Gürültü kirliliğinin etkisi…
Toplumun ortak olarak kullandığı yerlerdeki gürültü seviyesi, aynı zamanda tüm vatandaşları ilgilendirmektedir. Özellikle insanların istirahat saatleri olan akşam saatlerinde veya gece, duyarsız bir kimsenin gürültü kirliliğine neden olması, tahmin ediyorum duyarlı herkesin tepki göstermesine neden olacaktır. Toplumda yaşayan bireyler olarak kendimize yapılmasını istemediğimiz bir davranışı başkasına yapmamalıyız. Sırf kendisinin hoşuna gidiyor diye gürültü çıkarıp, etrafta yaşayan insanları rahatsız etmeye ise kimsenin hakkı olmadığını düşünüyorum.
Gürültü kirliliği denilince akla, insanların yaşamında olumsuzluklara neden olan ve buna bağlı olarak psikolojisini de bir o kadar etkileyen insan veya makine kaynaklı sesler gelmektedir. Gürültü kirliliği, insanların işitme sağlığını da olumsuz yönde etkileyebilmekte, bununla beraber psikolojik ve fiziksel dengeyi bozabilmektedir.
Sağlık ve davranışsal yönde ortaya çıkabilen gürültü kirliliği, sağlık üzerinde pek çok sonuçlar doğurmaktadır. Gürültü kirliliği, aynı zamanda iş verimini de düşüren de bir kavram olarak görülebilir. Çünkü bir kimsenin yapmış olduğu işine kendisini tam anlamıyla verebilmesi için gürültünün olmaması, başarıyı arttıran etkenlerden birisidir. Teknolojik alet ve makinelerin günümüzde çoğalmasına bağlı olarak gürültü kirliliği artış gösterse de, bazı gürültüler ise insanların elinde olan ve karşı tarafa yapılmaması gereken hareket ve davranışlar olarak karşımıza çıkabilmektedir.
Gürültü kirliliğine en çok rastlanan yerlerin başında ise araçların yoğun olarak bulundukları yerler olarak görülebilir. Bu gürültü kirliliğinde araçların motorundan çıkan sesler belirli bir ölçüye kadar gürültüye neden olabilirken, bazı duyarsız araç sürücülerinin çıkarmış olduğu gürültüler ise topluma rahatsızlık veriyor. Nedendir bilinmez ama araç kullanırken bazı sürücüler elini adeta araçlarının kornasından çekmezler. Zamanla alışkanlık yapmış olacak ki bazı kimseler, en küçük bir şeyde hemen kornaya basma gereksinimi duyabiliyor. Bu konuda ise sabırlı davranmak ön plana çıkıyor.
Duyarlılık olmalı…
Gölcük’te geçtiğimiz yıllarda trafik düzenlemesi yapılmış, bu kapsamda şehir merkezindeki bazı sokaklar tek yönlü olarak araç trafiğine açılmıştı. Yapılan trafik düzenlemesi ile D-130 Karayolu’nda trafik akışında belirgin bir rahatlama olurken, yapılan düzenleme çalışması şehir içine de olumlu olarak etki etmiş görünüyor. Şehir merkezinde trafikte görülen sorunlarda bazılarının ise bazı araç sürücülerinin gereken duyarlılığı göstermemesinde kaynaklandığı görülebiliyor.
Özellikle tek yönlü olan sokaklarda sokağın başında araç trafiğine tek yön olduğunu belirten işaret levhası bulunmasına rağmen, bazı araç sürücülerinin sokağa ters yönde giriş yapmaları diğer araç sürücülerinin zorluk yaşamasına neden olabiliyor.
İlçemizde bulunan otopark alanlarında da yine bazı araç sürücülerinin vurdumduymazlığı nedeniyle, sorunlar görülebiliyor. Otopark alanında aracına yer bulamayan bazı sürücüler, diğer araçların otopark alanından çıkışını engelleyecek şekilde araçlarını park ediyor. Bu şekilde davranış sergileyen kimseler, kendileri benzer durumlarla karşılaşmış olsa ne düşünür merak ediyorum. Artan araç sayısı ve buna bağlı olarak otopark ihtiyacı daha fazla hissediliyor. Fakat bu kimseye bu şekilde davranması gerektiğini de göstermiyor.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- Yardımlaşma ve paylaşma duygusu… 24 Mart 2025 Pazartesi
- Su tasarrufuna katkıda bulunmak… 23 Mart 2025 Pazar
- Ormanların büyük faydası… 20 Mart 2025 Perşembe
- Örnek olabilmek… 19 Mart 2025 Çarşamba
- Örnek olabilmek… 19 Mart 2025 Çarşamba
- Duyarlı ve bilinçli hareket etmek… 18 Mart 2025 Salı
- Yaşlılara karşı sorumluluklar… 17 Mart 2025 Pazartesi
- Değirmendere sahili ilgi görüyor 16 Mart 2025 Pazar
- Üstyapı çalışmaları katkı sağlıyor 13 Mart 2025 Perşembe
- İletişimde saygı önemli kavram 12 Mart 2025 Çarşamba