Duyarsızlıkla gelen sorunlar…
Günlük yaşantıda karşılaşılan bazı olaylar, bazı kimselerin yaşamış oldukları toplumda sorumluluklarının farkına varamadıklarını veya birçok konuda umursamaz davranışlar sergilediğini gösterebiliyor. Bazı kimseler yapmış oldukları hatalı davranışların farkında olmazken, bazıları da farkında olup umursamaz davranışlar sergileyebilmektedir.
İlçemizde bazı sokaklarda karşılaşılan, çöp konteynırlarının olduğu yerlere bırakılan ev eşyaları sorunu devam ediyor. Sokaklarda köşe başlarına veya boş olan arsalara bırakılan evsel atık malzemelerin sıkça görülmesi görüntü kirliliğine neden oluyor. Evsel atıkları bırakan kimselerin duyarsız davranması aynı sokak veya mahallede yaşayan kimselerin de tepkisini çekiyor. Bırakılan eşyalar uzun süre aynı yerde durabiliyor ve o eşyayı bırakan kimseler tahmin ediyorum her gün bıraktıkları malzemeleri görüyordur. Yapılması gereken ise bu tür malzemeler olduğunda yetkilileri arayarak bilgi vermek olmalı.
İlçemizde birçok noktada geri dönüşüm kutuları bulunuyor. Bu geri dönüşüm kutuları sayesinde, kullanım dışı olan geri dönüştürülebilir atık malzemeler çeşitli geri dönüşüm yöntemleri ile hammadde olarak tekrar kazandırılarak ekonomiye katkıda bulunuluyor. Geri dönüşüm konusunda duyarlı davranan vatandaşlar geri dönüşüme tabi olan atıkları geri dönüşüm kutularına atarak hem doğal kaynakların yok olmasını önlüyor hem de ekonomiye de katkı sağlıyor. Fakat çöp konteynırlarında geri dönüşüme tabi olan malzemelere de rastlamak maalesef mümkün olabiliyor.
Çevreyi temiz tutmanın birinci kuralı, kirletmemek olduğuna göre, toplumda yaşayan bireylerin çevre temizliğine vereceği en büyük katkı, etrafını kirletmemek olmalıdır. İnsanların ortak olarak kullandığı çevrenin temiz tutulması da yine insanların sorumluluğundadır. Canlıların yaşamış olduğu çevrenin temiz kalması, gelecek nesillere daha temiz bir çevre bırakılması, ancak çevre temizliğine karşı duyarlı olmak sayesinde olacaktır.Çevremizin temiz tutulmasını sağlamak için toplumda yaşayan herkesin başkasından beklemek yerine, temizlik konusunda bireysel sorumluluklarını yerine getirmesi yeterli olacaktır. Çevre temizliği insanın içinden gelmeli. Yaşamış olduğumuz coğrafyanın kıymetini bilmeli, denizi, doğayı, yeşili korumalı ve sahip çıkmalıyız.
Artan nüfusla doğru orantılı olarak, araç sayısında da artış gözlemleniyor. Artan araç sayısıyla birlikte otopark ihtiyacı da artıyor. Trafikte de umursamaz davranışlara hemen her gün denk gelebiliyoruz. Hatalı park ederek trafiğin sağlıklı işlemesine engel olanlar, yaya şeritlerinin olduğu yerlerde yayaların geçiş üstünlüğü olduğunu düşünmeyenler, engelli rampalarının önlerine araçlarını park ederek engelli vatandaşlarımızın ulaşım hakkına engel olanlara da maalesef denk gelebilmek mümkün oluyor.
Araçların yaya kaldırımlarına park etmelerini önlemek amacıyla yetkililerin yaptıkları ve emek harcadıkları çalışmalara ise bazı kimselerin gereken saygı ve duyarlılığı göstermedikleri görülebiliyor. Henüz yeni yapılan dubaların dahi yerinden söküldüğü veya kırıldığı gözlemlenirken, bu şekilde davranışta bulunan kimselerin umursamazlığı ise pes dedirtiyor.
Toplumda ortak kullanım alanlarında yaşayanların birbirlerinin hakkına riayet etmesi, en önemlisi de toplumda yaşayan herkesin, sorunlara duyarlı yaklaşması gerektiğini düşünüyorum.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- Önemli değerler ve anlayış kavramı… 18 Haziran 2025 Çarşamba
- KOSKEM’in önemli görevi… 17 Haziran 2025 Salı
- Sahillerin doğal güzelliği… 16 Haziran 2025 Pazartesi
- Su tasarrufunda farkındalık 15 Haziran 2025 Pazar
- Ulaşım çalışmaları ve sağladığı katkı 12 Haziran 2025 Perşembe
- Duyarlı davranışlar sergilemek… 11 Haziran 2025 Çarşamba
- Sıcak havalar ve çevre temizliği… 10 Haziran 2025 Salı
- Bayramın ardından… 09 Haziran 2025 Pazartesi
- Bayramınız kutlu olsun… 05 Haziran 2025 Perşembe
- Ormanların önemi ve daha yeşil çevre… 04 Haziran 2025 Çarşamba