Sanat eserlerine sahip çıkmak…
Gölcük’te dönemler içerisinde sosyal etkinlikler düzenleniyor. Düzenlenen etkinliklere de vatandaşların katılımı yoğun oluyor. Geçtiğimiz yıllarda sempozyum, festivaller ve sportif alanda düzenlenen etkinlikler, sosyal hayatın canlanmasına da katkıda bulundu. 1993 yılından bu yana yapılan Uluslararası Değirmendere Zühtü Müridoğlu Ahşap Heykel Sempozyumu’nun 27.si geçtiğimiz yıl gerçekleştirilmiş ve sanatçıların ortaya çıkarmış oldukları ahşap heykeller, Değirmendere Çınarlık Meydanında bulunan parkta sergilenmeye başlamıştı.
Ahşap heykellerden konu açılmışken, bir hususu ifade etmek istiyorum. Çınarlık Meydanında bulunan parktaki ahşap heykellerden olan ve birçok vatandaşın fotoğraf karelerinde yer alan heykele zarar verildiğini görmek oldukça üzüntü verici. Gerek yurt içinden gerekse yurt dışından sanatçılar Uluslararası Değirmendere Zühtü Müridoğlu Ahşap Heykel Sempozyumu kapsamında ilçemize gelerek, sanata ve ilçemizin tanıtımına katkı sunmak adına çalışmalar yaparken, bazı sorumsuz kimselerin ahşap heykellere zarar vermesini anlamak ise mümkün oluyor.
Bazı hemşeri dernekleri de yıl içerisinde düzenledikleri etkinlik ve faaliyetlerle kendi yöresel kültürlerini yaşatıp canlı tutmayı hedefliyorlar. Belirli zamanlarda yapılan etkinlikler, ilçemize ayrı bir renk getiriyor ve vatandaşlar arasında kaynaşma olgusunu da arttırıyor.İlçemizde bulunan hemşeri derneklerinin sosyal etkinlik ve faaliyetlerini daha da arttırması, onların yörelerine ait kültürlerin daha çok insan tarafından bilinmesine ve tanınmasına da katkı sağlayacağını düşünüyorum.
Hemşeriler arasındaki dayanışmayı ve kaynaşmayı sağlamak, kendi yörelerine ait kültürel mirası yaşatmak ve hemşerilerine yardım etmek olan hemşeri dernekler büyük öneme sahip bulunuyor.Gölcük’te hemşerileri arasında birlik ve beraberliğin sağlanması, kültürümüzün gelecek nesillere aktarılması ve yaşatılması için önemli rol oynayan hemşeri dernekleri bulunuyor. Kültürel anlamda zenginliğimizin de bir göstergesi durumunda bulunan ve farklı kültürlerin oluşturduğu hemşeri dernekleri, kentlilik bilincinin oluşturulması ve sosyalleşme adına yapılan faaliyetlerle de adlarından söz ederek bulundukları coğrafyaya da hareket getirmektedirler.
Bu anlamda ilçemizde bulunan hemşeri derneklerinin kültürlerini Gölcük’te yaşayan vatandaşlara tanıtarak daha geniş kitlelere ulaştırması maksadıyla çeşitli etkinlikler düzenlemeleri vatandaşlar tarafından da ilgiyle karşılanacaktır. Elbette ki hemşeri dernekleri imkanlar ölçüsünde faaliyetlerini sürdürüyor. Fakat bizlerin olduğu kadar geleceğimiz olan çocukların ve gençlerin de yöresel kültürleri bilmeleri ve tanımaları gerektiği kanaatindeyim.
Genç nesil daha çok teknolojiye dayalı olarak büyüdüklerinden, o yöreye ait kültür, eski yöresel kıyafetler, yöresel lezzetler ve kullanılan malzemeler anlamında çok da bilgi sahibi olamayabiliyorlar. İlçemizde bulunan hemşeri derneklerinin düzenleyecekleri tanıtım etkinlikleriyle, vatandaşlarımızda o yöre hakkında bilgi sahibi olabilecekler, o yöreye ait kültürü daha yakından tanıma imkânına da kavuşmuş olacaklardır.
Hemşeri derneklerinin bu gibi yerlerde yapacakları etkinliklerin aslında birçok şeye de fayda sağlayacağını düşünüyorum. Şöyle ki; yapılacak olan etkinliklerde dernekler kendi yöresel kültürlerini tanıtma fırsatı bulurken, aynı zamanda vatandaşlarımızda sergilenen ürünlerle birlikte o yöredeki yaşatılan gelenekleri de tanıma fırsatı bulacaklardır.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- Trafikte saygı ve duyarlılık… 13 Mayıs 2025 Salı
- Sahillerde balık tutkusu artıyor 12 Mayıs 2025 Pazartesi
- Engeller saygı ve duyarlılıkla aşılmalı… 11 Mayıs 2025 Pazar
- Annelerin hakkı ödenmez 08 Mayıs 2025 Perşembe
- Önyargılı olmadan dinleyebilmek… 07 Mayıs 2025 Çarşamba
- Sosyal gelişimde sanatın etkisi… 06 Mayıs 2025 Salı
- Değirmendere sahiline yoğun ilgi 05 Mayıs 2025 Pazartesi
- Proje ve çalışmaların sağladığı katkı… 04 Mayıs 2025 Pazar
- Sahiller ve çevre duyarlılığı 01 Mayıs 2025 Perşembe
- Ulaşımda empati ve saygı kavramı… 30 Nisan 2025 Çarşamba