Doğayı korumak ve sahip çıkmak…
Doğal güzellikleri bünyesinde barındıran Gölcük’teki Kavaklı, Değirmendere, Halıdere ve Ulaşlı gibi sahiller, ilçemize ayrı bir güzellik katıyor. Son yıllarda sahillerde yapılan çalışmalarda, yeşil alanlar, kameriyeler ve spor aletleri vatandaşların hizmetine sunuldu. Yeşil alanların çoğaltılmasına yönelik çalışmalar yapılırken, doğanın korunmasına katkı vermek büyük önem taşıyor.Deniz havası almak isteyenlerin değişmez adresi olan sahillerde karşılaşılan bazı durumlar, bazı kimselerin hem verilen emeğe saygı göstermediğini, hem de doğal güzelliklere sahip çıkmadığını ortaya koyuyor.
Yaz aylarının gelmesi ile birlikte sahiller vatandaşlar tarafından ilgi gören yerler arasında oluyor. Fakat çevreye karşı duyarsız bazı kimselerin, yaşamış olduğumuz coğrafyadaki güzellikleri görmezden gelerek vatandaşların hizmetine sunulan ve toplumun ortak kullanımında bulunan birçok malzemeye zarar vermesi, duyarlı vatandaşların tepkisini çekiyor. Bizlerde temiz bir deniz havası almak için sahillerimizi tercih ediyoruz. Yaz mevsiminde yoğun ilgi gören yerlerden olan Değirmendere sahilindeki yeşil alanları kullanan vatandaşlardan bazıları, geride çöplerini bırakabiliyor.
Oysa sahilde hemen her noktada çöp kutuları bulunuyor. Şunu merak ediyorum, sahildeki yeşil alanları kullandıktan sonra çöplerini bırakan kimseler, kendileri de yeşil alanlara geldiklerinde kendilerinden önce bu alanları kullanan kimselerin çöplerini bıraktıklarını görseler acaba ne düşünürlerdi?
Yeşil alanlarda görülen olumsuzluklar bunlarken, bazı kimseler oturma banklarında oturma yerlerine değil de, üst kısımlarına oturarak oturulması gereken yerlere ayaklarını koyarak, orayı kullanacak olan kimselere büyük saygısızlık yaptıklarının farkında olmuyor. Bu kimselerin ayak koydukları yerlere o alanlardan faydalanan insanlar oturuyor.
Önemli bir ulaşım ağı olan D-130 Karayolu, ilçemizin içinden geçiyor. Gün içerisinde çok sayıda aracın kullanmış olduğu anayolda, yol kenarlarına atılan çöpler, duyarlı vatandaşların tepkisini çekiyor. Hatta yol kenarındaki bazı kaldırımlarda görülen kırık cam parçalarının, başka bir kimseye zarar verebileceği, bunları atan kimseler tarafından herhalde akla getirilmiyor.
Yaşamış olduğumuz doğanın, denizin temiz kalması ve yarınlara daha güzel bir çevre bırakmak adına çalışmalar yapılırken, bu çalışmalara vatandaşlar olarak katkı sunmak için herkesin üzerine düşen görevi de yapması gerekiyor.
Toplumda yaşayan bireylerin çevresini temiz tutmakla sorumlu olduğunu unutmaması gerekiyor. Bireylerin temizlik konusunda kendi evlerine gösterdiği özeni, çevre içinde göstermesi gerekiyor. Yaşanılan çevreye karşı oluşması gereken duyarlılık sadece belirli bir kesime ait değil, orada yaşayan herkese aittir. Çevre temizliğinde duyarlılık ancak doğayı ve denizi temiz tutmakla mümkün olabilecektir. Çevre temizliği konusunda hassas davrananlar, doğal güzelliklere sahip çıkanlar olduğu gibi çevresine karşı duyarsız kimselere de denk gelebilmek mümkün oluyor. Yaşamış olduğumuz coğrafyanı kıymetini iyi bilmeli, gelecek nesillere, daha temiz bir çevre bırakmak adına yapılan çalışmalara destek olmalıyız.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- Ulaşım çalışmaları ve araç parkları 12 Aralık 2024 Perşembe
- Nurettin Sağsöz’ü rahmetle anıyorum… 12 Aralık 2024 Perşembe
- Sahillerde çevre duyarlılığı… 10 Aralık 2024 Salı
- Davranış biçimleri ve saygı… 09 Aralık 2024 Pazartesi
- Küçük katkılar büyük fayda sağlıyor 08 Aralık 2024 Pazar
- GESOTİM’in başarılı çalışmaları… 05 Aralık 2024 Perşembe
- Çalışmalar ve sorumluluklar… 04 Aralık 2024 Çarşamba
- Geri dönüşümün çok yönlü katkısı… 03 Aralık 2024 Salı
- Duyarlılık ve farkındalık… 02 Aralık 2024 Pazartesi
- Empati yapmak önemli etken… 01 Aralık 2024 Pazar