Etkinlikler, sanata değer katıyor

02 Şubat 2022 15:44

Sanat bireylerin anlama, düşünme, algılama, yetilerini açık tutar, duygusal yanlarını harekete geçirir. Bir sanat eseri ile insan duygu ve düşüncelerini diğer insanlara kolaylıkla aktarabilmektedir. İnsanların kendilerini yansıtmak için duygu ve düşüncelerini katarak oluşturdukları sanat, aynı zamanda insanın kendini ifade edebilme, başka kişilere ulaşabilme aracıdır. En genel anlamıyla yaratıcılığın ve hayal gücünün ifadesi olarak tanımlanan sanata, çocukların ve gençlerin ilgi duyması ve sanat dalıyla ilgilenmesi, aynı zamanda sosyal olarak gelişimine de katkı sunmaktadır. Çocukları küçük yaşlardan itibaren sanata yönlendirebilmeliyiz. Bu yönüyle çocuklarımızın sanatla uğraşması ve ilgilendiği sanat dalına bağlı olarak eserler ortaya çıkarması, kendisine duymuş olduğu özgüvenin de artmasına katkıda bulunacaktır.

Gölcük’te sanat etkinlikleri hızla devam ediyor. Okulların yarıyıl tatilinde bulunması ile birlikte öğrenciler de, tatillerini en iyi ve verimli geçirmeye çalışıyor. Gölcük Belediyesi tarafından öğrencilerin yarıyıl tatillerini faydalı geçirmeleri amacıyla ‘Ders Zili Gölcük’te Sanat İçin Çalıyor’ etkinlikleri düzenleniyor. Bu kapsamda bugüne kadar Tokat Tahta Baskı Atölyesi, Dokuma Atölyesi, Geleneksel Yöntemlerle Çini Boyama Atölyesigibi bazı etkinlikler gerçekleştirildi. Etkinliklere katılan öğrencilerin, yarıyıl tatilinde zamanlarını verimli değerlendirmelerinin yanında, geleneksel el sanatlarının gelecek kuşaklara taşınması adına oldukça önemli buluyorum. Böylece tarihi sanatların öğrencilerin ellerinde gelecek nesillere de aktarılması sağlanmış oluyor.

Dokuma Atölyesi’nde yeteneklerini geliştiren öğrenciler, öğrendikleri bilgileri mini dokuma tezgahlarında telefon kılıfı ve el çantası dokumaları ile rengarenk ürünler ortaya çıkarmaları,

çocukların sanata olan ilgisini ve yeteneklerinin de ortaya çıkarılmasında büyük katkı sunmuştur. Çünkü hem yeni bir şey öğrenmenin vermiş olduğu heyecan hem de kendi kullanacağı bir ürünü yapmış olmanın getirdiği mutluluk bir arada oluyor. Bir başka etkinlikte ise öğrenciler, Geleneksel Yöntemlerle Çini Boyama Atölyesi’nde yeni bir sanatı keşfederek, çini tabakları renklendirdiler. Geleneksel el sanatlarının gelecek kuşaklara taşınması, öğrencilerin etkinliklerde birbirinden güzel sanat eserlerini ortaya çıkarması, çocukların sanata duyduğu büyük ilginin de göstergesi olsa gerek.

Gölcük Belediyesi, öğrencilerin yarıyıl tatillerini faydalı geçirmeleri amacıyla düzenlemiş olduğu etkinliklerin dışında, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel Türk el sanatlarına sahip çıkarak, ilçemize birbirinden değerli sanat ustalarını da konuk etmeye devam ediyor. Gölcük Belediyesi Sanat Galerisi’nde düzenlenen ve Dokuma Ustası Onur Başpınar’ın kalımıyla Sivas Cecim Dokuma, Yörük Bağı ve Sivas Örgü Çorabı üzerine eğitim, bu kez vatandaşların katılımı ile gerçekleştirildi.

Gölcük’te bir başka sanat etkinliği ise daha önce gala yaparak tiyatroseverlerin büyük beğenisini kazanan ‘Kurtar Beni Damat’ adlı tiyatro oyunu oldu. Gölcük Belediyesi Aralık ayı kültür sanat etkinlikleri kapsamında Kazıklı Kervansaray Kültür Yapısı’nda Sırf Tiyatro ekibi tarafından sahnelenen oyun tiyatro severlerden büyük ilgi gördü. Sanata ve sanatçıya değer katarak, kültürel miraslarımız gelecek kuşaklara aktaran etkinlikler, kış aylarında bulunduğumuz bu günlerde içimizi ısıtmıştır. Sanatın yaşatılmasına ve gençlerin sanatla daha fazla buluşmasına yapmış olduğu katkı için emeği geçenleri ayrıca tebrik etmek gerekiyor.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X