Geri dönüşüme katkıda bulunmak…

11 Temmuz 2024 17:46
Geri dönüşüme katkıda bulunmak…

Yaşamış olduğumuz teknoloji devrinde tasarruf önemli bir yer tutuyor. Her geçen gün daha da gelişen teknoloji, hayatımızın birçok alanında önemli yenilikler ve kolaylıklar sağladı. Teknolojinin gelişmesine bağlı olarak, önceleri daha fazla emek isteyen veya uzun süren işler,  daha kısa bir süre içerisinde ve kolaylıkla yapabilmek mümkün olabiliyor. Gerek evimizde kullanmış olduğumuz malzemeler, gerekse işyerimizde kullanmış olduğumuz araç ve gereçlerle kısacası günlük yaşantımızdaki her şeyden tasarrufta bulunmak, aile ekonomisine olduğu kadar ülke ekonomisine de büyük katkı sağlıyor.

Birde, kullanmış olduğumuz malzemelerden tekrar ülke ekonomisine katkıda bulunan malzemeler var ki, bunlarda geri dönüşüm kapsamında değerlendiriliyor. Kullanım dışı olan geri dönüştürülebilir atık malzemelerin çeşitli geri dönüşüm yöntemleri kullanılarak hammadde olarak tekrar imalata kazandırılma süreci olan geri dönüşüm sayesinde tasarruf ediliyor.

Geri dönüşüme katkıda bulunmakla birlikte çevremizdeki doğal kaynakları korumuş olur, aynı zamanda enerji tasarrufu da sağlamış oluyoruz. Geri dönüşüm bilincinin aşılanması ile birlikte, demir, çelik, bakır, elektronik atıklar, kağıt, plastik, cam gibi maddeler geri dönüşüm yoluyla ekonomiye geri kazandırılmaktadır. Gölcük’te geri dönüşüme katkıda bulunabilmek amacıyla çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. İlçemizdeki çeşitli kurum ve kuruluşlarda geri dönüşüme katkı sağlayabilmek amacıyla dönüşüm kutuları ve atık pil kutuları bulunmaktadır. Yine ilçemizin birçok noktasında geri dönüşüm konteynırları bulunuyor. Geri dönüşüm konusunda duyarlı davranan vatandaşlar geri dönüşüme tabi olan atıkları geri dönüşüm kutularına atarak hem doğal kaynakların yok olmasını önlüyor hem de ekonomiye de katkı sağlıyor.

Fakat buna rağmen mahallelerde bulunan çöp konteynırlarında geri dönüşüme tabi olan malzemelere de rastlamak maalesef mümkün olabiliyor. Evde, işyerinde ve daha birçok yerde kullandığımız piller, bilinçsizce geri dönüşüm kutuları ve pil toplama kutuları yerine çevreye veya çöpe atıldığında doğayı kirletip, insan sağlığına zarar verebiliyor. Önemsenmeyen küçük bir kalem pilin, dört metrekare toprağı kirletebildiğini unutmamak gerekiyor.

İlçemizde bazı sokaklarda karşılaşılan köşe başlarına veya boş arsalara bırakılan ev eşyalarına denk gelebilmek mümkün oluyor. Rastgele sokaklarda köşe başlarına veya boş olan arsalara bırakılan evsel atık malzemelerin sıkça görülmesi görüntü kirliliğine neden oluyor.

Aslında evimizden çıkan çöpleri çöp konteynırlarına atarken, geri dönüşüme tabi olan malzemeleri yakınında bulunan dönüşüm kutularına atmak hiçte zor olmasa gerek. Yeter ki geri dönüşüm konusunda gereken duyarlılığı gösterelim ve bu konuda gelecek nesillerimize de örnek olalım.

Örneğin, evimizde bulunan okumuş olduğumuz ve okunabilir durumdaki kitapları çöpe atmak yerine bir başkasının da faydalanması için kütüphanelere bağışlamakta, ekonomiye katkı sağlamaktadır. Genç nesillerin bu yolla aynı zamanda tasarrufu da öğreneceklerini düşünüyorum. Geri dönüşüm konusunda öğrencilerin, yaşça büyüklerine örnek davranışlar sergilediğini de çoğu kez görebilmek mümkün olabiliyor. Toplumda yaşayan bireyler olarak, geri dönüşüm konusuna gerekli hassasiyeti göstermemiz gerektiğini düşünüyorum. Daha sağlıklı ve güzel bir çevrede yaşamak için, öncelikle çevre temizliğine gereken özeni gösterebilmeli ve bu konuda örnek davranışlar sergilenebilmelidir. 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X