İletişimde empati yapmanı önemi
İnsanlarla iletişimde en etkili araç dildir. Dil, soyut bir sistem olmasına karşılık, onun kişisel kullanımı olan söz ve yazı ise somuttur. İnsanlar konuşarak kendini ifade edebilir ve konuşma, insanların kişiliği üzerinde de etken olmaktadır. Konuşma yeteneği insanları diğer canlılardan üstün tutan en büyük özelliklerdendir.Fakat yalnızca konuşmak, boş konuşmak anlamına da gelmemelidir. Bazı kimseler her konuda fikir beyan etmeyi adeta alışkanlık haline getirmiştir. Herhangi bir konuda bilgi sahibi olmadan yapılan konuşmalar, o kişilerin karşısındaki insanlara aslında bir şey bilmediği izlenimini yaratır. Bazıları bilip bilmediği her şey hakkında yorumda bulunabilir. Hatta bunu alışkanlık haline getiren bazıları, her konuda ahkam kesmeyi ve çok bilmişliği yaşam felsefesi haline getirebilirler. Bu şekilde davranış sergileyen kimseler, fikir üretmek yerine sadece laf ürettikleri de olabiliyor.
Bazı kimseler bu şeklide davranışlar sergilerken, aslında kendilerini zor durumda bıraktıklarının da farkında olamayabiliyor. Söylemiş olduğumuz sözler insanların düşüncelerini dışarı vurmasıdır. Söz söylemek çok kolay olsa da, ağızdan bir anda çıkıveren sözlere de dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bazı kimselerin bilmedikleri konu neredeyse hiç yok gibidir. Sanattan siyasete, spordan ekonomiye kadar her konuda fikir sahibi olduklarını iddia ederler. Üstelik yorumda bulundukları konular hakkında bilgi sahibi olmadıkları halde kendi bildikleri doğruları da savunmaya devam ederler.
Bu şekilde davranmak insanlara ne kazandırır, ne kaybettirir ona bakmak gerekiyor. Aslında kazandırdığı bir şey olduğunu söylemek pekte mümkün olmamakla beraber, kişilerin kendilerine kaybettirdiği çok şeyin olduğu da çoğu kez görülebiliyor. Üstelik bilmeden konuşulan veya tartışılan konular, topluluk ortamında yapılıyorsa, karşıdakilerde iyi bir intiba bırakılmayacağı da kesindir.
Konuşmada ve yazmada dilimizi doğru kullanmak, kültürümüzü geleceğe aktarmak için oldukça önemlidir. Türkçeyi ne kadar iyi tanıyor ve ne kadar iyi kullanabiliyorsak, iletişimimiz o kadar iyi olacaktır. Eskiden dilimizi daha düzgün ve doğru konuşmaya özen gösterilirken, bugün ise bazı kimselerin, kelimeleri olduğundan daha farklı konuştuklarına şahit olabiliyoruz. Bazı kimselerde görmeye başladığımız ve konuşurken kelimeleri yuvarlamaları veya olduğundan daha farklı bir şekilde telaffuz etmeleri yadırganmıyor değil. Bu ise zamanla sanki bir özenti halini alıyor.
İyi bir dinleyici olabilmek için ise önce sabırlı olmak gerekiyor. Karşımızdaki kimsenin sözünü kesmeden, ‘duymak istediklerimizi değil’, anlatılanları dikkatle dinlemenin, sağlıklı iletişimin en önemli kuralı olduğunu düşünüyorum. İyi bir dinleyici olabilmenin diğer bir kuralının da kişileri önyargısız dinlemek olduğunu düşünüyorum.
Birde toplu olarak bulunulan yerlerde benim doğrum senin doğrundan daha üstün anlayışı vardır ki, bu konuşulan konunun hepten başka yerlere gitmesine neden olur. Aslında bu gibi durumlarda konuşmak kadar dinlemeyi ve bilinmeyen konuyu araştırıp öğrenin de bilincine varabilmek gerekiyor. Zaten konuşulan kadar karşıdaki insanların da dinlenmesi bilinse, birçok sorunun da çözüme kavuşacağını düşünüyorum. Anlaşmazlıkların da birçoğunun iyi bir dinleyici olmamaktan kaynaklandığı kanaatindeyim. Bununla birlikte empati kurabilmek, hoşgörülü ve önyargılı davranmamak, eleştirilere açık olmakta, etkili iletişimde önemli bir yer tutmaktadır.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- Doğa ve çevre duyarlılığı… 10 Ekim 2024 Perşembe
- Bilmemekten olmasa gerek… 09 Ekim 2024 Çarşamba
- Eğitim destekleri artıyor… 08 Ekim 2024 Salı
- Evsel atıklar ve geri dönüşüm… 07 Ekim 2024 Pazartesi
- Kitap Fuarı çok iyi bir fırsat… 06 Ekim 2024 Pazar
- Değişken havaların etkisi… 03 Ekim 2024 Perşembe
- Kapalı semt pazarları… 02 Ekim 2024 Çarşamba
- Su tasarrufunu elden bırakmamalı… 01 Ekim 2024 Salı
- Yaşlılarımız değerli birer hazinedir… 30 Eylül 2024 Pazartesi
- Çalışmalara verilecek katkı… 29 Eylül 2024 Pazar