Önyargı değil, empati olmalı…
Bireyler arasında kurulan iyi bir iletişim çözülmesi zor görünen sorunların çözülmesine katkı sağlamakta, insanlar arasında samimiyet duygusunu daha da geliştirmektedir.Sağlıklı bir iletişim öncelikle aileden başlamalıdır. Bir ailedeki iletişim ve diyalog ne kadar kuvvetli olursa, aile daha sağlam temeller üzerine oturacaktır. İnsanların birbirleri arasında kurmuş olduğu iletişim, ne kadar sağlıklı olursa ilişkilerde o denli kuvvetli olacaktır.
Günümüzde aile içi iletişimin belkide günümüz şartları ile beraber biraz daha zayıfladığını görmek mümkün olabiliyor. Bunda aile içindeki çocukların kendilerine ait odalarında daha fazla zaman geçirmeleri, teknolojik aletlerin hayatımızda daha çok yer bulması gibi örnekleri de sıralayabiliriz. Bazı kimselerin sosyal medyaya gereğinden fazla zaman ayırmaları, hatta arkadaş ziyaretlerinde dahi cep telefonları ile daha fazla meşgul olması, iletişimin de zayıflamasına neden olabilmektedir.
Aile içindeki etkili iletişim, aile üyelerinin karşılıklı olarak birbirlerinin düşüncelerini ve duygularını anlamalarını sağlar.Yine aile içinde iletişim, işbirliği, yardımlaşma ve paylaşma davranışlarının da kuvvetlenmesine yol açar, çocukların gelişmesi içinde uygun bir ortam oluşmasına neden olur. İyi bir iletişimin olduğu ailelerde, çocukların kendilerine olan güvenleri artar, daha fazla sorumluluk üstlenmeye başlarlar. Hayatımızın her alanında gerekli olan empati kurabilmek, aile içi iletişimde de büyük rol oynamaktadır.
Çocuklarımızla olan iletişimde, dikkatli dinlemek, sorunları iyi analiz etmek gerekiyor. Çocukların en sık şikayet ettiği konulardan birisi de yeterince anlaşılmadığı olabiliyor. Önyargılı davranışlar sergilemek, sağlıklı bir iletişimde en büyük engeldir. Ön yargı ile bir yere varmanın doğru bir davranış şekli olmayacağını düşünüyorum.
Çocuklarımıza küçük yaşlardan itibaren vermiş olduğumuz öğretici değerler, gelenek ve göreneklerimiz onların gelecek hayatlarında yol gösterici olacaktır. Çocuklarımızı yarınlara hazırlarken onlara doğruluk, dürüstlük, yardımlaşma ve paylaşma duygularını aşılayabilmeliyiz.
Çocukları sanatsal ve sportif faaliyetlere de yönlendirebilmeli, onlara bu konularda destek olmalıyız. Bu tür sosyal aktiviteler, çocukların bedensel ve ruhsal gelişimlerine de katkıda bulunuyor. Çocukların sanat, spor ve müzik gibi faaliyetler içinde bulunması, onların aynı zamanda sosyal faaliyetler içinde yer almasının eğitim hayatına da katkı sağlayacağını düşünüyorum. Aile içi iletişimi kuvvetli tutabilmeli, çocuklarımızla ilgileniyormuş gibi değil, bahane üretmeden sorunlarıyla gerçekten ilgilenmeliyiz. Sorunların çözümünde tek taraflı değil birlikte alınan kararlar ailedeki birlik ve beraberliği daha da pekiştirecektir.
Çocuklarla iletişimde olayların olumsuz yönlerinden daha ziyade, olumlu yönlerinin olduğunu onlara aktarabilmeliyiz. Çocuklarımıza kendisini ifade etme imkanı tanımalıyız. Aile içinde etkili bir iletişimin oluşturulamadığı, iletişim engellerin yer aldığı bir ortamda çocukların kendilerini geliştirmesini beklemenin de doğru olmadığı kanaatindeyim. Aile birliği için, bireylerin arasında, özellikle anne baba ile çocuklar arasında etkili bir iletişimin kurulmasının, oldukça önemli olduğunu düşünüyorum.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- Eğitim-öğretim dönemi başlarken… 08 Eylül 2024 Pazar
- Hastane büyük katkı sunacak 06 Eylül 2024 Cuma
- Otopark alanlarında duyarlılık… 05 Eylül 2024 Perşembe
- Çalışmalar toplum için yapılıyor 04 Eylül 2024 Çarşamba
- Köprülü kavşakların ulaşıma katkısı… 03 Eylül 2024 Salı
- Festivalde renkli görüntüler… 02 Eylül 2024 Pazartesi
- Balık sezonu başladı 01 Eylül 2024 Pazar
- Sahiller yoğun ilgi görüyor 30 Ağustos 2024 Cuma
- Ulaşımda empati yapmak… 29 Ağustos 2024 Perşembe
- Bahane değil, anlayış olmalı… 28 Ağustos 2024 Çarşamba