Empati ile yaklaşabilmek…
Fakat günlük yaşantımızda karşılaşmış olduğumuz bazı durumlar vardır ki, özelikle toplu olarak bulunulan yerlerde bir konu hakkında birden çok fikir üretilir, herkes kendi bildiği doğrusunu savunmaya çalışır. Bazı insanlar bilip bilmediği şeyler hakkında yorumda bulunur. Önemli olan yorumda bulunan kişinin o konu hakkında ne kadar bilgisi olduğu değil, o kişi için önemli olan yorumda bulunmaktır.
Ağzımızdan çıkan sözcükler ve kelimeler insanın kendi düşüncesini dışarı vurmasıdır. Söz söylemek çok kolaydır. Ağzımızdan bir anda çıkıverir. Bazen hiç düşünmeyiz ağzımızdan neler çıktığını. Bazen söylediğimiz sözleri bile unutup, aslında kullandığımız sözleri söylemediğimizi de ifade ederiz.
Bir konu hakkında bilmeden veya düşünmeden söylediğimiz bir sözün ileride telafisi olmayan hatalara sürükleyebileceğini düşünmeyiz veya düşünemeyiz. Her ne kadar düşünceler ve davranışlar insanların kişiliği hakkında bilgi verse de, ağzımızdan bir anda çıkıveren kelimeler de bizler için veya karşımızdaki için önemli değil midir? O halde iki düşünüp bir konuşmak sanırım en doğru yaklaşım olacaktır.
Bazı insanlar ise her konuda fikir beyan etmeyi çok sever. Toplumda bu şekilde yaklaşımda bulunan insanlarla sık olmasada karşılaşabiliriz. Bazı insanlarda herhangi bir ortama girdiğinde orada konuşulanlardan azıcık bir iki kelime duyup hemen konu hakkında yorumda bulunmaya başlar. O konu hakkında ne kadar fikir sahibi olduğu önemli değildir. Yeterki yorumda bulunsun. Bir Atasözümüz ‘az söyle çok dinle der’. Buna karşılık günümüzde bazılarımız maalesef çok söyleyip az dinliyoruz.
Bazı insanları buna iten sebebin kendisini topluma kabul ettirme, kendi fikirlerinin önemsenmesi ve kişinin bir yerde saygı görmesi gibi yanlış düşenceler oluşturur. Bir konu hakkında bilmeden yapılan yorumlar, o insanı daha çok sıkıntıya sokabilir. Önemli olan çok konuşmak değil, bildiğimiz doğruları karşımızdakine aktarabilmektir.
Bazen karşımızdaki insanları bir anda ağzımızdan çıkıveren bir cümle ile kırabilir, telafisi olmayan sonuçlara neden olabiliriz. Kalp kırmak ne kadar kolaysa, kırılan bir gönlü de almak bir o kadar zordur. Bu yüzden ağzımızdan çıkan kelimelere dikkat etmeli, karşımızdaki insanlarla empati kurarak yaklaşmalıyız.
Günlük yaşantımızda empatinin yer alması, birçok konuda karşımızdaki insanı daha sağlıklı ve doğru anlayabilme adına büyük fayda sağlayacaktır. Kendimize yapılmasını istemediğimiz hareketleri veya sözleri başkasına yapmamak, sanırım insanlar arası ilişkilerde önemli bir etken olacaktır.
Her zaman karşımızdaki insana hoşgörü ve saygıyla yaklaşmalı, ağzımızdan çıkan kelimelere dikkat etmeliyiz. Bu şekilde davranıldığında hem siz, hem de karşınızdaki insanlar mutlu olacaktır.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- Geri dönüşümün çevreye katkısı 28 Nisan 2025 Pazartesi
- Davranışlarda empati… 27 Nisan 2025 Pazar
- GESOTİM eğitimlere önem veriyor 24 Nisan 2025 Perşembe
- Parklar ve çevre temizliği… 23 Nisan 2025 Çarşamba
- Teknoloji ve iletişim… 22 Nisan 2025 Salı
- Sahiller yoğun ilgi görüyor 21 Nisan 2025 Pazartesi
- Alt ve üstgeçitlerde gereken duyarlılık 20 Nisan 2025 Pazar
- Duyarlı olmak ve destekte bulunmak… 17 Nisan 2025 Perşembe
- Tarıma önemli katkı... 16 Nisan 2025 Çarşamba
- Ulaşımda empati… 15 Nisan 2025 Salı