Körfez, doğal akvaryum oluyor

22 Ekim 2021 16:22
Körfez, doğal akvaryum oluyor

İzmit Körfezi’nde son yıllarda yapılan çalışmalarla birlikte, balık çeşitliliği artmış ve her geçen gün körfez, daha temiz bir görünüm kazanmaya başlamıştı. Balık çeşitliliğinin artması vatandaşların da ilgisini çekmiş ve amatör balık tutkunları da buna bağlı olarak artış göstermişti. Öyleki önceleri yalnızca yaşça büyüklerin merak sardığı olta balıkçılığına, şimdilerde yaşça küçük olanlarında ilgi duyduğunu gözlemleyebiliyoruz. İlçemize bağlı sahillerde balık tutmayı hobi edinen her yaştan insanı görebilmek mümkün oluyor. Bu ise sahilde renkli görüntüler oluşturuyor.

Büyükşehir Belediyesi’nin İzmit Körfezi’ni Balıklandırma Projesi kapsamında geçtiğimiz yıllarda Değirmendere Çınarlık Meydanı’ndan 3 bin levrek ve 3 bin kalkan yavrusu olmak üzere toplamda 6 bin balık İzmit Körfezi’ne bırakılmıştı. Projenin 2. etabında kalkan, levrek ve çupradan oluşan 6 bin balık Karamürsel sahilinden denize bırakılmış,projenin devamı olan üçüncü aşamasında ise balıklar Darıca Şehit Er Gökhan Hüseyinoğlu Sahil Parkı’ndan denize bırakılmıştı. Proje kapsamında son olarak 6 bin adet levrek, çupra ve kalkan balığı daha Hereke sahilinden denize bırakıldı. Böylece proje kapsamında bugüne kadar İzmit Körfezi’ne toplamda 24 bin adet yavru balık bırakılmış oldu. İzmit Körfezi’ne salınan balıklara takılan çipler sayesinde hem çeşitli bilimsel veriler elde ediliyor, hem debalıkların büyümesi ve gelişmesi takip ediliyor. Bununla birlikte İzmit Körfezi’nde olta balıkçılığına da katkı sağlanıyor. 

İzmit’te sahil kesiminde kuşlar için ayrılan sulak alan ise onlarca kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Yapılan çalışmaların neticesinde bu alan adeta flamingoların ve göçmen kuşların uğrak noktası haline geliyor. İzmit Körfezi’nde görülen yunus balıkları da vatandaşlara görsel birer şölen sunuyor. 

Denizin temiz kalması ve yarınlara daha güzel bir çevre bırakmak adına çalışmalar yapılırken, bu çalışmalara vatandaşlar olarak katkı sunmak için herkesin üzerine düşen görevi de yapması gerekiyor. Öncelikle, yaşamış olduğumuz coğrafyanın kıymetini ve değerini iyi bilmeli, denizin temiz kalması için ilk kural olan kirletmemeyi toplumun geneline yaymamız gerekiyor.Toplumda yaşayan vatandaşlar olarak, çevrenin korunması ve temiz tutulması konusunda gereken önem ve özeni göstermeliyiz.

Gölcük, bulunmuş olduğu coğrafya itibariyle birçok doğal güzelliği bünyesinde barındırıyor. Bu güzellikleri, belki de kanıksamış olacağız ki bazen farkına varamayabiliyoruz. Aslında deniz ve yemyeşil bir doğa birçok kimse için çok şey ifade ederken, bazen de gözlerimizin önündeki değerleri göremediğimiz zamanlarda olabiliyor.Yaşanılan çevrenin temiz kalması adına oluşması gereken duyarlılıkorada yaşayan herkese aittir. İzmit Körfezi’nin adeta doğal bir akvaryum halini alması için yapılan tüm çalışmaların bizler için olduğunu unutmadan, denizin ve doğanın temiz kalması adına gereken katkıyı vermeliyiz.Çevre temizliği denilince yalnızca yerlere bir şey atmamak olarak algılanmamalı. Aynı zamanda geri dönüştürebilir malzemelerin veya doğaya zarar verebilecek malzemelerin de, çevreye atılmasını önlemektir. Yaşadığımız doğaya ve denize sahip çıkmalı, yarınlara daha temiz bir çevre bırakabilmeliyiz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X