Sahillerde çevre duyarlılığı…
Yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte vatandaşlar sahilleri tercih ediyor. Sıcak havalardan bunalanlar, kendilerini sahillere atarak serinleme yolunu seçebiliyor. İlimizde bulunan 9 mavi bayraklı plaj, vatandaşlar tarafından büyük ilgi görmeye devam ediyor. Bununla birlikte
birçok doğal güzelliği bünyesinde barındıran Gölcük’teki Kavaklı, Değirmendere, Halıdere ve Ulaşlı gibi sahiller, ilçemize ayrı bir güzellik katıyor.
Yapılan çalışmalarla yeşil alan miktarı arttırılan sahiller, kameriyeleri, spor grupları ve yürüyüş alanları ile vatandaşların tercih ettiği yerler arasında bulunuyor. Bu noktada, sahillerdeki çevre temizliği konusunda daha fazla duyarlı olmak ise önem taşıyor.
Çevreye karşı duyarsız bazı vatandaşların yaşamış olduğumuz coğrafyadaki güzellikleri görmezden gelerek vatandaşların hizmetine sunulan ve toplumun ortak kullanımında bulunan birçok malzemeye zarar vermesi, hem güzelliklere gölge düşürüyor hem de verilen emeklere saygı duyulmadığını gözler önüne seriyor.
Deniz kenarında oturup elindeki çöpü, az ilerisinde bulunan çöp kutusuna atmaktan imtina eden de oluyor, oturmuş olduğu bankı karalayıp yaz-boz tahtasına çevirende. Bunları yapan duyarsız vatandaş, aynı sahilde oturup denizin ve doğanın keyfini çıkarmasını da biliyor. Yani doğaya ve denize sahip çıkmayıp kirlettiği gibi, nimetlerinden de yararlanmakta geri kalmıyor.
Sahillerde bulunan yeşil alanları kullanan bazı vatandaşların, geride adeta bir çöp yığını bırakması, hem sahillerin güzelliğine gölge düşürüyor hem de verilen emeklere gereken saygının duyulmadığının göstergesi olabiliyor. Sabah saatlerinde Değirmendere sahilinde yürüyüş yaparken yeşil alanlara atılan atıkları gördüğümde, bu şekilde istenmeyen davranışta bulunanlar, kendileri de yeşil alanları aynı şekilde bulmuş olsaydı acaba ne düşünürlerdi diye merak etmiyor değilim. Bir kimsenin önce kendisine daha sonra çevresine karşı saygısı olması gerektiğini düşünüyorum.
İzmit Körfezi’nde yapılan çalışmalarla birlikte, körfezin her geçen gün daha temiz bir görünüme kavuşması, yalnızca balık popülasyonunda artışa olumlu olarak katkıda bulundu. Denizin temiz kalması ve yarınlara daha güzel bir çevre bırakmak adına çalışmalar yapılırken, bu çalışmalara katkı sunmak için vatandaşların üzerine düşen görevi yapması gerektiğini düşünüyorum.
Yaşamış olduğumuz doğanın, denizin temiz kalması ve yarınlara daha güzel bir çevre bırakmak adına çalışmalar yapılırken, bu çalışmalara vatandaşlar olarak katkı sunmak için herkesin üzerine düşen görevi de yapması gerekiyor. Bireylerin temizlik konusunda kendi evlerine gösterdiği özeni, cadde ve sokaklar içinde göstermesi gerekiyor.
Bazı kimseler, sahillerimizdeki güzelliği kanıksamış olarak görmezden gelse de, böyle doğal güzelliklerin her yerde bulunmadığının farkına varmamız gerekiyor. Sahillerde vatandaşların hizmetine sunulan ve halkın ortak kullanımında olan bazı değerlere sahip çıkılmadığını da görmek maalesef mümkün olabiliyor. Bazı duyarsız vatandaşlar bırakın sahip çıkmayı, durduk yere zarar verebiliyor.
Yaşanılan çevreye karşı oluşması gereken duyarlılık sadece belirli bir kesime ait değil, orada yaşayan herkese aittir. Çevre temizliğinde duyarlılık ancak doğayı ve denizi temiz tutmakla mümkün olabilecektir.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- Kitap Fuarı çok iyi bir fırsat… 06 Ekim 2024 Pazar
- Değişken havaların etkisi… 03 Ekim 2024 Perşembe
- Kapalı semt pazarları… 02 Ekim 2024 Çarşamba
- Su tasarrufunu elden bırakmamalı… 01 Ekim 2024 Salı
- Yaşlılarımız değerli birer hazinedir… 30 Eylül 2024 Pazartesi
- Çalışmalara verilecek katkı… 29 Eylül 2024 Pazar
- Yaya önceliği unutulmamalı… 26 Eylül 2024 Perşembe
- Anlamak için dinlemek gerekli… 25 Eylül 2024 Çarşamba
- Sanat eserlerine sahip çıkılmalı… 24 Eylül 2024 Salı
- Davranışlarda empati kurabilmek… 23 Eylül 2024 Pazartesi