İletişimde samimi olunmalı

31 Ekim 2019 15:16

Toplumda ortak olarak bulunulan yerlerde yaşamanın getirdiği bazı kurallar vardır. Saygı, sevgi, hoşgörü gibi kavramlar insanların iletişiminde önemli bir yer tutmaktadır. İnsanlara saygıdan dolayı günlük hayatta kullandığımız bazı sözcükler ise özelliğini her geçen gün sanki kaybediyor gibi görünüyor. Bir ortama girildiğinde de gelen kimsenin selam vermesi o kimsenin orada bulunanlara göstermiş olduğu saygıdan ve kültürden ileri gelmektedir. Yine aynı şekilde karşıdaki kimseninde verilen selamı alması olması gereken durumdur.

Gelenek, örf ve adetlerimize yerleşmiş olan selamlaşma konusunda bazı kimseler, ilişki bağlarını daha da kuvvetlendiren bu gibi davranışları karşısından beklemektedir. Karşımızdaki kimse ile iletişim kurmanın ilk kuralı zamanına göre ‘günaydın’, ‘iyi günler’ veya ‘iyi akşamlar’ demek değil midir? Selamlaşmak arkadaşlık ve dostluk ilişkilerini daha sıkı tutmaktadır.

Yaşamış olduğumuz binada oturan herkesi tanımayabiliriz. Bundan doğal birşey de olamaz tabi. Fakat belkide her gün yanımızdan geçen ve aynı binayı paylaştığımız insanlara selam vermenin de zor olmadığını düşünüyorum. Bazıları ise selamlaşmayı nedense hep karşısından beklemektedir ki, bu yaklaşıma da anlam veremiyorum. Yani bazı kimseler komşusunun selam vermediğini söylerken, kendisini nedense hariç tutmaktadır.

Benzer durumlarla alışveriştede karşılaştığımız mutlaka olmuştur. Bulunduğumuz ortam küçük bir alışveriş yeri ise girerken selam veririz, çıkarkende esnafa hayırlı işler temennisinde bulunuruz. Bunu yapan vardır yapmayanda. Müşterilerini güler yüzle karşılayan ve olması gerektiği gibi uğurlayan çok sayıda esnaflarbulunuyor.

Ama bunun tam tersi durumlarlada karşılaştığımız olmuştur.Alışveriş sonrası bizlere hizmet sunan esnafa nezaketen teşekkür etmek ve iyi günler dilemek, bazı durumlardahavada kalabiliyor. Bazen alışveriş yapıp karşınızdaki insana teşekkür ediyorsunuz ama o kimsenin oralı bile olmadığı da oluyor. Önemli olan insanların birbirine saygı ile yaklaşması ve insan olduğu için değer vermesi değil midir?   

Selamlaşma insanlar arasındaki ilişkiyi düzeltir. İnsanlar arasındaki samimiyeti artırır. Birbirlerini tanımayan insanların kaynaşmasına vesile olmaktadır. Selamlaşma insanların birbirlerine olan saygı ve sevgisini göstermektedir.

Toplumda ortak olarak bulunulan yerlerde, eskilerden günümüze kadar gelen güzel değerleri yaşatmalıyız. Nezakette kibirli olmayı bir kenara bırakıp, karşımızdakinin hatalarını aramak yerine yardımcı olabilmek için çaba gösterebilmeliyiz. Özetleyecek olursak, insanlara, insan olduğu için değer verelim. Dostluklar, arkadaşlıklar ve komşuluk ilişkileri kolay kazanılmadığı gibi kolay kolayda kaybedilmemeli.  

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X