Evsel atıklar ve çevre temizliği…
Gölcük, bulunmuş olduğu konum itibariyle deniz kıyısında olması ve üst kesimlerindeki yeşil örtü ile birçok güzelliği bünyesinde barındırıyor. İlçemizde bulunan Kavaklı, Değirmendere, Halıdere ve Ulaşlı sahilleri, vatandaşların dinlendiği, deniz havası aldığı yerler olarak ilgi çekiyor. İlçemizde bulunan tarihi ve kültürel değerler ise son dönemlerde yapılan çalışmalarla gün yüzüne çıkarılıyor. Bu ise turizme önemli bir katkı sağlamanın yanında, ilçemize gelen konukların da ilgisini çekiyor.
Yaşamış olduğumuz doğa, canlılara çok sayıda imkanlar sunmaktadır.Doğada yaşayan canlılar toprağa, havaya ve suya ihtiyaç duyarlar. Bu üç etken canlılar için büyük önem taşımaktadır. Yaşamış olduğumuz çevreye sahip çıkmak ise toplumda yaşayan bireylerin temel görevi olmalıdır. Toplumda yaşan bireyler olarak çevreye yeterince sahip çıkıp, temiz tutabiliyor muyuz?
İlçemizin bazı noktalarında karşılaşılan evsel atıklar ve moloz atıkları, duyarlı vatandaşların tepkisini çekiyor. Bazı kimseler evlerinden veya işyerlerinden çıkan eski durumda olan eşyaları boş olan arsalara veya köşe başlarına bırakması, görüntü kirliliğinin oluşmasına neden oluyor.
Bazı yerlerdeki atılan eski eşyalar veya molozların çok olması, bu konuda gereken hassasiyetin ve duyarlılığın gösterilmediğini de gözler önüne seriyor. Molozların getirmiş olduğu görsel kirlilik duyarlı vatandaşların tepkisini çekiyor. Bu şekilde istenmeyen davranışlarda, yapılan temizlik çalışmalarına da gölge düşürüyor.Bazı noktalardaki yeraltı çöp konteynırlarının olduğu yerlerde dahi, çöp konteynırına çöpünü atmaktan imtina eden bazı kimseler, yeraltı çöp konteynırının yanına çöpünü bırakarak gidebiliyor.
Vatandaşların dinlenme alanları ve çocukların oyun parklarında rastlanılan manzaralarda, bazı kimselerin sırf kendi zevki için kamu mallarına zarar verdiğini açıkça gösteriyor. Bankların çeşitli yerlerine zarar verilmesi, üzerlerinin yazılarla karalanması, oturulacak yerlere ayak basılması gibi olumsuz ve hoş olmayan davranışlarda bulunanlar, aynı parktan kendi yakınları faydalansa acaba aynı şeyleri yapar mı merak ediyorum. Vatandaşların hizmetine sunulan parklarda çöp kutuları olmasına rağmen çöplerin etrafa atılması, hoş olmayan görüntülerin ortaya çıkmasına neden oluyor.
Toplum sağlığını yakından ilgilendiren çevre temizliği konusunda daha hassas ve özenli davranılması gerekiyor. Kapağı kapatılmayan çöp konteynırları, etrafa bırakılan çöpler, nasıl ki çevreye rahatsızlık veriyorsa, bu konulara daha fazla dikkat edilmesi gerekiyor.Temizlik aslında çok geniş bir yelpazedir. Temizlik çevreye karşı duyarlı olmayı gerektirir. Yani ortak yaşanılan yerleri sadece bizim kullanmadığımız, başkalarının da kullandığını bilerek hareket etmektir.
Çevre temizliği denildiğinde bazı kimseler bir başkasından bekliyor.Temizlik denilince yalnızca evimizin veya işyerimizin temizliği akla gelememeli. Yaşamış olduğumuz çevreyi de temiz tutmakla sorumlu olduğumuzu unutmamalıyız. Çünkü toplumda yaşayan bireyler olarak, yine topluma karşı olan sorumluluklarımızın farkına varabilmeliyiz.Yaşamış olduğumuz şehir deniz kıyısı olan bir konumda bulunduğundan dolayı, denizimizi temiz tutamaya özen göstermeliyiz.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- Değişken havaların etkisi… 03 Ekim 2024 Perşembe
- Kapalı semt pazarları… 02 Ekim 2024 Çarşamba
- Su tasarrufunu elden bırakmamalı… 01 Ekim 2024 Salı
- Yaşlılarımız değerli birer hazinedir… 30 Eylül 2024 Pazartesi
- Çalışmalara verilecek katkı… 29 Eylül 2024 Pazar
- Yaya önceliği unutulmamalı… 26 Eylül 2024 Perşembe
- Anlamak için dinlemek gerekli… 25 Eylül 2024 Çarşamba
- Sanat eserlerine sahip çıkılmalı… 24 Eylül 2024 Salı
- Davranışlarda empati kurabilmek… 23 Eylül 2024 Pazartesi
- Sağlık için spor önemli… 22 Eylül 2024 Pazar