalı semt pazarları… 02 Ekim 2024 Çarşamba
- Su tasarrufunu elden bırakmamalı… 01 Ekim 2024 Salı
- Yaşlılarımız değerli birer hazinedir… 30 Eylül 2024 Pazartesi
- Çalışmalara verilecek katkı… 29 Eylül 2024 Pazar
- Yaya önceliği unutulmamalı… 26 Eylül 2024 Perşembe
- Anlamak için dinlemek gerekli… 25 Eylül 2024 Çarşamba
- Sanat eserlerine sahip çıkılmalı… 24 Eylül 2024 Salı
- Davranışlarda empati kurabilmek… 23 Eylül 2024 Pazartesi
- Sağlık için spor önemli… 22 Eylül 2024 Pazar