Çevre temizliğinde gereken katkı…
D-130 Karayolu üzerinde bulunan ilçemizde, trafik yoğunluğunu azaltmak ve trafiğin kesintisiz sürdürülmesi amacıyla geçtiğimiz yıllar içerinde köprülü kavşaklar yapılarak hizmete sunulmuştu. Kerimağa mevkiinde bulunan köprülü kavşak, Değirmendere Dörtyol Köprülü Kavşağı ve Yüzbaşılar Köprülü Kavşağı, anayoldaki ulaşımın daha sağlıklı bir şekilde işlemesinde büyük katkı sunuyor.
Gün içerisinde yoğun bir trafik akışının görüldüğü anayolda, yayaların emniyetle yolun karşısına geçebilmeleri için alt ve üst geçitler bulunuyor. Vatandaşlar yolun diğer tarafına emniyetle geçmek için yaya geçitleri ile alt ve üstgeçitleri kullanıyor. Bununla birlikte ilçemizde asansörlü veya yürüyen merdivenli üst geçitlerin sayısının arttırılmasının da katkı sağlayacağını düşünüyorum.
Anayolun üzerinde bulunan alt ve üst geçitlerde periyodik olarak bakım onarım çalışmaları yapılarak vatandaşların hizmetine sunuluyor. Bazı noktalarda ihtiyaç duyulan üst geçitler ise yapılarak, ihtiyaçlar karşılanmış oluyor. Asansörlü üst geçitlerde karşılaşılan sorun, asansörleri kullanan bazı vatandaşların atıklarını asansörlere atması olarak görülüyor.
Alt ve üst geçitlerin temizlik sorunuyla devamlı karşılaşmak mümkün olabiliyor. Daha doğrusu temiz kullanmama sorunu güncelliğini koruyor. Alt ve üst geçitlerin, bazı duyarsız kişilerce kirletilmesi, altgeçitlere çeşitli atıkların atılması ve duvarlarına yazılar yazılması da yine duyarlı vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılanıyor.
Alt geçitlerin periyodik olarak temizliğinin yapılmasına rağmen kirletilmesi ise duyarsızlığın boyutunu gözler önüne seriyor. Alt ve üst geçitler ne kadar temizlenirse temizlensin, oralara zarar verilmemesi gerektiği ve toplumun ortak olarak kullandığı yerlerin bilincinde olunmadıkça bir fayda sağlamayacaktır.
Duyarsızlık, insanların çevresinde olanlara kayıtsız kalması olarak yorumlanabilir. Karşılaşılan bazı durumlar, bazı kimselerin birçok konuda umursamaz davranışlar sergilediğini gösteriyor. Bazı kimseler yapmış oldukları hatalı davranışların farkında olmazken, bazıları da farkında olup umursamaz davranışlar sergileyebilmektedir.
İnsanların ortak olarak yaşamış oldukları toplumda birbirlerine karşı saygılı olması, toplumun hizmetine sunulan ortak kullanım alanlarındaki hizmetlere sahip çıkılması, olması gereken beklenen olgulardır.
Toplumda ortak yaşamanın birinci kuralı olarak saygı karşımıza çıkmaktadır. Saygının olmadığı yerde başka bir şeyden bahsetmekte zaten mümkün değildir. Zaten etrafına karşı saygısı olan ve bana yapılsa ben ne düşünürdüm diyen bir kişinin de, saygı kurallarına uyması gayet doğaldır.
Burada öne çıkan unsurlardan bir tanesi de ortak yaşamanın bilincine varmaktır. Kişinin toplum içerisinde yalnız olmadığı halde, yalnız yaşıyormuş gibi umursamaz ve yalnızca kendini düşünen tavırlar sergilemesi, kendinden başkasını düşünmediğinin bir yerde açık göstergesidir. Toplum sağlığını yakından ilgilendiren çevre temizliği konusunda daha hassas ve özenli davranılmasının unutulmaması gerektiği kanaatindeyim.
Yaşamış olduğumuz doğanın, denizin temiz kalması ve yarınlara daha güzel bir çevre bırakmak adına çalışmalar yapılırken, bu çalışmalara vatandaşlar olarak katkı sunmak için bireylerin üzerine düşen görevi yapması gerektiğini düşünüyorum. Toplumun genelini ilgilendiren hizmetlere ve sunulan imkanlara zarar vermek demek, ekonomiye de, verilen emeklere de zarar vermek demektir. Ortak yaşanılan yerlerde toplumun hak ve menfaatlerini gözetmek gerekiyor.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- Eğitim destekleri artıyor… 08 Ekim 2024 Salı
- Evsel atıklar ve geri dönüşüm… 07 Ekim 2024 Pazartesi
- Kitap Fuarı çok iyi bir fırsat… 06 Ekim 2024 Pazar
- Değişken havaların etkisi… 03 Ekim 2024 Perşembe
- Kapalı semt pazarları… 02 Ekim 2024 Çarşamba
- Su tasarrufunu elden bırakmamalı… 01 Ekim 2024 Salı
- Yaşlılarımız değerli birer hazinedir… 30 Eylül 2024 Pazartesi
- Çalışmalara verilecek katkı… 29 Eylül 2024 Pazar
- Yaya önceliği unutulmamalı… 26 Eylül 2024 Perşembe
- Anlamak için dinlemek gerekli… 25 Eylül 2024 Çarşamba