Davranışlarda duyarlılık…
Toplumda ortak alanlardaki en önemli kural, saygıdır. Saygının olmadığı yerde başka bir şeyden bahsetmekte zaten mümkün değildir. Zaten etrafına karşı saygısı olan ve bana yapılsa ben ne düşünürdüm diyen bir kişinin de, saygı kurallarına uyması gayet doğaldır. Toplumda ortak kullanım alanlarında yaşayanların birbirlerinin hakkına riayet etmesi, en önemlisi de toplumda yaşayan bireylerin, sorunlara aynı duyarlılıkla yaklaşması gerektiğini düşünüyorum.
Gölcük’te artan araç sayısına bağlı olarak, mevcut otopark alanları, araç park yeri ihtiyacına cevap vermeye çalışıyor. İlçe merkezindeki cadde ve sokakların dar olması, araç sürücüleri ve vatandaşlar içinde zaman zaman sıkıntıların yaşanmasına neden olabiliyor. Dar olan cadde ve sokaklara yapılan araç parkları nedeniyle bazı durumlarda yayalar sorun yaşayabiliyor. Dar sokak ve caddelerde araç sürücüleri araçlarını bir yerlere park etme uğraşı verirken, diğer taraftan ise yaya güvenliği ikinci planda kalabiliyor.
Bazı araç sürücülerinin araçlarını yaya kaldırımlarına park etmesi, yayaların araç yolunda yürümesine neden oluyor. Bazı sürücüler, kendileri de trafikte araç kullanmalarına rağmen, diğer sürücülere gereken duyarlılığı göstermeyip, kendi bildiklerini okumaya devam ettiklerini görebilmek maalesef mümkün olabiliyor.
Trafikte sorumlu davranmak gerekiyor. Özellikle yayaların bulunduğu yerlerde daha dikkatli araç kullanmak, yayalara olması gerektiği gibi geçiş üstünlüğünü tanımak, saygının öncelikli olduğunu akıllardan çıkarmamak, sorumluluk bilincinin oluşmasında en büyük etken olmaktadır.
İlçemizde birçok noktada geri dönüşüm kutuları bulunuyor. Bu geri dönüşüm kutuları sayesinde, kullanım dışı olan geri dönüştürülebilir atık malzemeler çeşitli geri dönüşüm yöntemleri ile hammadde olarak tekrar kazandırılarak ekonomiye katkıda bulunuluyor. Geri dönüşüm konusunda duyarlı davranan vatandaşlar geri dönüşüme tabi olan atıkları geri dönüşüm kutularına atarak hem doğal kaynakların yok olmasını önlüyor hem de ekonomiye de katkı sağlıyor. Fakat çöp konteynırlarında geri dönüşüme tabi olan malzemelere de rastlamak maalesef mümkün olabiliyor.
Bazı sokaklarda karşılaşılan, çöp konteynırlarının olduğu yerlere bırakılan ev eşyaları sorunu ise güncelliğini korumaya devam ediyor. Sokaklarda köşe başlarına veya boş olan arsalara bırakılan evsel atık malzemelerin sıkça görülmesi görüntü kirliliğine neden oluyor. Evsel atıkları bırakan kimselerin duyarsız davranması, aynı sokak veya mahallede yaşayan kimselerin de tepkisini çekiyor. Bırakılan eşyalar uzun süre aynı yerde durabiliyor ve o eşyayı bırakan kimseler tahmin ediyorum her gün bıraktıkları malzemeleri görüyordur. Yapılması gereken ise bu tür malzemeler olduğunda yetkilileri arayarak bilgi vermek olmalı.
İnsanların ortak olarak yaşamış oldukları toplumda birbirlerine karşı saygılı olması, ‘ben’ değil ‘biz’ duygusuyla hareket etmesi, toplumun hizmetine sunulan ortak kullanım alanlarındaki değerlere sahip çıkılması, olması gereken beklenen olgulardır. İnsanların birbirlerine karşı hoşgörüyle yaklaşması, karşısındaki kişilerin fikirlerine ve düşüncelerine karşı saygılı olunması beklenen davranışlar içerisinde bulunmaktadır.Günlük yaşantıda karşılaşılan bazı durumlar, bazı kimselerin yaşamış oldukları toplumda sorumluluklarının farkına varamadıklarını veya birçok konuda umursamaz davranışlar sergilediğini de gösterebiliyor.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- Ulaşım çalışmaları ve araç parkları 12 Aralık 2024 Perşembe
- Nurettin Sağsöz’ü rahmetle anıyorum… 12 Aralık 2024 Perşembe
- Sahillerde çevre duyarlılığı… 10 Aralık 2024 Salı
- Davranış biçimleri ve saygı… 09 Aralık 2024 Pazartesi
- Küçük katkılar büyük fayda sağlıyor 08 Aralık 2024 Pazar
- GESOTİM’in başarılı çalışmaları… 05 Aralık 2024 Perşembe
- Çalışmalar ve sorumluluklar… 04 Aralık 2024 Çarşamba
- Geri dönüşümün çok yönlü katkısı… 03 Aralık 2024 Salı
- Duyarlılık ve farkındalık… 02 Aralık 2024 Pazartesi
- Empati yapmak önemli etken… 01 Aralık 2024 Pazar