Kitap okuma kültürü oluşmalı

28 Mart 2021 16:16

İçinde bulunmuş olduğumuz hafta Kütüphaneler Haftası’dır. İnsanların okuma alışkanlığı kazanmasını sağlamak, kitap sevgisini artırmak, kitap okuyarak daha iyi vakit geçirmek için kütüphanelerden daha fazla faydalanmak gerekiyor. Kitaplar, insanlara yeni bilgiler öğreten, bilgi dağarcığını genişleterek ufkunu aydınlatan ve toplumların kültür seviyesini yükselten eşi bulunmaz hazinelerdir. İnsanlar bilmediği veya yeni öğrenmek istedikleri tüm bilgileri kitaplarda bulur. Kitaplar sayesinde bilmediğimiz veya görmediğimiz yerlere gider, hayal ettiğimiz yerlerde kendimizi buluruz.

 Günümüzde birçok yazarın kitabı yayınlanıyor. İnsanlar kendi ilgilerini çeken kitapları alarak, bilgisini arttırma veya yeni şeyler öğrenme yoluna gidiyor. Bununla beraber, kitap okumaya veya araştırmaya da zaman ayırmamız gerekiyor. İnsanların en iyi dostu yeri geldiğinde kitaplar olabiliyor. Daha çok yetişkinlerin bahane ürettiği kitap okuyamama konusunda, çocuklarımız adeta büyüklerine ders verircesine daha fazla kitap okuyarak, adeta büyüklerine örnek olabiliyor.

 Gölcük Belediyesi’ne bağlı olarak ilçemizin iki farklı noktasında; Sanat Galerisi ve Değirmendere Tarihi Yalı Evleri’nde hizmet veren kütüphaneler, açıldıkları günden bu yana üye ve kitap sayılarını oldukça arttırmayı başardı. Güncel kitap ve dergilerin bulunduğu kütüphaneler, geçtiğimiz dönemde dijital ortamda kütüphanenin de hizmete eklenmesi ile okunurluğunu arttırmaya başladı.

 Gölcük Belediyesi Dijital Kütüphanesi, koranavirüs salgını sürecinde, zamanını evde geçiren, öğrenciler başta olmak üzere her yaş grubunun büyük ilgisini çekiyor.Gölcük Belediyesi Dijital Kütüphanesi’nde, kütüphane otomasyon sistemi, mobil uygulama ya da web sitesinden, 300 ayrı yayın evinin yayınladığı, 24 bin e-kitaba ücretsiz olarak cep telefonu, tablet ve bilgisayardan ulaşılabiliyor.

 Öğrencilerin ve kitapseverlerin daha çok uğrak yeri haline getirdiği kütüphaneye olan ilginin ise artması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle yetişkin bireylerin kütüphane hizmetlerinden daha fazla faydalanması, çocuklarımızın da kütüphaneye olan ilgilerinin artmasına vesile olacaktır.Eskiden toplu taşıma araçlarında, uzun seyahat ve yolculuklarda, boş zamanları daha iyi değerlendirmek adına daha çok insanın kitap okuduğuna şahit olurduk. Günümüzde ise bu alışkanlık yerini cep telefonlarına bırakmış gibi görünüyor.

 Geleceğimiz olan genç nesillere iyi örnek olabilmek, kitap okuma alışkanlığını ve bilgi edinme toplumun daha geniş kesimine yayabilmek için kitap okumaya ve kütüphanelere daha fazla zaman ayırmalı ve bilgi dağarcığımız genişletmeliyiz. Boş zamanları değerlendirmenin en iyi yolunun yeni şeyler öğrenmek olduğunu bilerek, kitap okuma alışkanlığını çocuklarımıza aşılayabilmeliyiz.Yetişkin bireyler ne kadar çok kitap okumaya özen gösterirse, inanıyorum ki çocuklarda büyüklerini örnek alacaktır. Küçük yaşlarda okuma alışkanlığı kazanan çocukların, ileriki yaşlarda okuma alışkanlığını devam ettirmesi de daha kolay olacaktır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X