Sorumluluk ve güven duygusu…

17 Mayıs 2023 15:29
Sorumluluk ve güven duygusu…

Toplumun temel yapı taşı dediğimiz ailede bireylerin birbirlerine sevgi ve saygı duyması en önemli olgudur. Anne ve babalar, çocuklarının özgüvenli, sorumluluk sahibi ve yaşamış olduğu topluma duyarlı bireyler olmasını ister ve bu amaçla çocuklarına yol gösterici olmaya çalışır. Çocuklara küçük yaşlardan itibaren verilen öğretici değerler, onların gelecek hayatlarında rehber ve yol gösterici olacaktır. 

Sabahları öperek uyandırdığımız, tertemiz yanağına öpücük kondurduğumuz çocuklarımız. Arkadaş ve aile sohbetlerimizde, çocukluk anılarımızdan bahsederken, o günleri tebessüm ile anarız. Çünkü bizim çocukluğumuz ile şimdiki çocukların olduğu yıllar arasında teknolojik olarak büyük farklılıklar bulunduğu da bir gerçek.Örneğin; eskiden ders konusunda bir konuya ulaşmak istendiğinde, evlerimizde kitaplıklarda bulunan ansiklopediler en büyük yardımcılar olurdu. Kitaplar arasında birçok konuyu araştırmak, yeni bilgiler öğrenmek için kullanılan ansiklopedilerin yerini şimdilerde gelişen teknoloji ile birlikte bilgisayarlar, tabletler ve cep telefonları almış görünüyor. Her ne kadar teknoloji ile birlikte bilgiye ulaşmak daha kolay olsada, kitap okumanın ve kitabın kokusunu hissetmenin de başka bir duygu olduğunu ifade etmek istiyorum.

Bizim çocukluğumuzda bilgisayar, cep telefonu ve tabletlerden söz etmek mümkün değildi. Şimdi ise hemen her evde bulunan bu teknolojik aletler, çocukların en iyi arkadaşlarından birisi olarak görülüyor. Çocuklara sorumluluk duygusunu öğretmek, onların gelişiminde büyük katkılar sağlayacağı gibi hayata hazırlanmalarında yardımcıları olabilecektir. Bununla beraber her çocuğun da kendi yaş grubuna göre alacağı sorumluluklar bulunmaktadır.

Çocuklarımızın çocukluklarını yaşayabilmeleri için onlarla iyi bir iletişim kurmalı, en yakın arkadaşlarının teknolojik aletler olmadığı bilincini onlara yerleştirebilmeliyiz.

Çocuklar anne veya babasından ne görürse, onu kendisine rehber edinmeye başlayacaktır. İyi bir iletişim yine bir ailenin olmazsa olmazıdır. Sağlıklı bir iletişimin kurulmadığı bir aile de insanlar birbirlerini anlayamazlar. Aile içindeki etkili iletişim, aile üyelerinin karşılıklı olarak birbirlerinin düşüncelerini ve duygularını anlamalarını sağlar.

Çocukları destekleyip, onlara güven duyduğumuzda, yeri geldiğinde anne-baba, yeri geldiğinde arkadaş olduğumuzda, çocuklarımızın da kendine olan güven duygusunun geliştiği görülecektir. Çocuklarla birlikte birçok şeyi paylaşmanın, kendilerine olan güven duygusunun gelişmesinde önemli katkı sağlayacağını düşünüyorum.Sağlıklı ve iyi bir iletişimin olduğu ailede, çocukların kendilerine olan güvenleri artar, daha fazla sorumluluk üstlenmeye başlarlar.

İnsanların bulunduğu yaş gurubuna veya konumuna göre bazı sorumlulukları vardır. Bireylerin sorumluluk alması ise başarıya götüren en büyük etkenlerden birisi olmaktadır. Yaşça büyük olanlar, işlerinde veya bulundukları konumda sorumluluk sahibi oldukları gibiyaşça küçük olanlar ve gençlerin de bazı sorumlulukları bulunabilmektedir.

Çocuklara bulunmuş olduğu yaşına göre sorumluluklar verebiliriz. Çocuklara sorumluluk vermekteki amaç, çocuğun hayatındaki diğer kişilerin isteklerini yerine getirmesinden ziyade öncelikle kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmesi ve yaşına göre yapabileceği bazı şeylerin olduğunu onlara aktarmak olmalıdır diye düşünüyorum. Çocukta sorumluluk doğuştan değil, sonradan öğrenilen bir kavramdır. Sorumluluk öğrenilebilen bir beceri olduğundan, çocuklara yaşlarına ve yeteneklerine uygun sorumluluklar verilip sonuçlarını görmesine izin verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çocuklara yaşına göre sorumluklarının neler olduğunu anlatıp öğretilirse, kendi başlarına başarma duygusu onları da mutlu edecektir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X