Değirmendere sahili…
Yaz aylarını düzenlenen çeşitli etkinlik ve aktivitelerle dolu dolu geçiren ilçemizin şirin beldesi Değirmendere, Sonbahar mevsiminde adeta dinlenmeye çekilmiş görünüyor. Yaz aylarında düzenlenen Uluslararası Değirmendere Zühtü Müridoğlu Ahşap Heykel Sempozyumu başta olmak üzere sanatsal, sportif ve kültürel etkinlikler, vatandaşların Değirmendere’ye olan ilgisinin artmasında ve beldenin adını sanat ve sporla duyurulmasında önemli rol oynadı.
Değirmendere Yüzbaşılar sahilinden başlayıp, Kuruçeşme sahiline kadar olan kesimiyle, her yaştan vatandaşın ilgisini çekiyor. Son yıllarda yapılan çalışmalarla birlikte, Değirmendere sahili daha cazip bir hale getirilmiş, bu ise vatandaşların yoğun ilgi göstermesinde etken olmuştu. İlçemizin diğer sahil kesimlerinde olduğu gibi Değirmendere sahilinde de yapılan çalışmalarda; kameriyeler, çocuk oyun grupları, açık hava fitnes aletleri ve yeşil alanlar vatandaşların beğenisini topladı.
Büyükşehir Belediyesi’nin İzmit Körfezi’ni Balıklandırma Projesi kapsamında geçtiğimiz yıllarda Değirmendere Çınarlık Meydanı’ndan levrek kalkan yavruları İzmit Körfezi’ne bırakılmıştı. İzmit Körfezi’nde yapılan çalışmalarla birlikte, körfezin her geçen gün daha temiz bir görünüme kavuşması, balık popülasyonundaki artışa olumlu olarak katkıda bulundu. Körfezdeki balık çeşitliliğinin son yıllarda belirgin olarak artış göstermesi, vatandaşları da olta balıkçılığına yönlendirdi.
Değirmendere merkezinde bulunan Çınarlık Meydanı’nda sergilenen ahşap heykeller, bulundukları yere ayrı bir güzellik katıyor. Yerli ve yabancı sanatçıların ağaç tomruklarını şekillendirerek ortaya çıkarmış oldukları ahşap heykellere sahip çıkmak gerekiyor. Çınarlık Meydanı’nda ki parkta sergilenen, beldeye değer katması adına sanatçıların uğraşları sonucunda ortaya çıkan ahşap heykeller, birçok vatandaşın fotoğraf karelerini de süslüyor..
Geçtiğimiz yıllarda sanata ve sanatçının emeğine saygısı olmayan bazı duyarsız kimselerin, Değirmendere’ye ayrı bir güzellik katan ahşap heykellerin, üzerine yazılar yazıp karalayarak, zarar vermesi ise duyarlı vatandaşların tepkisini çekmişti. Bu alanda sergilenen ahşap heykellerin kime ne zararı var anlayabilmiş değilim.
Akıllı bisikletler de, sahil kesimleri başta olmak üzere vatandaşlar tarafından ilgi görmeye devam ediyor. Vatandaşların kullanımına sunulan ve ilgi gören akıllı bisikletleri kullanırken gereken özenin gösterilmesi gerekiyor.
Sahilin bazı kesimlerinde ise çevreye karşı duyarsız bazı kimselerin, çöp kutuları olmasına rağmen çöplerini rastgele sağa sola atması da istenmeyen ve göze hoş gelmeyen görüntüler olarak görülüyor. Benzer görüntüleri beldenin içinden geçen derede de görebilmek maalesef mümkün oluyordu. Çevreyi kirletmeye kimsenin hakkı olmadığı düşüncesiyle; doğasıyla, deniziyle, düzenlenen sosyal, kültürel ve sportif aktiviteleriyle, çok sayıda insanı kendisine çekmesini bilen Değirmendere’nin kıymeti bilinmeli diye düşünüyorum.
Çevreyi kirletmeye kimsenin hakkı olmadığı düşüncesiyle; doğasıyla, deniziyle herkesin faydalandığı sahillerimiz Kıymeti iyi bilinmeli. İzmit Körfezi’nin adeta doğal bir akvaryum halini alması için yapılan tüm çalışmaların bizler için olduğunu unutmadan, denizin ve doğanın temiz kalması adına gereken katkıyı vermeliyiz.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- Ulaşım çalışmaları ve araç parkları 12 Aralık 2024 Perşembe
- Nurettin Sağsöz’ü rahmetle anıyorum… 12 Aralık 2024 Perşembe
- Sahillerde çevre duyarlılığı… 10 Aralık 2024 Salı
- Davranış biçimleri ve saygı… 09 Aralık 2024 Pazartesi
- Küçük katkılar büyük fayda sağlıyor 08 Aralık 2024 Pazar
- GESOTİM’in başarılı çalışmaları… 05 Aralık 2024 Perşembe
- Çalışmalar ve sorumluluklar… 04 Aralık 2024 Çarşamba
- Geri dönüşümün çok yönlü katkısı… 03 Aralık 2024 Salı
- Duyarlılık ve farkındalık… 02 Aralık 2024 Pazartesi
- Empati yapmak önemli etken… 01 Aralık 2024 Pazar