Geri dönüşüm ile çok yönlü katkı
Çevre temizliğindeolması gereken duyarlılık sadece belirli bir kesime ait değil, orada yaşayan herkese aittir.Çevre bilincinin oluşması konusunda toplumun her kesiminin katkıda bulunması ve bütün toplumda yaygınlaşması gerekmektedir.Çevre denildiğinde aklımıza yaşadığımız yer, oturduğumuz mahalle, sokaklar, caddeler, doğal güzellikler, kısacası yaşam alanları gelmektedir. Toplumda yaşayan vatandaşlar olarak, çevrenin korunması ve temiz tutulması konusunda gereken önem ve özeni göstermeliyiz. Çevre temizliği yalnızca yerlere bir şey atmamak olarak algılanmamalı. Aynı zamanda geri dönüştürebilir malzemelerin veya doğaya zarar verebilecek malzemelerin de, çevreye atılmasını önlemektir.
Geri dönüşümün ise günümüzde büyük bir önemi bulunmaktadır. Kullanım dışı olan geri dönüştürülebilir atık malzemelerin çeşitli geri dönüşüm yöntemleri kullanılarak hammadde olarak tekrar imalata kazandırılma süreci olan geri dönüşüm sayesinde tasarruf ediliyor. Geri dönüşümle birlikte çevremizdeki doğal kaynakları korumuş olur, aynı zamanda enerji tasarrufu da sağlamış oluruz.Atık malzemelerin ham madde olarak kullanılması çevrekirliliğinin önüne geçilmesi açısından da büyük önem taşımaktadır.
Kullanım dışı olan geri dönüştürülebilir atık malzemelerin çeşitli geri dönüşüm yöntemleri ile hammadde olarak tekrar kazandırılması olan geri dönüşüm, ülke ekonomisine de büyük katkı sağlıyor.Kağıt, plastik, cam, metal ve karton atıklar gibi maddelerin geri kazanılması ve tekrar kullanılmasıyla birlikte tabii kaynakların tükenmesinin de önüne geçiliyor. Geri dönüşüm ile birlikte, doğaya verilmek istenen zararın önüne geçilerek, atık maddeler tekrar hammadde olarak kullanılıp enerji tasarrufu da sağlanmış oluyor. İlçemizde birçok noktada bulunan geri dönüşüm kutularına atılacak dönüşüme tabi olan maddelerle ekonomik tasarruf sağlandığı gibi, doğanın korunmasına da katkıda bulunmuş olunacağının bilinmesi gerekiyor.
Çevrenin korunması ve temiz tutulması açısından önemli faktörlerden birisi de kullanılmış olan atık yağların çevreye rastgele dökülmesinin önlenmesidir. Atık yağlar, atık su giderlerinde ve kanalizasyon hatlarında birikerek boru kesitlerinin daralmasına ve tıkanmalara neden olabiliyor. Kullanılmış yağların, kanalizasyona, lavaboya, toprağa ve benzeri ortamlara dökülmemesi büyük önem taşıyor.Evde, işyerinde ve daha birçok yerde kullanılan piller, geri dönüşüm kutuları ve pil toplama kutuları yerine çevreye veya çöpe atıldığında doğayı kirletip, insan sağlığına zarar verebiliyor. Önemsenmeyen küçük bir kalem pil dört metrekare toprağı kirletebiliyor.Duyarlı vatandaşlar atık pillerini, atık pil kutularına atarak, doğanın korunmasına yardımcı olma hassasiyetini gösteriyor. Bazılarıiçin kullanmış olduğumuz bir suyun kapağı bir şey ifade etmeyip, çöpe atılabilirken, toplanan mavi kapaklar engelli vatandaşlarımızın ulaşımında kolaylıklar sağlamasına vesile olabiliyor.
Çevre kirliliği ile görsel kirliliğe yol açan atıklar konusunda da gereken duyarlılığın, bazı kimselerce yeterince gösterilmediği de görülebiliyor.Geri dönüşüm yoluyla malzemelerin tekrar ekonomiye kazandırılması varken, neden çöpe gitsin. Çevreyi temiz tutmak için gereken önem ve özenin gösterilmesi gerekiyor. Çevreye olan duyarlılık ancak çevreyi temiz tutmakla mümkün olabilecektir.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- Doğa ve çevre duyarlılığı… 10 Ekim 2024 Perşembe
- Bilmemekten olmasa gerek… 09 Ekim 2024 Çarşamba
- Eğitim destekleri artıyor… 08 Ekim 2024 Salı
- Evsel atıklar ve geri dönüşüm… 07 Ekim 2024 Pazartesi
- Kitap Fuarı çok iyi bir fırsat… 06 Ekim 2024 Pazar
- Değişken havaların etkisi… 03 Ekim 2024 Perşembe
- Kapalı semt pazarları… 02 Ekim 2024 Çarşamba
- Su tasarrufunu elden bırakmamalı… 01 Ekim 2024 Salı
- Yaşlılarımız değerli birer hazinedir… 30 Eylül 2024 Pazartesi
- Çalışmalara verilecek katkı… 29 Eylül 2024 Pazar