Kitap okumada örnek olabilmeli…

27 Mart 2023 16:18
Kitap okumada örnek olabilmeli…

Okuma kültürü, ilerleyen zamanlarda değil, küçük yaşlarda başlıyor.Bir konu hakkında sağlıklı bilgi edinmek için okuma kültürümüzü geliştirmeliyiz. Bu ise daha çok kitap okumakla mümkün olmaktadır. Çocuklarımızı kitap okumaya teşvik edebilmeli, yaşça büyük olanlarında küçüklerine kitap okuma kültürünün yerleşmesi konusunda örnek olabilmelidir. Kitap okumak insanları cehaletten uzaklaştırdığı gibi, yeni şeyler öğrenmesinde en büyük faydayı sağlıyor.Kitaplar, insanlara yeni şeyler öğreten, bilgi dağarcığımızı genişleten ve aydınlatan kültür düzeyimizi arttıran nesnelerdir. Ancak kitaplar sayesinde yeni bilgiler öğrenip, ufkumuzu genişletebiliriz.
Bazıları, okumaya niyetlendiği bir kitaba başlayamaz veya başlamış olduğu bir kitabın ise sonunu nedendir bilinmez getiremez. Bazıları ise okumaya çok fazla zamanını olmadığını bahane edip, işin içinden kolayca sıyrılıverir.

Gelişen teknoloji ile birlikte günümüzde birçok şeye ulaşmak daha kolay olabiliyor. İnternet yoluyla bir tık uzakta olan öğrenmek istenilen konulara daha hızlı erişebilmek mümkün olabiliyor. Günümüzde her ne kadar bilgiye erişme noktasında kısa yollarla teknolojik imkanlardan faydalanılsa da, çocuklara kitap okuma kültürünü aşılayabilmeliyiz.
İhtiyaç duyduğumuz şeyler için alışveriş yaparız. Alışverişe çıktığımızda kitapçılara da uğrayıp, bilgi dağarcığımızı genişletmek veya çocuklarımıza örnek olmak içinde alışveriş yapıyor muyuz?Bazıları, yeni bir kitap alırken adına bakar, yazarına bakar, ama en çokta sayfaları şöyle hızlıca bir karıştırıp, en sonuna yani kaç sayfa olduğuna bakabilmektedir. Önemli olan kitabın kaç sayfa olduğumu, yoksa o kitabın içindeki bilgilerden ne kadar faydalanacağımız mıdır?

Sosyal medyaya ayrılan zamanın sadece yarısını kitap okumaya ayırabilirsek, daha çok okuyan ve bilgi sahibi olan bir toplum olabiliriz. Kitap okumak insanlara birçok bilgi kazandırmanın yanında, hafızamızı canlı tutmamıza da yardımcı olur. Çocuklarımızı da kitap okumasını istiyorsak, yaşça büyükler kitap okumaya önem vermeli ve onlara örnek olmalı diye düşünüyorum. Kitap okuma kültürü kazanılması gereken ve küçükten itibaren kazanılan bir alışkanlık olmalı.

Çocuklara küçük yaşta kitap alışkanlığı kazandırmak için ödül sistemi bile düşünülebilir. Getirilen ödül sistemi sayesinde çocukların okuma alışkanlığı kazanması kolaylaşabilir. Önemli olan çocukların kitaplara ilgi duyması ve bu alışkanlığını devam ettirmesi olmalıdır.

Gölcük Belediyesi’nin hem Sanat Galerisi’nde hem de Değirmendere’de bulunan Tarihi Yalı Evleri’nde hizmet veren kütüphaneleri, halkımıza olan hizmetine devam ediyor.Belediye kütüphanelerinde basılı kitapların yanı sıra, dijital kütüphaneye geçilmesi ile birlikte internet üzerinden okunabilecek on binlerce kitap daha bulunuyor.

Gölcük Belediyesi Dijital Kütüphanesiyle; 7 den 70’e herkes, dilediği kitaba artık daha hızlı ve kolay erişebiliyor. Gölcük Belediyesi Dijital Kütüphanesi’nde, kütüphane otomasyon sistemi, mobil uygulama ya da web sitesinden; binlerce e-kitabı ücretsiz olarak; cep telefonu, tablet ve bilgisayar üzerinden ulaşma imkanı sunuyor.Kütüphanelere, özellikle çocukların ve gençlerin alıştırılması ve yönlendirilmesi, onların eğitim hayatında olduğu gibi, sosyal hayatında da gelişmelerine katkı sağlayacaktır.Kitap okuma ve kütüphaneyi kullanma alışkanlığı kazandırmak için yapılacak en önemli konu ise örnek alınacak kişi olmaktır.

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X