Sorumluluk duygusu…

15 Temmuz 2024 14:14
Sorumluluk duygusu…

İnsanların bulunduğu yaş grubuna veya konumuna göre bazı sorumlulukları vardır. Bireylerin sorumluluk alması ise başarıya götüren en büyük etkenlerden birisi olmaktadır. Nüfusun artması ve şehirlerin büyümesi ile birlikte çok katlı binalarda oturan insan sayısında da doğal alarak artış meydana geliyor. Şehirleşmenin ve ortak yaşamanın ise insanlar üzerinde getirdiği birtakım sorumlulukları bulunuyor. Toplu olarak yaşadığımız ve zamanımızın büyük bir kısmını geçirdiğimiz binalarda komşuluk ilişkileri ayrı bir önem taşıyor. Bununla birlikte bazı yerlerde gerçek komşuluğun yerini sözde komşuluğun aldığını da maalesef görebiliyoruz.

Havaların sıcak olması özelikle toplum sağlığını yakından ilgilendiren çevre temizliği konusunda daha hassas ve özenli davranmamız gerektiğini ortaya koyuyor. Kapağı kapatılmayan çöp konteynırları, etrafa bırakılan çöpler, nasıl ki çevreye rahatsızlık veriyorsa, bu konulara daha fazla dikkat edilmesi gerekiyor. Ama bu konuda duyarsız davranan bazı kimseler için toplum sağlığının hiçbir önemi olmadığı da görülüyor. Sokağının bulunduğu köşe başlarına çöplerine bırakanların, aynı havayı kendisinin ve aile fertlerinin de soluduğunu aklından çıkarmaması gerekiyor.

Yayalara ait olan kaldırımların, yaşamış olduğu topluma karşı duyarsız olan araç sürücüleri tarafından adeta işgal edilmesiyle birlikte yayalar adeta araçların arasında yürümeye çalışıyor. Özellikle dar olan sokaklarda duyarsız araç sürücülerinin yapmış olduğu bu davranışlarda, duyarlı vatandaşların tepkisini çekiyor.

Trafikte de sorumlu davranmak gerekiyor. Hatalı araç parkları konusunda hatalı davranış sergileyen kimseler, bilmeden aracını hatalı park ettiğini söyleme gibi bir durumları vardır. Oysa park edilmemesi gereken yerlerde uyarı işaretleri bulunmasına rağmen, çeşitli bahanelerin altına sığınabilirler. Özellikle yayaların bulunduğu yerlerde daha dikkatli araç kullanmak, yayalara olması gerektiği gibi geçiş üstünlüğünü tanımak, saygının öncelikli olduğunu akıllardan çıkarmamak, sorumluluk bilincinin oluşmasında en büyük etken olmaktadır. Bazı sürücüler, kendileri de trafikte araç kullanmalarına veya yaya olmalarına rağmen, diğer sürücülere veya yayalara gereken duyarlılığı göstermeyebiliyor.

Hatalı araç parkları konusunda mağduriyet yaşayanlar, engelli vatandaşlarımız oluyor. Birçok kez şahit olmuşuzdur. Araç sürücüsü aracını engelli rampasının önüne park eder, hatta inmiş olduğu kapısı engelli rampasına açılmaktadır. O araç sürücüsünün bunu görmemesi veya ‘bilmiyordum’ demesinin bir izahının olduğunu düşünmüyorum.

Gölcük’te son dönemler içerisinde yapılan çalışmalarda, mahallelerde bulunan parkların sayısında belirgin bir artış oldu. Yaz aylarında daha fazla tercih edilen parklarda, bazı kimselerin sırf kendi zevki için kamu mallarına zarar verdiğini de gözlemlemek maalesef mümkün olabiliyor. Bankların çeşitli yerlerine zarar verilmesi, üzerlerinin yazılarla karalanması, oturulacak yerlere ayak basılması gibi olumsuz ve hoş olmayan davranışlarda bulunanlar, aynı parktan kendi yakınlarının da faydalanabileceğini unutmamaları gerekiyor.

Bir kimsenin kendisine yapılmasını istemediği bir şeyi bir başkasına yapmaya hakkı olmadığını düşünüyorum. Yani özellikle trafikte saygı kuralları içerisinde davranışlar sergilemenin ve empati yapmanın oldukça önemli ve gerekli olduğu kanaatindeyim. 

Toplumda yapılan hatalı davranışların bir kısmı belki bilinmeden yapılsa da, birçoğunun ise aslında bilinmediğinden değil, saygısızlıktan, çevreyi umursamadığından kaynaklandığı kanaatindeyim. Toplumda uyulması gereken kurallara uymanın, bireyler olarak herkesin görevi olduğunu düşünüyorum.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X