Sanatın katkısı…
Gölcük, uluslararası sempozyumlara ev sahipliği yapmış, çeşitli kurum ve kuruluşların düzenlemiş oldukları sanatsal faaliyetler, ilçemizin tanıtımına da önemli katkıda bulunmuştu. 1993 yılından bu yana Değirmendere Çınarlık Meydanı’nda yapılan Değirmendere Uluslararası Zühtü Müridoğlu Ahşap Heykel Sempozyumu’na katılan sanatçılar birbirinden güzel sanat eserleri ortaya çıkarmış ve bu eserler Değirmendere Çınarlık meydanında sergilenmişti. İlçemiz ve beldelerinde yapılan sanatsal etkinliklere vatandaşların ilgisi de yoğun olmuştu.Sanatsal bir yapıyı ortaya çıkarmak o kadar basit olmadığı gibi, ortaya çıkan eserlere de, gereken özeni göstermeli ve gelecek nesillerimize de aktarabilmeliyiz.
Gölcük Belediyesi, yarıyıl tatilinde düzenlediği “Ders Zili Gölcük’te Sanat İçin Çalıyor” etkinlikleri ile yarıyıl tatilinde öğrencileri sanatla buluşturmuş, “Tahta Baskı” ve “Dokuma” uygulaması, Geleneksel Yöntemlerle Çini Boyama” ve “Şişe Çökertme Boyaması” atölyeleri
“Keçe Atölyesi”, “Mozaik Çalışması” ve “Ebru” sanatı ile tanışan öğrenciler, birbirinden güzel eserler ortaya çıkarmışlardı. Öğrenciler, aynı zamanda birbirinden eğlenceli ve öğretici atölyelerde sanat faaliyetleriyle yeteneklerini geliştirme fırsatı buldular.
En genel anlamıyla yaratıcılığın ve hayal gücünün ifadesi olarak tanımlanan sanata, çocukların ve gençlerin ilgi duyması ve sanat dalıyla ilgilenmesi, aynı zamanda sosyal olarak gelişimine de katkı sunmaktadır. Çocukları küçük yaşlardan itibaren sanata yönlendirebilmeliyiz. Bu yönüyle çocuklarımızın sanatla uğraşması ve ilgilendiği sanat dalına bağlı olarak eserler ortaya çıkarması, kendisine duymuş olduğu özgüvenin de artmasına katkıda bulunacaktır.
Sanat bireylerin anlama, düşünme, algılama, yetilerini açık tutar, duygusal yanlarını harekete geçirir. Sanat aynı zamanda evrensel bir dildir. Bir sanat eseri ile insan duygu ve düşüncelerini diğer insanlara kolaylıkla aktarabilmektedir. İnsanların kendilerini yansıtmak için duygu ve düşüncelerini katarak oluşturdukları sanat, aynı zamanda insanın kendini ifade edebilme, başka kişilere ulaşabilme aracıdır.
Bir sanat eseri ile insanlar duygu ve düşüncelerini diğer insanlara daha kolaylıkla aktarabilmektedir. Boş zamanlarını bazen internet başında, bazen de tablet veya cep telefonlarıyla geçiren çocukların, sanata ilgi duymasının onların gelişimlerine büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum.
Kitap okuma kültürü
Kitap okuma kültürü, ilerleyen zamanlarda değil, küçük yaşlarda başlıyor. Henüz küçük yaşlarda olan çocukları daha çok kitap okumaya teşvik edebilmeli, yaşça büyük olanlarında küçüklerine kitap okuma kültürünün yerleşmesi konusunda örnek olabilmelidir. Kitap okumak insanları cehaletten uzaklaştırdığı gibi, yeni şeyler öğrenmesinde en büyük faydayı sağlıyor.
Kitap okuma kültürü kazanılması gereken ve küçükten itibaren kazanılan bir alışkanlık olmalı. Çocuklara küçük yaşta kitap alışkanlığı kazandırmak için ödül sistemi bile düşünülebilir. Getirilen ödül sistemi sayesinde çocukların okuma alışkanlığı kazanması kolaylaşabilir. Önemli olan çocukların kitaplara ilgi duyması ve bu alışkanlığını devam ettirmesi olmalıdır.Teknolojiden mutlaka faydalanacağız fakat sosyal medyaya ayrılan zamanımızın sadece yarısını kitap okumaya ayrılabilinse daha çok okuyan bir toplum olabiliriz. Kitap okumak insanlara birçok bilgi kazandırmanın yanında, hafızamızı canlı tutmamıza da yardımcı olur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- Duyarlı olmak ve destekte bulunmak… 17 Nisan 2025 Perşembe
- Tarıma önemli katkı... 16 Nisan 2025 Çarşamba
- Ulaşımda empati… 15 Nisan 2025 Salı
- Çalışmalar turizme katkı sunuyor 14 Nisan 2025 Pazartesi
- Konuşmak kadar, dinlemekte önemli 13 Nisan 2025 Pazar
- Sorumluluk bilinci ve davranışlar… 10 Nisan 2025 Perşembe
- Doğal güzelliklere sahip çıkılmalı 09 Nisan 2025 Çarşamba
- Tasarruf ile temiz bir çevre… 08 Nisan 2025 Salı
- Ulaşım çalışmaları… 07 Nisan 2025 Pazartesi
- Sağlık, değerli bir hazinedir 06 Nisan 2025 Pazar