Sorumluluk almak, özgüveni geliştirir

12 Nisan 2021 16:48
Sorumluluk almak, özgüveni geliştirir

Bizim zamanımızdaki çocukluk dönemleri ile şimdiki çocukların olduğu yıllar arasında teknolojik olarak büyük farklılıklar bulunuyor. Aslında çok değil, bundan 20-25 yıl önce bilgisayar, tablet, cep telefonu vb. teknolojik aletler her evde bulunmayabiliyordu. Örneğin; eskiden özellikle ders konusunda bir konuya ulaşmak istendiğinde, evlerimizde kitaplıklarda bulunan ansiklopediler en büyük yardımcılar olurdu. Kitaplar arasında birçok konuyu araştırmak, yeni bilgiler öğrenmek için kullanılan ansiklopedilerin yerini şimdilerde gelişen teknoloji ile birlikte bilgisayarlar, tabletler ve cep telefonları almış görünüyor. Her ne kadar teknoloji ile birlikte bilgiye ulaşmak daha kolay olsada, kitap okumanın ve kitabın kokusunu hissetmenin de başka bir duygu olduğunu ifade etmek istiyorum.

 İnsanların bulunduğu yaş gurubuna veya konumuna göre bazı sorumlulukları vardır. Bireylerin sorumluluk alması ise başarıya götüren en büyük etkenlerden birisi olmaktadır. Yaşça büyük olanlar, işlerinde veya bulundukları konumda sorumluluk sahibi oldukları gibiyaşça küçük olanlar ve gençlerin de bazı sorumlulukları bulunabilmektedir. Çocuklara yapabilecekleri sorumlulukları vermek, aynı zamanda onların kendilerine olan özgüvenini pekiştirecek, cesaretlendirecek, paylaşma ve başarma duygularını da harekete geçirebilecektir. Bununla birlikte çocukların hangi yaşlarda neleri kendi başlarına yapabilecekleri bellidir. Çocuklara bulunmuş oldukları yaş guruplarına göre sorumluluk vermek, onların gelecekteki hayatlarında karşılaşmış oldukları sıkıntıları aşmalarında kolaylıklar sağlayacaktır.

 Günümüzde bilgi ve teknoloji çağıyla beraber, çocuklardan boyundan büyük işler bekleyip, altından kalkamayacağı sorumluluklar vermeyi de doğru bulmadığımı belirtmek istiyorum. Çocuklara sorumluluk duygusunu öğretmek, onların gelişiminde büyük katkılar sağlayacağı gibi hayata hazırlanmalarında yardımcıları olabilecektir. Bununla beraber her çocuğun da kendi yaş grubuna göre alacağı sorumluluklar bulunmaktadır.Çocuklarımızın çocukluklarını yaşayabilmeleri için onlarla iyi bir iletişim kurmalı, en yakın arkadaşlarının teknolojik aletler olmadığı bilincini onlara yerleştirebilmeliyiz. Çocuklarımızın ellerinden cep telefonlarını düşürmediğinden dert yanıyorsak, önce bizler bu davranışı sergilemeli ve onlara iyi birer örnek olabilmeliyiz.

 Hayatımızda sadece maddiyatın değil, maneviyatın da değerli olduğunu çocuklara öğretmeliyiz. Çocukları destekleyip, onlara güven duyduğumuzda, yeri geldiğinde anne-baba, yeri geldiğinde arkadaş olduğumuzda, çocuklarımızın da kendine olan güven duygusunun geliştiğini göreceksiniz. Çocuklarımızla birlikte zaman geçirdiğimizde çocuk kendisini önemli hisseder ve sevildiğini düşünür. Çocuklarla birlikte birçok şeyi paylaşmanın, kendilerine olan güven duygusunun gelişmesinde önemli katkı sağlayacağını düşünüyorum.

 Çocuklarımıza elbette sorumluluklar vereceğiz. Ama boyundan büyük altından kalkamayacağı sorumluluklar değil. Ama öncelikle ebeveynlerin çocuklarına iyi bir rol model olması da büyük önem taşıyor.Çocukta sorumluluk doğuştan değil, sonradan öğrenilen bir kavramdır. Çocuklarda sorumluluk öğrenilebilen bir beceri olduğundan, çocuklara yaşlarına ve yeteneklerine uygun sorumluluklar verilip sonuçlarını görmesine izin verilmesi gerektiğini düşünüyorum.Çocuklara sorumluluk vermekteki amaç, çocuğun bizim ya da hayatındaki diğer kişilerin isteklerini yerine getirmesi değil, öncelikle kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmesi ve yaşına göre yapabileceği bazı şeylerin olduğunu onlara aktarmak olmalıdır. İfade ettiğim gibi bu ise onların gelecek yaşamında kolaylıklar sağlayacaktır. Sorumluluk duygusunun aynı zamanda çocuklarda kendilerine olan özgüvenin de gelişmesine yardımcı olacağını düşünüyorum.

YAZARIN DÄ°ÄžER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X