Balık sezonu başladı
1 Eylül itibariyle denizlerde balık av yasağının sona ermesiyle birlikte, balıkçılar ‘Vira Bismillah’ diyerek önceki akşam denize açıldı. Balık hallerinde, sezonun da ilk mezadı yapıldı. Balıkçılar bu yıl palamutun bol olacağını umut ediyor. Yeni balık sezonunun bol ve bereketli geçmesini diliyorum.
Son dönemler içerisinde ilçemizdeki sahillerde de balık tutkunu sayısında artış görülüyor. Amatör balık tutkunları, ilçemiz ve beldesinde bulunan sahillerden balık tutkusunu yaşamaya devam ediyor. Değirmendere’de Yüzbaşılar sahilinden başlayıp, Kuruçeşme sahiline kadar uzanan kesimde amatör balık tutkunlarının oluşturduğu görüntüler sahile ayrı bir renk katıyor.
İzmit Körfezi’nde yapılan çalışmalarla birlikte, körfezin her geçen gün daha temiz bir görünüme kavuşması, yalnızca balık popülasyonunda değil diğer canlı türlerinde de artışa olumlu olarak katkıda bulundu. İzmit Körfezi’nde yapılan denetimler, arıtma istasyonlarının kurulması, denizin temiz kalmasında oldukça büyük etken oldu.
Büyükşehir Belediyesi’nin İzmit Körfezi’ni Balıklandırma Projesi kapsamında geçtiğimiz yıllarda Değirmendere Çınarlık Meydanı’ndan 3 bin levrek ve 3 bin kalkan yavrusu olmak üzere toplamda 6 bin balık İzmit Körfezi’ne bırakılmıştı. Projenin 2. etabında kalkan, levrek ve çupradan oluşan 6 bin balık Karamürsel sahilinden denize bırakılmış, projenin devamı olan üçüncü aşamasında ise balıklar Darıca Şehit Er Gökhan Hüseyinoğlu Sahil Parkı’ndan denize bırakılmıştı. Proje kapsamında 6 bin adet levrek, çupra ve kalkan balığı daha Hereke sahilinden denize bırakılmıştı. Yine, Değirmendere sahilinde gerçekleştirilen 6 bin balık salımıyla birlikte 2017 yılından bu yana 30 bin adet yavru balık salımı gerçekleştirilmiş oldu.
Denizin temiz kalması ve yarınlara daha güzel bir çevre bırakmak adına çalışmalar yapılırken, bu çalışmalara vatandaşlar olarak katkı sunmak için herkesin üzerine düşen görevi de yapması gerektiğini düşünüyorum. Öncelikle, yaşamış olduğumuz coğrafyanın kıymetini ve değerini iyi bilmeli, denizin temiz kalması için ilk kural olan kirletmemeyi toplumun geneline yaymamız gerekiyor.
İzmit Körfezi’nin adeta doğal bir akvaryum halini alması için yapılan tüm çalışmaların bizler için, yarınlarımız için olduğunu unutmadan, denizin ve doğanın temiz kalması adına gereken katkıyı vermeliyiz.
Konuşmak kadar, dinlemekte önemli…
Konuşmada ve yazmada dilimizi doğru kullanmak, kültürümüzü geleceğe aktarmak için oldukça önemlidir. Türkçeyi ne kadar iyi tanıyor ve ne kadar iyi kullanabiliyorsak, iletişimimiz o kadar iyi olacaktır. Eskiden dilimizi daha düzgün ve doğru konuşmaya özen gösterilirken, bugün ise bazı kimselerin, kelimeleri olduğundan daha farklı konuştuklarına şahit olabiliyoruz. Özellikle gençlerde görmeye başladığımız ve konuşurken kelimeleri yuvarlamaları veya olduğundan daha farklı bir şekilde telaffuz etmeleri yadırganmıyor değil. Bu ise zamanla sanki bir özenti halini alıyor. Bazılarının konuşmuş olduğu kelime veya cümleleri anlamakta zorlandığımız dahi oluyor.
Dilimizi iyi kullanmak önemli bir meziyettir. Etkili konuşabilmek için ise kitap okumaya daha fazla zaman ayırmalıyız. Düşüncelerimizin iyi anlaşılmasını ve kendimizi karşı tarafa gerçek manada ifade etmek istiyorsak, dilimizi doğru ve anlaşılır şekilde kullanmalıyız. Bu konuda çocuklarımıza ve gençlerimize iyi birer örnek olmak için Türkçeyi doğru kullanmalı, onlarında doğru kullanmalarını sağlayabilmeliyiz. İyi bir konuşmacı olmak kadar iyi bir dinleyici olmanın önemli olduğunu da unutmamak gerekiyor.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- Doğa ve çevre duyarlılığı… 10 Ekim 2024 Perşembe
- Bilmemekten olmasa gerek… 09 Ekim 2024 Çarşamba
- Eğitim destekleri artıyor… 08 Ekim 2024 Salı
- Evsel atıklar ve geri dönüşüm… 07 Ekim 2024 Pazartesi
- Kitap Fuarı çok iyi bir fırsat… 06 Ekim 2024 Pazar
- Değişken havaların etkisi… 03 Ekim 2024 Perşembe
- Kapalı semt pazarları… 02 Ekim 2024 Çarşamba
- Su tasarrufunu elden bırakmamalı… 01 Ekim 2024 Salı
- Yaşlılarımız değerli birer hazinedir… 30 Eylül 2024 Pazartesi
- Çalışmalara verilecek katkı… 29 Eylül 2024 Pazar