Evsel atıklar ve tasarruf…
Geri dönüşebilir malzemelerin çevreye atılması, doğanın kirlenmesine neden olan faktörlerin başında gelmektedir. Geri dönüşüme tabi olan malzemeleri çevreye veya çöp kutularına değil, geri dönüşüm kutularına atarak, hem çevremizi temiz tutmuş olur hem de ekonomiye katkıda bulunuruz. Geri kazanımla birlikte, doğal kaynaklarımızı korumuş olur, enerji tasarrufunun sağlanmasına katkıda bulunuruz. Böylece çöpe giden atık miktarı azalır ve geleceğe yatırım yapılmış olur.
Günlük yaşantıda karşılaşılan bazı olaylar, bazı kimselerin yaşamış oldukları toplumda sorumluluklarının farkına varamadıklarını veya birçok konuda umursamaz davranışlar sergilediğini gösterebiliyor. Bazı kimseler yapmış oldukları hatalı davranışların farkında olmazken, bazıları da farkında olup umursamaz davranışlar sergileyebilmektedir.
İlçemizde bazı sokaklarda karşılaşılan köşe başlarına veya boş arsalara bırakılan ev eşyalarına denk gelebilmek mümkün oluyor. Rastgele sokaklarda köşe başlarına veya boş olan arsalara bırakılan evsel atık malzemelerin sıkça görülmesi aynı zamanda görüntü kirliliğine de neden oluyor.
Evsel atıkları bırakan kimselerin duyarsız davranması aynı sokak veya mahallede yaşayan kimselerin de tepkisini çekiyor. Bırakılan eşyalar uzun süre aynı yerde durabiliyor. Yapılması gereken ise bu tür malzemeler olduğunda yetkilileri arayarak bilgi vermek olmalı.
Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz yıllarda, ilçe belediyeleriyle birlikte belirlediği alanlara Mobil Atık Getirme Merkezleri kurmuştu. Mobil Atık Getirme Merkezleri ile vatandaşların evlerinde kaynağında ayrı biriktirdikleri geri kazanılabilir atıklar (kağıt, cam, metal, plastik atıklar, atık elektrikli ve elektronik eşyalar, atık piller ve bitkisel atık yağlar) atıkların ayrı ayrı biriktirilerek geri kazanımının/geri dönüşümünün sağlanması ve halkın bu sisteme dahil edilmesi amaçlanıyor.
Gelecekte çocuklarımızın daha sağlıklı bir çevrede yaşamasını istiyorsak, bugünden çevreye sahip çıkmalı, gelecek nesillere de daha temiz bir çevre bırakabilmeliyiz. Zamansız çıkartılan çöpler ilçemizde bir sorun olarak karşımıza çıkıyorsa, sorunun oluşmasını sağlayan da, çözecek olan da aynı kimselerdir. Yaşamış olduğumuz şehir sahil kıyısı olan bir konumda bulunduğundan dolayı, denizimizi temiz tutamaya özen göstermeliyiz.
Toplumda yaşayan bireylerin temizlik konusunda kendi evlerine gösterdiği özeni, cadde ve sokaklar içinde göstermesi gerekiyor. Daha temiz bir Gölcük’te yaşamak istiyorsak öncellikle temizliğe kendi evimizin önünden başlamalıyız. Toplumda yaşayan bireyler olarak, yine topluma karşı olan sorumluluklarımızın farkına varabilmeliyiz. Yaşça büyükler çevre temizliği konusunda da küçüklerine örnek olacak davranışlar sergileyebilmeli. Gelecek nesillere daha temiz bir çevre bırakmak için çevre temizliği konusunda gereken hassasiyet gösterilmeli.
Emeklere sahip çıkılmalı…
Gölcük’te vatandaşların günlük yaşamlarını kolaylaştırmak, eksikliği duyulan konularda birtakım çalışmalar yapılarak, vatandaşların kullanımına ve hizmetine sunuluyor. Yapılan çalışmalar kapsamında verilen emeklere bazı duyarsız kimselerin, sahip çıkmadığı gibi zarar verdiği de görülebiliyor. Bu kimselerin sunulan hizmetlere vermiş olduğu zarar ise toplumun genelini ilgilendiriyor.
Vatandaşların dinlenmek veya sıcaktan korunmak için oturmuş olduğu banklara verilen zarar, bankların yazılarla karalanması veya banklara çeşitli şekillerde verilen zarar olarak görülebiliyor. Bazı noktalarda ise bankları kullanan kimselerin geriye çöp yığını bıraktıklarını görmek, duyarlı vatandaşların tepkisini çekiyor. Toplumun genelini ilgilendiren ve vatandaşlara sunulan imkanlara zarar vermek demek, ekonomiye de, verilen emeklere de zarar vermek demektir.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- Bahane değil, duyarlılık olmalı 14 Ocak 2025 Salı
- İhtiyaçlar ve çalışmalar… 13 Ocak 2025 Pazartesi
- Ziyaretlerden notlar… 12 Ocak 2025 Pazar
- Desteklerle üretim daha da artıyor 09 Ocak 2025 Perşembe
- Kitap okumanın çok yönlü faydası 08 Ocak 2025 Çarşamba
- Sorun aynı, araçlar farklı… 07 Ocak 2025 Salı
- Kentsel dönüşüm büyük katkı sağlayacak 06 Ocak 2025 Pazartesi
- Çevrenin korunmasına katkı… 05 Ocak 2025 Pazar
- Saygı kuralları ve davranışlar… 02 Ocak 2025 Perşembe
- Otopark alanları… 01 Ocak 2025 Çarşamba