Saygı ve empati gerekli

03 Mart 2022 09:07

17 Ağustos Depremi sonrasında ilçemizde yeni yapılan binaların şehir merkezi yerine ilçemizin üst kesimlerine yapılması, adeta ikinci bir Gölcük’ü meydana getirdi. Kalıcı konutların da yukarı kesimlere yapılması, Gölcük’te yeni bir yerleşim alanı oluşturdu. Yeni yerleşim alanlarında vatandaşlara yönelik olarak yapılan sağlık yatırımları, sosyal donatı alanlarının yapılması, vatandaşların hizmete sunulan parklar, genç kesime yönelik olarak spor sahalarının yapılması, ilçemizin üst kesimlerine canlılık getirdi.
Deprem sonrasında binalar daha az katlı yapılmış olsa da, çok katlı binalarda oturan vatandaşlar, apartman dairelerinde oturmuş olmanın gerektirdiği bazı kurallara da uymak durumunda bulunmaktadır. Toplu olarak yaşanılan yerlerde konulan veya belirlenen kurallar, yalnızca bir kişi için değil, binada yaşayan herkesi ilgilendirmektedir. Günümüzde önceki yıllarda olan komşuluk ilişkileri daha az olsa da yine de karşılıklı anlayış ve saygının hiçbir zaman değişmemesi gerekiyor. Zaten ikili ilişkilerde en önemli şey karşılıklı duyulan saygı değil midir? İnsanların empati yapması, anlayış ve hoşgörü çerçevesinde davranması ve aynı şekilde karşılık beklemesi de kişilerin en doğal hakkıdır. Ortak olarak yaşamış olduğumuz binalarda dikkat edilmesi gereken en önemli hususun, saygı olduğunu düşünüyorum. Zaten saygı çerçevesinde olan komşuluk ilişkilerinde bir sorunda olmayacaktır.
Çok katlı binalarda diğer bir önemli konunun ise gürültü seviyesine dikkat etmek olduğu kanaatindeyim. Bir kimsenin bir başkasını özellikle belirli bir saatten sonra gürültü yaparak rahatsız etmeye hakkı olmamalı. Bazı kimseler bu konuda gereken duyarlılığı ve komşularına olan saygıyı hiçe sayarak, istediği saatte istediği gibi gürültülü davranışlarda bulunabilmektedir. Apartmanda yaşamak aynı zamanda kurallara uymak ve komşuluk hakkına saygı göstermek, birlikte yaşamanın getirdiği bir sorumluluktur.
İlçemizin merkezindeki bazı yolların ve kaldırımların dar olmasını umursamayan bazı araç sürücüleri, yayalara ait olan kaldırım işgallerinde bulunarak, duyarsızlık örneği sergileyebiliyorlar. Üstelik yalnızca yaya kaldırımını işgal etmekle kalmayıp, engelli rampalarının önlerine araçlarını park edebiliyorlar. Engelliler için kaldırımlara yapılan engelli yollarına gelişigüzel araçlar park ediliyor, vatandaş malzemesini koyuyor. Toplun ulaşım araçlarında da yaşça büyük insanlara gereken saygıda bulunmayı unutmamak gerekiyor.
Toplu taşıma araçlarında yaşlılarımıza yer vermeyi bir görev bilmeli, toplumda bu konuda gereken bilinci genç nesillere aktarabilmeliyiz.
Toplu olarak bulunulan veya yaşanılan yerlerde insanların uyması gereken birinci kuralın saygı olduğunu unutmadan davranılması ile birlikte birçok sorunun da çözüleceğini düşünüyorum. Saygı kavramının toplumda daha çok yer bulması ve insanların bir başkasına saygıyla yaklaşması için empati yapması yeterli olacaktır. Maalesef günlük yaşantımızda çoğu kez empati yapılmadığından duyarsızlık ortaya çıkabiliyor. Günümüzde bazı insanlar anlatılan veya söylenenleri değil, kendi duymak istediklerine göre hareket ediyor ve karşısındakinden de kendisinin gibi düşünmesini bekliyor veya istiyor. Empatinin başkaları ile iletişim kurmak için gereken en temel hususlardan birisi olduğu unutulmamalı.
Toplumda yapılan hatalı davranışların bir kısmı belki bilinmeden yapılsa da, birçoğunun ise aslında bilinmediğinden değil, gereken saygının gösterilmediğinden kaynaklandığı kanaatindeyim. Toplumda kurallara uymanın, bireyler olarak herkesin görevi olduğunu düşünüyorum.

YAZARIN DÄ°ÄžER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X