Gürültü ve görüntü kirliliği…

12 Şubat 2024 15:53
Gürültü ve görüntü kirliliği…

Yaşamış olduğumuz topluma karşı sorumluluklar ve çevreye olan duyarlılık, ancak gereken hassasiyeti göstererek ve çevreyi temiz tutmakla mümkün olabilecektir. Gölcük’te son dönemler içerisinde mahallelerde yer altı çöp konteynırları yapıldı. Daha temiz bir Gölcük için yapılan çalışmalar ise hızla devam ediyor. Fakat ilçemizin bazı noktalarında karşılaşılan evsel atıklar ve moloz atıkları, hoş olmayan görüntülerin ortaya çıkmasına neden oluyor. Ev ve işyerlerinde yapılan tadilat çalışmaları sonucunda çıkan evsel atık ve molozların, sokaklarda köşe başlarına bırakılması, görüntü kirliliğine neden oluyor.

Bu gibi durumlarda yetkililere haber vermek gerekirken evsel atıkların atılması, duyarlı vatandaşların da tepkisini çekiyor. Bazı yerlerdeki atılan eski eşyalar veya molozların çok olması, bu konuda gereken hassasiyetin ve duyarlılığın gösterilmediğini de gözler önüne seriyor. Bu şekilde istenmeyen davranışlar, aynı zamanda yapılan temizlik çalışmalarına da gölge düşürüyor.

Üst geçitler ve alt geçitlerde yapılan bakım onarım işleri, belirli bir maliyet ve emek harcanarak yapılıyor. Fakat bazı duyarsız kimseler, toplumun kullanımına sunulan üst ve alt geçitlere zarar verebiliyor. Yalnızca üst geçitler değil alt geçitler de periyodik olarak bakım onarım görüyor. Alt geçitlere de tıpkı üst geçitlerde olduğu gibi duvarlarına yazılar karalanarak zarar verilmesi, içlerine çöplerin atılması, verilen emeğe saygı duyulmadığını gösteriyor.  

En iyi temizliğin kirletmemek olduğu bilinciyle, çevremize sahip çıkarak, gelecek nesillere daha temiz bir çevre bırakmalıyız. Toplum sağlığını yakından ilgilendiren konularda herkesin aynı sorumluluğu taşıması ve çevre temizliğine özen göstermesi gerekiyor. 

Sağlık ve davranışsal yönde ortaya çıkabilen gürültü kirliliği, sağlık üzerinde pek çok olumsuz sonuçları bulunmaktadır. Gürültü kirliliği denilince akla, insanların yaşamında olumsuzluklara neden olan ve buna bağlı olarak psikolojisini de bir o kadar etkileyen insan veya makine kaynaklı sesler gelmektedir. Gürültü kirliliği, insanların işitme sağlığını da olumsuz yönde etkileyebilmekte, bununla beraber psikolojik ve fiziksel dengeyi bozabilmektedir.

Gürültü kirliliğinde araçların motorundan çıkan sesler belirli bir ölçüye kadar gürültüye neden olabilirken, bazı duyarsız araç sürücülerinin çıkarmış olduğu gürültüler ise topluma rahatsızlık veriyor. Bazı sürücüler araç kullanırken elini araçlarının kornasından çekmezler. Zamanla alışkanlık yapmış olacak ki bazı kimseler, en küçük bir şeyde hemen kornaya basma gereksinimi duyabiliyor. Bu konuda ise sabırlı davranmak ön plana çıkıyor.

Oturmuş olduğumuz binalarda veya yakınlarında olan ve insanları oldukça rahatsız eden gürültüler de vardır. Burada da bazıları yalnızca kendilerini düşünüp, oturmuş olduğu binadaki vatandaşları çokta fazla düşünmeyerek, istedikleri gürültüyü çıkarma yetkisini kendisinde gören kimselerde bulunabiliyor. Tabi bu davranışlar ise saygı sınırlarının dışında olduğu için hiçte hoş karşılanmıyor.

Bazıları da, gitmiş olduğu ziyaretten ayrılırken gecenin bir yarısı saatin kaç olduğuna bakmaksızın, kornaya basarak vedalaşabilmektedir. Böyle davranışta bulunan kimseler, o esnada istirahat halinde olan kimseleri rahatsız edeceğini düşünmez veya düşünmek istemezler. Toplumun ortak olarak kullandığı yerlerdeki gürültü seviyesi, aynı zamanda tüm vatandaşları ilgilendirmektedir. Sırf kendisinin hoşuna gidiyor diye gürültü çıkarıp, etrafta yaşayan insanları rahatsız etmeye ise kimsenin hakkı olmadığını düşünüyorum.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X