Doğa ve çevre duyarlılığı…
Gölcük, bulunmuş olduğu coğrafya itibariyle birçok doğal güzelliği bünyesinde barındırıyor. Bu güzellikleri, belki de kanıksamış olacağız ki bazen farkına varamayabiliyoruz. Aslında deniz ve yemyeşil bir doğa birçok kimse için çok şey ifade ederken, bazen de gözlerimizin önündeki değerleri göremediğimiz zamanlarda olabiliyor.
Kavaklı, Değirmendere, Halıdere ve Ulaşlı gibi güzel sahillere sahip olan ilçemizde, bazı duyarsız vatandaşlar ise yaşamış olduğumuz coğrafyadaki güzellikleri görmezden gelerek vatandaşların hizmetine sunulan ve toplumun ortak kullanımında bulunan birçok malzemeye zarar verebiliyor.
Deniz kenarında oturup elindeki çöpü, az ilerisinde bulunan çöp kutusuna atmaktan imtina edende oluyor, oturmuş olduğu bankı karalayıp yaz-boz tahtasına çevirende. Bunları yapan duyarsız vatandaş, aynı sahilde oturup denizin ve doğanın keyfini çıkarmasını da biliyor. Bazı kimseler, doğaya ve denize sahip çıkmayıp kirlettiği gibi, nimetlerinden de yararlanmakta geri kalmıyor.
Toplumda ortak kullanım alanlarına yapılan hizmetler bazı kimselerin değil tüm toplumun kullanması için sunulduğunu unutmamak gerekiyor. Sahillerde, parklarda ve mesire yerlerinde insanların dinlenmeleri için oturma bankları bulunuyor. Bazı kimseler oturma banklarında oturma yerlerine değil de, üst kısımlarına oturarak oturulması gereken yerlere ayaklarını koyarak, orayı kullanacak olan kimselere büyük saygısızlık yaptıklarının farkında olmuyor. Bunu yaparken yapmış oldukları davranışın doğru olmadığını bilmiyorlar mı acaba? Niçin yaptıklarını kendilerine sorsanız cevap verebileceklerini de zannetmiyorum. Bu kimselerin ayak koydukları yerlere çocuklarda oturuyor. Bu şekilde davranışlar gösteren kimselere en azından bunu düşünmelerini tavsiye ediyorum.
Çevremizin temiz kalması için ilçemiz ve beldelerinde birçok yerde çöp kutuları bulunuyor. İlçemizde eksik olan yerlerdeki çöp kutuları tamamlanarak, şehrimizin daha temiz kalması amaçlandı. Yeraltı çöp konteynerleri yapılarak daha sağlıklı bir ortam oluşturuldu. Fakat çevresine gereken saygıyı göstermeyen kimseler, bu çöp kutularına da zarar veriyor.
Çocuk parklarında bulunan oyun gruplarındaki malzemelerin bir kısmı zaman içinde aşınsa da, bir kısmı ise bazıları ise verilen zarar nedeniyle hasar görebiliyor. Şehir yaşamında çocuklar için büyük önem taşıyan oyun parklarına gereken özeni göstermeli, zaman içinde deforme olan oyun gruplarının da bakımdan geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Son yıllarda yapılan çalışmalarla, yeşil alanların çoğaltılmasına yönelik çalışmalar yapıldı, yapılmaya da devam ediyor. Fakat bazı duyarsız kimselerin doğa ve çevreye karşı kayıtsız kalmasını anlamakta mümkün olmuyor.
Geri dönüşebilir malzemelerin de çevreye atılması, doğanın kirlenmesine neden olan faktörlerin başında geliyor. Geri dönüşüme tabi olan malzemeleri çevreye veya çöp kutularına değil, geri dönüşüm kutularına atarak, hem çevremizi temiz tutmuş olur hem de ekonomiye katkıda bulunuruz.
Evimizin nasıl ki temizliğine dikkat ediyorsak, yaşamış olduğumuz çevrenin de bizlerin bir büyük evi olduğunu unutmamak gerekiyor. Canlıların yaşamış olduğu çevrenin temiz kalması, gelecek nesillere daha temiz bir çevre bırakılması, ancak çevre temizliğine karşı duyarlı olmak sayesinde olmaktadır. Toplumun ortak olarak hizmetine sunulan ve vatandaşların kullanımında olan malzemelere sahip çıkılmalı.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- Yarıyıl tatili iyi bir fırsat 19 Ocak 2025 Pazar
- Dar sokaklarda görülen sorunlar 16 Ocak 2025 Perşembe
- Toplumda öne çıkan değerler… 15 Ocak 2025 Çarşamba
- Bahane değil, duyarlılık olmalı 14 Ocak 2025 Salı
- İhtiyaçlar ve çalışmalar… 13 Ocak 2025 Pazartesi
- Ziyaretlerden notlar… 12 Ocak 2025 Pazar
- Desteklerle üretim daha da artıyor 09 Ocak 2025 Perşembe
- Kitap okumanın çok yönlü faydası 08 Ocak 2025 Çarşamba
- Sorun aynı, araçlar farklı… 07 Ocak 2025 Salı
- Kentsel dönüşüm büyük katkı sağlayacak 06 Ocak 2025 Pazartesi