Çevreye sahip çıkmak…

09 Mayıs 2024 15:41
Çevreye sahip çıkmak…

Gölcük, bulunmuş olduğu coğrafya itibariyle sahil kenti olması, denizi ve yeşil doğasıyla, güzellikleri bünyesinde barındırıyor.  İlçemizdeki Kavaklı, Değirmendere, Halıdere ve Ulaşlı gibi güzel sahiller, birçok yerde bulunmayan doğal güzellikler sunuyor. Son yıllarda yapılan çalışmalarla sahiller, daha modern bir görünüme kavuşturuldu. Uzun bir sahil şeridine sahip bulunan Kavaklı, yaz aylarında çok sayıda misafiri konuk eden Değirmendere sahili, Halıdere ve Ulaşlı sahillerinde vatandaşların hizmetine sunulan yeşil alanlar, kamelyalar ve spor aletleri yer alıyor.

Bazı duyarsız kimseler ise yaşamış olduğumuz coğrafyadaki güzellikleri görmezden gelerek vatandaşların hizmetine sunulan ve toplumun ortak kullanımında bulunan malzemelere zarar verebiliyor.  Doğayı ve yeşili korumak gerekirken, yapılan yanlış davranışların toplumun genelini ilgilendirdiğini ve yapılan hizmetlerin bazı kimselerin değil tüm toplumun kullanması için sunulduğunu unutmamak gerekiyor.

Deniz kenarında oturup elindeki çöpü, az ilerisinde bulunan çöp kutusuna atmaktan imtina eden de oluyor, oturmuş olduğu bankı karalayıp yaz-boz tahtasına çevirende. Bunları yapan duyarsız vatandaş, aynı sahilde oturup denizin ve doğanın keyfini çıkarmasını da biliyor. Yani doğaya ve denize sahip çıkmayıp kirlettiği gibi, nimetlerinden de yararlanmakta geri kalmıyor. Sahillerimizde bulunan oturma bankları da, yine çevreye ve topluma karşı saygısı olmayan insanlardan maalesef nasibini alıyor. Toplumun kullanıma sunulan oturma guruplarına yazılar yazarak zarar verenler, oturulacak yerlere ayak basanlar, duyarlı vatandaşların tepkisini çekiyor.

Günümüzde geri dönüşümün ne kadar önemli olduğu ve geri dönüştürülebilir malzemelerin kaynağında ayrıştırılmasıyla tekrar ekonomiye kazandırılmasının büyük katkı sağladığı bilinmektedir. Gölcük’te son dönemler içerisinde yapılan çalışmalarda, birçok noktaya yer altı çöp konteynırları yapıldı. Daha temiz bir çevre için yapılan çalışmalar ise hızla devam ediyor. Yapılan çalışmalar, daha temiz bir Gölcük için, yani ilçemizde yaşayan vatandaşlar için yapılıyor. Fakat ilçemizin bazı noktalarında karşılaşılan evsel atıklar ve moloz atıkları, duyarlı vatandaşların tepkisini çekiyor. Üstelik bazı yerlerdeki atılan eski eşyaların çok olması, bu konuda gereken hassasiyetin ve duyarlılığın gösterilmediğini de gözler önüne seriyor.

İzmit Körfezi’nde yapılan çalışmalarla birlikte, körfezin her geçen gün daha temiz bir görünüme kavuşması, yalnızca balık popülasyonunda değil diğer canlı türlerinde de artışa olumlu olarak katkıda bulundu. Denizin temiz kalması ve yarınlara daha güzel bir çevre bırakmak adına çalışmalar yapılırken, bu çalışmalara katkı sunmak için toplumda yaşayan bireylerin üzerine düşen görevi yapması gerektiğini düşünüyorum.

Gün içerisinde yoğun bir trafik akışının görüldüğü D-130 karayolunda, yayaların emniyetle yolun karşısına geçebilmeleri için alt ve üst geçitler bulunuyor. Vatandaşlar yolun diğer tarafına emniyetle geçmek için yaya geçitleri ile alt ve üstgeçitleri kullanıyor. Asansörlü üst geçitlerde karşılaşılan sorun, asansörleri kullanan bazı vatandaşların atıklarını asansörlere atması olarak görülüyor.

Alt ve üst geçitlerin temizlik sorunuyla devamlı karşılaşmak mümkün olabiliyor. Daha doğrusu temiz kullanmama sorunu güncelliğini koruyor. Alt ve üst geçitlerin, bazı duyarsız kişilerce kirletilmesi, altgeçitlere çeşitli atıkların atılması ve duvarlarına yazılar yazılması da yine duyarlı vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılanıyor. Toplumun genelini ilgilendiren hizmetlere ve sunulan imkanlara zarar vermek demek, verilen emeklere de zarar vermek demektir. Ortak yaşanılan yerlerde toplumun hak ve menfaatlerini gözetmek gerekiyor.

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X