Başkasından beklenmemeli…
Toplumda, insanların uymak durumunda bulundukları davranışlar vardır. Bazı kimseler toplumda saygı ve hoşgörüyü elden bırakmadan örnek davranışlar sergilerken, bazıları ise bunun tam tersi davranışlarda bulunabilmektedir. İşin kolayına kaçan, sorumluluk almak istemeyen, hep kendini düşünen, saygı kavramını pekte umursamayan bazı kimseler, kendilerinin yapmak istemedikleri birçok şeyi başkasından beklemek gibi bir alışkanlıkları vardır.
Beklentileri gerçekleştiğinde mutlu olan kimseler, karşısındaki insanlar için ise aynı şeyi düşünmez veya düşünmek istemezler. Yalnızca karşısındakinden birşeyler bekleyen kimselere denk gelindiği de olmuştur.
Kendisinin yapmadığı bir şeyleri hep başkalarından bekleyen kimseler, yerine göre duyarsız, yerine göre de kendine güveni olmayanlardır. Kendi yaptıkları hataları bile başkasına yükleyen kimselerdebulunabiliyor. Kendi hatasını kabul etmeyenler, başkalarının en ufak hatasını ise arama yoluna gidebilmektedir.
Bunun örnekleriyle ise günlük yaşantımızda karşılaşabiliyoruz. Mesela trafikte bu gibi kimselere rastlayabiliyoruz. Kendisi aracın direksiyonunda olduğunda yaya şeridinde bekleyen yayalara yol vermeyenler, kendileri yaya olduğunda yol vermesini beklerler. Aracını olur olmaz yere park ederek, diğer sürücüleri düşünmeyenler, aynı şey kendisine yapıldığında ise daha farklı tepki verebilirler.
Toplu ulaşım araçlarında da benzer görüntülere denk gelmişizdir. Kendisinden yaşça büyük bir kimse araca bindiğinde ve oturacak yer yoksa duyarsızlık örneği sergileyen kimse şöyle bir etrafına bakarak, yaşlı vatandaşa başkasının yer vermesini bekler. Bu yalnızca ulaşımda değil, hayatımızın genelinde karşılaştığımız bir sorun olabiliyor. Oturmuş olduğumuz binalarda da benzer durumlara denk gelebilmek mümkün olabiliyor.
Aynı binayı paylaşan komşular arasında selamlaşmak, hal hatır sormak, geleneklerimizden birisidir.Fakat aynı binada oturup,karşılaşan komşulardan bazıları vardır ki, bir selam vermeyi bile karşısındakinden bekleyebilmektedir.
Güler yüzü ve güzel sözleri karşımızdakine söylemekten çekinmemeliyiz. İnsanlar arasındaki iletişim en önemli kuralı önce selam ve güler yüzdür. Bu konuda bile karşısındaki insandan beklenti içinde olanlarda bulunabiliyor.
İnsanın önce kendisine, sonra karşısındakine dürüst olması gerekiyor. İnsanın önce kendisini sonra karşısındaki insanı sevmesi gerekiyor. Önce kendisine sonra karşısındakine güvenmesi gerekiyor. İnsanın kendisinin uygulamadığı bir şeyi başkasından beklemesi ne kadar doğru olabilir. Bir kimsenin karşısındaki kimselerden bir şey isterken veya beklerken, kendi yaptıklarını veya yapamadıklarını da düşünmesi gerektiği kanaatindeyim.
Kendimizin yapmadığı veya uygulamadığı şeyleri bir başkasından beklemek, ne kadar doğru olabilir. Bir kimsenin işin hep kolayına kaçması, karşılaştığı olayları kendi menfaatlerine göre yorumlaması, işine geldiği gibi davranışlar sergilemesi, toplum tarafından hoş karşılanmayacak davranışlardır.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- Geri dönüşüm bilinci… 04 Şubat 2025 Salı
- Yapılan çalışmalar ve sunulan hizmetler… 03 Şubat 2025 Pazartesi
- Güzel havalar sahile ilgiyi arttırdı 02 Şubat 2025 Pazar
- Duyarlı olmak, sorunları giderir 30 Ocak 2025 Perşembe
- Kentsel dönüşüm değer katacak 29 Ocak 2025 Çarşamba
- Ulaşımda saygı ve empati… 28 Ocak 2025 Salı
- Çalışmalara verilecek katkı… 27 Ocak 2025 Pazartesi
- Daha sağlıklı bir çevre için… 26 Ocak 2025 Pazar
- Tarihi değerler… 23 Ocak 2025 Perşembe
- Sahillere sahip çıkılmalı 22 Ocak 2025 Çarşamba