Konuşmak kadar, dinlemekte önemli…
İnsanlar arasındaki sağlam bir dostluğun ve iyi bir arkadaşlığın temel kuralı sağlıklı bir iletişimden geçmektedir. İletişim aslında hayatın vazgeçilmez bir gereğidir.Konuşmuş olduğumuz dil aracılığıyla duygu ve düşüncelerimizi karşı tarafa ifade edebiliriz. Bu yüzden konuşmuş olduğumuz dilin önemi burada ortaya çıkmaktadır. Dilimizi doğru kullandığımızda karşı tarafa olumlu etkiler bırakabileceğimiz gibi, tam tersi olarak yanlış kullanımında olumsuz etki yaratabilmektedir. Konuşmada ve yazmada dilimizi doğru kullanmak, kültürümüzü geleceğe aktarmak için oldukça önemlidir.Türkçeyi ne kadar iyi tanıyor ve ne kadar iyi kullanabiliyorsak, iletişimimiz o kadar iyi olacaktır.
Eskiden dilimizi daha düzgün ve doğru konuşmaya özen gösterilirken, bugün ise bazı kimselerin, kelimeleri olduğundan daha farklı konuştuklarına şahit olabiliyoruz. Özellikle gençlerde görmeye başladığımız ve konuşurken kelimeleri yuvarlamaları veya olduğundan daha farklı bir şekilde telaffuz etmeleri yadırganmıyor değil.Bu ise zamanla sanki bir özenti halini alıyor. Bazılarının konuşmuş olduğu kelime veya cümleleri anlamakta zorlandığımız dahi oluyor.
Dilimizi iyi kullanmak önemli bir meziyettir. Etkili konuşabilmek için ise kitap okumaya daha fazla zaman ayırmalıyız. Düşüncelerimizin iyi anlaşılmasını ve kendimizi karşı tarafa gerçek manada ifade etmek istiyorsak, dilimizi doğru ve anlaşılır şekilde kullanmalıyız. Bu konuda çocuklarımıza ve gençlerimize iyi birer örnek olmak için Türkçeyi doğru kullanmalı, onlarında doğru kullanmalarını sağlayabilmeliyiz.
Ailelerin gençlerle olan iletişimi deönem taşıyor. Gençlerle iletişimde samimi olmalı ve onları geleceğe yönlendirecek doğru adımları atmasında örnek davranışlar sergilenebilmeli. Genç yaştakilere yalnızca maddi anlamda destek vererek, onların ihtiyacını karşılandığını düşünmek ise yanıltıcı olacaktır diye düşünüyorum. Önemli olan gençlerin sesine kulak verip, onların dertlerine ortak olabilmektir. İlgileniyormuş gibi yapmayıp, sorunlarıyla, dertleriyle gerçek anlamda ilgilenebilmektir.
İyi bir dinleyici olabilmek için ise gibi önce sabırlı olmak gerekiyor. Karşımızdaki kimsenin sözünü kesmeden, ‘duymak istediklerimizi değil’, anlatılanları dikkatle dinlemenin, sağlıklı iletişimin en önemli kuralı olduğunu düşünüyorum. İyi bir dinleyici olabilmenin diğer bir kuralının da kişileri önyargısız dinlemek olduğunu düşünüyorum.
İyi bir konuşmacı olmak kadar iyi bir dinleyici olmakta önemlidir. Şayet çok söyleyip az dinliyorsak, yanılgıya da düşebiliriz.Bu tür davranışlarda bulunan kimseler, kendisini topluma kabul ettirme, kendi fikirlerinin önemsenmesi ve kendisinin saygı görmesi gibi yanlış algılar içinde bulunabilir. Önemli olan çok konuşmak değil, bildiğimiz doğruları karşımızdakine aktarabilmektir. Bazı durumlarda karşımızdaki kimseler, bir anda ağzımızdan çıkıveren bir cümle ile kırabilir. Kalp kırmak ne kadar kolaysa, kırılan bir gönlü almanın da bir o kadar zor olduğunu unutmamak gerekiyor.
Anlaşmazlıkların da birçoğunun iyi bir dinleyici olmamaktan kaynaklandığı kanaatindeyim. Bu durumda öne saygı kavramının da çıktığını düşünüyorum. İkili ilişkilerde saygı önemli bir yer tutuyor. Zaten saygı yoksa karşınızdakine bir şey anlatmanın da gereği kalmıyor.Her zaman karşımızdaki insana hoşgörü ve saygıyla yaklaşmalıyız.Empati kurabilmenin de iyi bir iletişimde önemli bir etken olduğu da unutulmamalı.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- Değirmendere yoğun ilgi görüyor 13 Eylül 2024 Cuma
- Gürültü kirliliğinin etkisi… 12 Eylül 2024 Perşembe
- Kültürlerin tanıtılması… 11 Eylül 2024 Çarşamba
- Araç yoğunluğu artış gösterdi… 10 Eylül 2024 Salı
- Okuma alışkanlığı olabilmeli… 09 Eylül 2024 Pazartesi
- Eğitim-öğretim dönemi başlarken… 08 Eylül 2024 Pazar
- Hastane büyük katkı sunacak 06 Eylül 2024 Cuma
- Otopark alanlarında duyarlılık… 05 Eylül 2024 Perşembe
- Çalışmalar toplum için yapılıyor 04 Eylül 2024 Çarşamba
- Köprülü kavşakların ulaşıma katkısı… 03 Eylül 2024 Salı