İletişim için empati kurmak…
İnsanlar arasındaki iyi bir ilişkinin temeli sağlam bir iletişimle başlamaktadır.İyi iletişim kurabilen kimseler, gerek kendini ifade etmekte, gerekse karşı tarafın söylediklerini daha iyi anlayabilmektedir. Söz ise insanın düşüncesini dışarı vurmasıdır. Bazıları, bilip bilmediği şeyler hakkında yorumda bulunmayı sever. Söz söylemek çok kolaydır. Bazı kimseler, hiç düşünmez ağzından neler çıktığını. Bazen söylediklerini bile unutup birileri ‘yahu sen böyle söylemiştin ya!’ dediğinde bile, ‘öyle mi söylemiştim?’ dediği olmuştur.
Bazı kimselerin ağzından çıkan kelimelere dikkat etmediği gibi bir de ahkam kestiği zamanlar da vardır.Düşünmeden söylenilen bir sözün ileride telafisi olmayan hatalara sürükleyebileceğini düşünmeyiz veya düşünmek istemeyiz. Her ne kadar düşünceler ve davranışlar insanların kişiliği hakkında bilgi verse de, ağızdan bir anda çıkıveren kelimeler bizler için veya karşımızdaki için önemli değil midir?
Yine bazıları her konuda fikir beyan eder. Önemli olan çok konuşmak mı, yoksa bilinen doğruları karşımızdakine aktarabilmek mi? Çok konuşmak ama boş yere konuşmak, kimseye bir fayda sağlamayacağı gibi gereksiz bilgilerle karşımızdakini de rahatsız etmiş oluruz.Bazen karşımızdaki insanları bir anda ağzımızdan çıkıveren bir cümle ile kırabilir, telafisi olmayan sonuçlara neden olabiliriz.
Sağlıklı bir iletişimin kurulmadığı bir ortamda insanlar birbirlerini anlayamazlar. Bu nedenle insanlar arasındaki iletişim açık ve net olmalıdır. Gerek ailede, gerek arkadaşlar arasında, gerekse iş hayatında, insan ilişkilerinin temeli, kişilerin karşılıklı olarak birbirlerini dinleme kapasitelerine dayanır. İyi bir dinleyici olan kimseler, karşısındakinin yerine kendisini koyarak dinler; dinlediklerinden hissettiklerini ona ifade eder ve gerektiğinde tavsiyelerde bulunur.
Kalp kırmak ne kadar kolaysa, kırılan bir gönlü de almakta bir o kadar zordur. Söylenen kelimelere dikkat etmeli, karşımızdaki insanlara empati kurarak yaklaşabilmeliyiz. Empatinin aslında saygıyla aynı zamanda kullanılması gereken bir olgu olduğunu düşünüyorum. Çünkü zaten insanların karşısındakine saygısı yoksa empati yapması da beklemekte doğru olmaz diye düşünüyorum.
Gereken özen gösterilmeli
Nüfusla doğru orantılı olarak, trafikte de araç sayısında artış görülüyor. İlçemizde otopark
olarak kullanılan alanlar, henüz serken saatlerden itibaren dolmaya başlıyor. Araç sürücülerinin büyük bir ihtiyacını karşılayan otopark alanları, son dönemler içerisinde yapılan çalışmalarla daha sağlıklı bir görünüme kavuşturulmuştu. Ancak otoparklarda görülen en önemli sorun ise bazı araç sürücülerinin gerekli duyarlılığı göstermemesi olarak görülüyor.
Bununla birlikte, ilçemizin merkezinde bazı sokakların dar oluşu ve yalnızca tek yönlü araç trafiği olan yerlerde, hatalı yapılan parklar, diğer sürücüleri de zor durumda bırakabiliyor. Birde bunun yanında yalnızca kendi işi görülsün deyip aracını olmadık bir şekilde bırakanlarda bulunabiliyor. Aracını olur olmaz yerlere park edenler, kendileri bu konuda mağduriyet yaşasalar acaba ne düşünülerdi?
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- Sahillere sahip çıkılmalı 22 Ocak 2025 Çarşamba
- Empati ile yaklaşmak… 21 Ocak 2025 Salı
- Su tasarrufunda farkındalık… 20 Ocak 2025 Pazartesi
- Yarıyıl tatili iyi bir fırsat 19 Ocak 2025 Pazar
- Dar sokaklarda görülen sorunlar 16 Ocak 2025 Perşembe
- Toplumda öne çıkan değerler… 15 Ocak 2025 Çarşamba
- Bahane değil, duyarlılık olmalı 14 Ocak 2025 Salı
- İhtiyaçlar ve çalışmalar… 13 Ocak 2025 Pazartesi
- Ziyaretlerden notlar… 12 Ocak 2025 Pazar
- Desteklerle üretim daha da artıyor 09 Ocak 2025 Perşembe