Kütüphaneler ve okuma alışkanlığı

26 Aralık 2017 13:19

Bazı insanlar günlük yaşamlarında kitap okumaya yeterince vakit bulamadıklarından yakınabiliyor. Kitap okuyabilmek için zaman bulamamak düşüncesinin birazda bahaneden kaynaklandığını düşünüyorum. Telefonda veya bilgisayarda, sosyal medyada gezinmek için bulunan zamanın kitap okumak içinde bulunabileceği kanaatindeyim. Kitap okuyarak bilgi dağarcığımızı genişletir, yeni bilgiler öğrenebiliriz. Günlük yaşantımızda nasıl birçok şeye zaman ayırabiliyorsak, kitap okumaya da pekala zaman bulabiliriz.

 Kitap okuma alışkanlığı kazanarak ne elde biliriz? Öncelikle, yeni bilgiler öğrenip bilgilerimizi tazelediğimiz gibi, çocuklarımıza da örnek bir davranış sergilemiş oluruz. Kitap okumak yalnızca okul dönemi ile sınırlı kalmamalı, hayatımızın her anında okuma alışkanlığı edinebilmeliyiz. Bir konu hakkında bilmeden fikir yürütmektense, o konu hakkında bilerek fikirlerimizi söylemek elbette okuyarak olacaktır.

 İlçemizde geçtiğimiz yıllarda düzenlenen Annemle Okuyorum Yarışıyorum Kazanıyorum yarışması, anne ve çocuklarının birlikte kitap okumalarını teşvik etmek bakımından oldukça önemli ve değerli bir proje olmuştu. Bu kapsamda ilçemizde düzenlenen yarışmaya her geçen yıl artan oranda yüksek katılım sağlanması, öğrenci ve annelerinin de kitap okuma konusuna ne kadar önem verdiğinin de bir göstergesi oldu.

 İlçemizde halkın hizmetine sunulan Gölcük Belediyesi Kütüphanesi’nin yanı sıra Değirmendere Yüzbaşılar sahilinde de bir belediye kütüphanesi bulunuyor. Yıl içerisinde çok sayıda kitapseverin ziyaret ettiği kütüphaneler, vatandaşların ilgi gösterdiği yerler haline gelebilmeli, çocuklarımızı da kütüphane kültürüne alıştırabilmeliyiz. Yani bu konuda büyükler küçüklerine örnek olabilmelidir.

 Kitap sayısı ve üye sayısı olarak hiçte azımsanmayacak olan kütüphanelere, özellikle çocukların ve gençlerin alıştırılması ve yönlendirilmesi, onların eğitim hayatında olduğu gibi, sosyal hayatında da gelişmelerine katkı sağlayacaktır. Kitap okumak insanlara daima yeni bilgiler kazandırarak, yeni dünyalara açılmasına ve ufkunu geliştirmesine olanak sağlar. Okuyarak yetişen nesiller, aynı zamanda aydınlık geleceğinde teminatı durumundadırlar.

 Çocuklarımıza okuma alışkanlığı kazandırmak ve daha fazla bilgi sahibi olmalarını istiyorsak, kendimizde boş zamanlarımızı kitap okuyarak değerlendirebiliriz. Şimdiye kadar ilçemizde bulunan kütüphanelere gitmemiş olan çocuklarımız var ise öncelikle onları kütüphanelerle buluşturup, kütüphanelerden istifade etmelerinde yol gösterici olmalıyız.

 Çocuklarımıza çok istedikleri bir hediyenin yanında bir kitap vermek, belki okuma alışkanlığı edinmesi yolunda bir adım olacaktır. Evlerimizde akşamları ailenin bir arada bulunduğu zaman televizyonu kapatıp, cep telefonlarımızı bir kenara bırakarak, hep birlikte herhangi bir kitabı okumayı denedinizmi? Şayet cevabınız hayır ise, denemenizi kesinlikle tavsiye ederim. 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X