Çevre bilinci oluşturuluyor
Günlük yaşantımızda kullanmış olduğumuz ve geri dönüşüme tabi olan malzemelerin, çöp kutularına değil de, geri dönüşüm kutularına atılması ile birlikte çevrenin korunmasına katkıda bulunuluyor.
Bu konuda okullarda öğrencilere verilen eğitimlerle çevre konusunda duyarlılığının anlatılmasının yanında, çeşitli kurs merkezlerinde de aynı şekilde verilen eğitimlerle çevre duyarlılığına dikkat çekiliyor. Okullarda verilen çevre konusundaki eğitimlerle birlikte çevreye duyarlı bireylerin yetişmesi sağlanıyor.
İlçemizin çeşitli yerlerinde ve okullarda bulunan geri dönüşüm kutularına duyarlı vatandaşlar ve öğrenciler atık pilleri ve elektronik atıkları geri dönüşüm kutularına atarak çevrenin korunmasına katkı sağlıyor. Yine aynı şekilde atık evsel yağlarda toplanarak çevre korunmuş oluyor.
İlimizdeki okullarda çevre eğitimi seferberliği kapsamında Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından çevre eğitimi veriliyor. 2016 yılında geride kalan zaman içerisinde 50 okulda öğrencilerin çevre duyarlılığının arttırılması adına 6 bin 500 öğrenciye eğitim verilmesi, bu konudaki önemi ve hassasiyeti bir kez daha gösteriyor.
Verilen eğitimlerde ambalaj atıkları, atık piller, elektrikli ve elektronik atıklar ve bitkisel atık yağların kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımı konularında bilgilendirmelerde bulunuluyor. Eğitim programında atıkların yönetimi, çevre kirliliği ve geri dönüşüm konularında bilgilendirilen öğrenciler, çevre temizliğine karşı daha duyarlı yaklaşıyor.
1 ton kağıt veya kartonun geri dönüştürülmesi demek, yaklaşık olarak 17 adet ağacın kesilmesinin önüne geçmek anlamına geliyor. Önemsenmeyip çöpe atılan 1 adet kalem pilin atık pil kutusunda toplanmasıyla 4 metreküp toprağın kirlenmesinin de önüne geçilmiş oluyor.
1 litre atık yağın denizlere ve akarsulara dökülmesinin önlenmesiyle de 1 milyon litre içme suyunun temiz kalması sağlanıyor. Evlerimizde geri dönüşüme tabi olan malzemeleri, ilçemizde birçok noktada bulunan çöp konteynırlarının yakınındaki geri dönüşüm kutularına atarak, hem ekonomiye katkı sağlamış hem de çevre kirliliğinin önüne geçmiş oluruz.
Bu konuda çocuklara ve genç nesillere de büyüklerin örnek olması gerektiğini düşünüyorum. Gelecek nesillerimize daha temiz bir çevre bırakmak için bu duyarlılığı ve farkındalığı edinebilmeliyiz. Sağlıklı bir toplum ve sağlıklı bir çevre için, toplumda yaşayan tüm bireylerin çevre temizliğine katkıda bulunması gerekiyor.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- Değirmendere yoğun ilgi görüyor 13 Eylül 2024 Cuma
- Gürültü kirliliğinin etkisi… 12 Eylül 2024 Perşembe
- Kültürlerin tanıtılması… 11 Eylül 2024 Çarşamba
- Araç yoğunluğu artış gösterdi… 10 Eylül 2024 Salı
- Okuma alışkanlığı olabilmeli… 09 Eylül 2024 Pazartesi
- Eğitim-öğretim dönemi başlarken… 08 Eylül 2024 Pazar
- Hastane büyük katkı sunacak 06 Eylül 2024 Cuma
- Otopark alanlarında duyarlılık… 05 Eylül 2024 Perşembe
- Çalışmalar toplum için yapılıyor 04 Eylül 2024 Çarşamba
- Köprülü kavşakların ulaşıma katkısı… 03 Eylül 2024 Salı