Kentsel Dönüşüm-1

24 Aralık 2015 14:34
17 Ağustos Depremi ilçemizde çok derin yaralar bıraktı. Çok sayıda vatandaşımız meydana gelen depremde hayatını kaybetmiş, birçok bina yıkılmış, birçok binada ağır hasar almıştı.

 Aradan geçen 16 yıllık süre içerisinde ilçemiz hızlı bir yapılanma sürecine girerken, diğer taraftan eski binaların olması da vatandaşları bir hayli tedirgin ediyordu. 

 Gölcük Depremi’nin geride bıraktığı kötü izleri silmek ve daha sağlıklı yaşanabilir bir Gölcük inşaa etmek için ilçemizde üç ayrı bölgede başlatılan Kentsel Dönüşüm Projesi, geçtiğimiz mayıs ayında dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ile Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş’in protokolü imzalaması ile resmen başlamıştı.

 Kentsel dönüşüm bir yerde insanların içinde yaşamaya korktukları binaların da, yine insanlar için daha sağlam ve yaşanabilir bir yer olması açısından da büyük önem taşıyor. Çünkü insan hayatı söz konusu ise mutlaka bazı tedbirlerinde alınması gerekiyor. Alınan bu tedbirler arasında da en başta kentsel dönüşüm geliyor.

 Yapılan çalışmalar sonucunda kentsel dönüşüm kapsamındaki üç ayrı bölge olarak Denizevler bölgesi, sanayi çarşısı, Gölcük merkezi ile D-130 Karayolu, Amiral Sağlam Caddesi,19 Mayıs Caddesi ve 20 Sokak arasında kalan bölge belirlendi.

 Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen AK Parti Gölcük İlçe Teşkilatı’nın 77. Daraltılmış Danışma Meclis Toplantısı’nda, Kentsel Dönüşüm Projesi’nin kolay bir proje olmadığını ve bu projenin çok riskli bir proje olduğunu belirterek, bu riski aldıklarını ifade etmişti. Gerçektende Kentsel Dönüşüm Projesi kolay bir proje değil. Çünkü uzun soluklu bir proje olmasının yanında, vatandaşları da memnun etmekte bir o kadar zor olacak gibi gözüküyor. 

 Kentsel dönüşüm yapılacak olan bölgelere şöyle bir göz atacak olursak; şehir merkezi zaten uzun yıllardır neşter vurulmayı bekleyen bir bölge. Buradaki binaların eski olması, şehir içine sıkışıp kalması aslında geç kalınmış bir proje ama bir o kadarda yapılması elzem bir proje olarak karşımıza çıkıyor.

 Buna bağlı olarak bu bölgenin D-130 Karayolu ile de birleşmesi, yapılacak olan Gölcük Tünel Geçiş Projesi ile birlikte inanıyorum ki, ilçemizde ulaşım anlamında da rahat bir nefes alacaktır. Gölcük’te şu andaki yapılaşmaya baktığımızda özellikle akşamları şehrin ana caddelerinin dahi boş olduğunu, esnafın buna bağlı olarak erkenden kepenk kapattığını görüyoruz. Bu konuda en çok belki esnaflar belirli bir süre için mağduriyet yaşayacak ama proje tamamlandığında da yine en çok esnaflar mutlu olacaktır diye düşünüyorum.

 Yani mevcut yapılaşmayla deyim yerindeyse Gölcük’ün kalbi atmıyor. Yani belirli bir saatten sonra ilçemizde hayat duruyor. Bunun için ilçe merkezinde yapılacak olan kentsel dönüşüm kaçınılmaz olarak karşımıza çıkıyor.

 Başlayacak olan kentsel dönüşümle birlikte esnaflarında kafasında bir çok soru işareti bulunuyor. Kentsel dönüşümün ne zaman ve ne şekilde başlayacağı,  esnafın kentsel dönüşüm süresi içerisinde nerede hizmet vereceği veya şu anda işyerinde tadilat yaptırmak isteyen, yeni işyeri açmak isteyen esnaflarında beklemede olması gibi sorunlar da yok değil.

 Çarşı merkezinde bulunan esnaflar bir yerde sessiz bir bekleyişte. Şu anda bulundukları yerde ticaret yapan esnaflar yeni yerlerine taşındıklarında, eski kazançlarını sağlayabilecek mi? Veya müşterileri yeni yerlerini tercih edecek mi? Daha da önemlisi ilçemizde kentsel dönüşüm kapsamına alınan yerlerdeki işyerlerini karşılayabilecek kadar çok boş işyerleri varmı? Bu da esnafların kafasındaki soru işaretlerinden bazıları.

 Devamı yarın...

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X