Geri dönüşümle tasarruf sağlanıyor

17 Mayıs 2021 17:42

Yaşanılan çevreye karşı oluşması gereken duyarlılık sadece belirli bir kesime ait değil, orada yaşayan bireylere aittir.Çevre bilincinin oluşması konusunda toplumun her kesiminin katkıda bulunması ve bütün toplumda yaygınlaşması gerekmektedir.Çevre denildiğinde aklımıza yaşadığımız yer, oturduğumuz mahalle, sokaklar, caddeler, doğal güzellikler, kısacası yaşam alanları gelmektedir. Toplumda yaşayan vatandaşların çevrenin korunması ve temiz tutulması konusunda gereken önem ve özeni göstermesi ile birlikte daha sağlıklı bir çevrede yaşamak mümkün olacaktır.

Çevreye olan duyarlılık ancak çevreyi temiz tutmakla mümkün olabilecektir. Çevre temizliği yalnızca yerlere bir şey atmamak olarak algılanmamalı. Aynı zamanda geri dönüştürebilir malzemelerin veya doğaya zarar verebilecek malzemelerin de, çevreye atılmasını önlemektir.

Kullanım dışı olan geri dönüştürülebilir atık malzemelerin çeşitli geri dönüşüm yöntemleri ile hammadde olarak tekrar kazandırılması olan geri dönüşüm, ülke ekonomisine de büyük katkı sağladığının da unutulmaması gerekiyor. Kağıt, plastik, cam, metal ve karton atıklar gibi maddelerin geri kazanılması ve tekrar kullanılmasıyla birlikte tabii kaynakların tükenmesinin de önüne geçiliyor. Geri dönüşüm ile birlikte, doğaya verilmek istenen zararın önüne geçilerek, atık maddeler tekrar hammadde olarak kullanılıp enerji tasarrufu da sağlanmış oluyor.

İlçemizde bazı noktalarda görülen, çöplerin köşe başlarına bırakılması görüntü kirliliğinin oluşmasına neden olmaktadır. Bu konuda toplumda gereken çevre bilinci oluşturulmalı ve herkesin katkıda bulunması sağlanmalıdır. Yine çeşitli nedenlerle oluşan molozların rastgele çevreye bırakılması ayrı bir çevre sorununun oluşmasına neden olmaktadır. İlçemizde son dönemler içerisinde yapılan çalışmalarla birlikte saatli çöp uygulamasının olduğu yerlerde, yer altı çöp konteynırları monte ediliyor. Yer altı çöp konteynırlarının yaygınlaşmasıyla beraber, önceleri görülen çöplerin gelişigüzel atılmasının önüne geçilmekle birlikte, görsel kirliliğinde önüne geçilmiş olunuyor.

Kullanım dışı olan atık pillerin de bilinçsiz bir şekilde doğaya atılması, çevreye zarar veriyor. 

Evde, işyerinde ve daha birçok yerde kullanılan piller, geri dönüşüm kutuları ve pil toplama kutuları yerine çevreye veya çöpe atıldığında doğayı kirletip, insan sağlığına zarar verebiliyor. Önemsenmeyen küçük bir kalem pil dört metrekare toprağı kirletebiliyor. İlçemizin belirli yerlerine atık pillerin toplanması amacıyla atık pil kutuları yerleştirildi. Duyarlı vatandaşlar atık pillerini, konulmuş olan atık pil kutularına atarak, doğanın korunmasına yardımcı olma hassasiyetini gösteriyor.

İlçemizin belirli noktalarında geri dönüşüme tabi malzemelerin atılması için, geri dönüşüm konteynırları bulunuyor. Geri dönüşüm kapsamındaki malzemeleri atmak üzere konulan bu konteynırlara, bazı vatandaşlar çöpünü atabiliyor veya geri dönüşüm de kullanabilecek kağıt, plastik, cam, metal ve karton gibi geri dönüşüm kutularına atılması gereken malzemeleri, normal çöp konteynırlarına atabiliyor. Geri dönüşüm yoluyla malzemelerin tekrar ekonomiye kazandırılması varken, neden çöpe gitsin. Çevreyi temiz tutmak için gereken önem ve özenin gösterilmesi gerekiyor. Yaşamış olduğumuz şehir sahil kıyısı olan bir konumda bulunduğundan dolayı, denizimizi temiz tutamaya özen göstermeliyiz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X