Sorumluluk ve güven duygusu…
Teknolojinin gelişmesine bağlı olarak günümüzde birçok şey, teknolojik aletlerinyardımı ile daha kolay ve daha kısa sürede yapılabiliyor.Bizim çocukluğumuz ile şimdiki çocukların olduğu yıllar arasında teknolojik olarak büyük farklılıklar bulunduğu bir gerçek.Örneğin; eskiden ders konusunda bir konuya ulaşmak istendiğinde, evlerimizde kitaplıklarda bulunan ansiklopediler en büyük yardımcılar olurdu. Kitaplar arasında birçok konuyu araştırmak, yeni bilgiler öğrenmek için kullanılan ansiklopedilerin yerini şimdilerde gelişen teknoloji ile birlikte bilgisayarlar, tabletler ve cep telefonları almış görünüyor. Her ne kadar teknoloji ile birlikte bilgiye ulaşmak daha kolay olsada, kitap okumanın ve kitabın kokusunu hissetmenin de başka bir duygu olduğunu ifade etmek istiyorum.
Bizim çocukluğumuzda bilgisayar, cep telefonu ve tabletlerden söz etmek mümkün değildi. Şimdi ise hemen her çocukta bulunan bu teknolojik aletler, çocukların en iyi arkadaşlarından birisi olarak görülüyor. Günümüzde teknoloji çağıyla beraber, çocuklardan boyundan büyük işler bekleyip, altından kalkamayacağı sorumluluklar vermeyi de doğru bulmadığımı belirtmek istiyorum. Çocuklara sorumluluk duygusunu öğretmek, onların gelişiminde büyük katkılar sağlayacağı gibi hayata hazırlanmalarında yardımcıları olabilecektir. Bununla beraber her çocuğun da kendi yaş grubuna göre alacağı sorumluluklar bulunmaktadır.
Çocuklarımızın çocukluklarını yaşayabilmeleri için onlarla iyi bir iletişim kurmalı, en yakın arkadaşlarının teknolojik aletler olmadığı bilincini onlara yerleştirebilmeliyiz. Çocuklarımızın ellerinden cep telefonlarını düşürmediğinden dert yanıyorsak, önce yaşça büyükler bu davranışı sergilemeli ve onlara iyi birer örnek olabilmeli.
Aile sohbetlerinde dahi, cep telefonlarında sosyal medyada gezinmek öne çıkabiliyorsa, çocuklar ne yapsın o zaman. Çocuklar büyüklerinden gördüklerini uygular. Bu nedenle yaşça büyük olanlar öncelikle, teknolojik aletleri kararında kullansın ki, çocuklarından da bunu bekleyebilsin.Çocuklarla birlikte daha fazla zaman geçirildiğinde çocuklar, teknolojik aletlerle daha az zaman geçirecek bu ise aile bağlarının daha güçlü olmasında etken olacaktır.
Hayatta sadece maddiyatın değil, maneviyatın da değerli olduğunu çocuklara öğretilebilmeli. Çocukları destekleyip, onlara güven duyulduğunda, yeri geldiğinde anne-baba, yeri geldiğinde arkadaş olunduğunda, çocukların da kendine olan güven duygusunun geliştiği görülecektir. Çocuklarla birlikte birçok şeyi paylaşmanın, kendilerine olan güven duygusunun gelişmesinde önemli katkı sağlayacağını düşünüyorum.
EÄŸitim-öğrenim gören çocukların geleceklerini ÅŸekillendirme adına yapmış oldukları çalışmaların yanında, onları sosyal etkinlik ve aktivitelere yönlendirmekte büyük önem taşıyor.Çocukların uÄŸraÅŸ verdikleri sanatsal faaliyetler, aynı zamanda ruhen dinlenmelerine de olanak saÄŸlayacaktır.Â
Sosyal faaliyetler çocukların akademik başarısına olumlu katkılar sağlayacaktır. Çocuklar sanatla uğraşırken aynı zamanda kendilerine olan güvenleri artar, düşünme ve karar verme becerilerini de güçlendirir. Çocukları sanatsal ve sportif etkinliklere de yönlendirebilmeliyiz.
Çocuklara,bulundukları yaÅŸ gruplarına göre sorumluluklar verilebilir.Çocuklara sorumluluk vermekteki amaç çocuÄŸun, bizim ya da hayatındaki diÄŸer kiÅŸilerin isteklerini yerine getirmesi deÄŸil, öncelikle kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmesi ve yaşına göre yapabileceÄŸi bazı ÅŸeylerin olduÄŸunu onlara aktarmak olmalıdır.Â
Â
Â
YAZARIN DÄ°ÄžER YAZILARI
- Değirmendere yoğun ilgi görüyor  13 Eylül 2024 Cuma
- Gürültü kirliliğinin etkisi… 12 Eylül 2024 Perşembe
- Kültürlerin tanıtılması…  11 Eylül 2024 Çarşamba
- Araç yoğunluğu artış gösterdi… 10 Eylül 2024 Salı
- Okuma alışkanlığı olabilmeli… 09 Eylül 2024 Pazartesi
- Eğitim-öğretim dönemi başlarken… 08 Eylül 2024 Pazar
- Hastane büyük katkı sunacak 06 Eylül 2024 Cuma
- Otopark alanlarında duyarlılık… 05 Eylül 2024 Perşembe
- Çalışmalar toplum için yapılıyor 04 Eylül 2024 Çarşamba
- Köprülü kavşakların ulaşıma katkısı… 03 Eylül 2024 Salı