Bahane değil, duyarlılık olmalı…
Toplumda yaşayan bireylerin uymak durumunda bulunulan birtakım kurallar bulunmaktadır. Toplumda hoş karşılanmayan ve yadırganan davranışları sergileyen bazı kimseler, yapmış olduğu davranışın yanlış olduğunu ‘bilmediğini’ söylemeleri gibi bir savunma mekanizmaları da vardır. Toplumda yapılan hatalı davranışların bir kısmı belki bilinmeden yapılsa da, birçoğunun ise aslında bilinmediğinden değil, saygısızlıktan veya çevreyi umursamadığından kaynaklandığı kanaatindeyim. Mutlaka bir kimse her şeyi bilemez fakat bazı konular vardır ki, bilmemekle bir ilgisi de olduğunu düşünmüyorum. Çünkü bazı durumlarda karar verirken yalnızca kendimizi düşündüğümüz gibi, ortak yaşanılan yerlerde ise toplumun hak ve menfaatlerini gözetmek gerekiyor.
D-130 Karayolu üzerinde bulunan ve gün içerisinde çok sayıda aracın transit olarak geçiş yaptığı yolda üst ve alt geçitler bulunuyor. Bazı üst geçitlerde bulunan asansörlerin içine atıklar atmanın bilmemekle bir alakasının olmadığını düşünüyorum. Bahsetmiş olduğum görüntülere rastlamak maalesef mümkün olabiliyor.
Çevre temizliği konusunda daha duyarlı olunması gerekirken, bazı kimselerin yapmış olduğu davranışlar, yaşamış olduğu topluma karşı gereken saygıyı göstermediğindendir. Çevre temizliği konusunda gereken önem ve özen gösterilmesi gerekirken, bazı kimselerin evsel atıklarını boş alanlara ve sokaklarda köşe başlarına bırakmaları da bilmediğinden olmasa gerek.
Modern şehir hayatı ve nüfus yoğunluğunun artması, insanların bir arada ikamet etme durumunu ortaya çıkarıyor. Birden fazla ailenin oturmuş olduğu apartmanlarda, bir kimsenin başka bir kimseyi gürültü yaparak rahatsız etmesi, sergilemiş olduğu davranışlarla komşularının tepkisini çekmesi, bilmediğinden değil, çevresine karşı göstermesi gereken saygıyı göstermediğinden kaynaklanmaktadır.
Toplu ulaşım araçlarında kendinden yaşça büyük insanlar ayakta dururken koltukta oturanlar, hatta o kimselerle göz göze gelmemek için çaba sarf edenler, bir gün kendisinin de yaşlanacağını aklına getirmeyenlerdir. Oysa yaşça büyüklere saygı, her yerde ve her zaman geçerli olmalıdır.
Hatalı araç parkları konusunda mağduriyet yaşayanlar, engelli vatandaşlarımız oluyor. Araç sürücüsü aracını engelli rampasının önüne park eder, hatta inmiş olduğu kapısı engelli rampasına açılmaktadır. O araç sürücüsünün bunu görmemesinin doğru olmadığı kanaatindeyim.
Trafikte de sorumlu davranmak gerekiyor. Özellikle yayaların bulunduğu yerlerde daha dikkatli araç kullanmak, yayalara olması gerektiği gibi geçiş üstünlüğünü tanımak, saygının öncelikli olduğunu akıllardan çıkarmamak, sorumluluk bilincinin oluşmasında en büyük etken olmaktadır. Gürültü kirliliğinin insan sağlığı üzerindeki etkilerinin oldukça fazla olduğu bilinmektedir. Bazı araç sürücüleri, bazen sabırsız davranarak, bazen de sırf havasına hiçte hoş olmayan davranışlar sergileyebiliyor. Elini aracın kornasından çekmeyip, etrafına rahatsızlık verenlerde bulunabiliyor.
Saygı karşılık beklemeden gösterilen bir değer olmalıdır ki, bir anlam kazanabilsin. İnsanlara, insan olduğu için değer verelim. Saygı aynı zamanda, empati kurarak, ‘bana yapılsa ne düşünürdüm’ diye hareket edebilmektir. Hatalı davranışların bir kısmı belki bilinmeden yapılsa da, birçoğunun ise aslında bilinmediğinden değil, umursamamaktan ve bahane üretmekten kaynaklandığı kanaatindeyim.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- Empati ile yaklaşmak… 21 Ocak 2025 Salı
- Su tasarrufunda farkındalık… 20 Ocak 2025 Pazartesi
- Yarıyıl tatili iyi bir fırsat 19 Ocak 2025 Pazar
- Dar sokaklarda görülen sorunlar 16 Ocak 2025 Perşembe
- Toplumda öne çıkan değerler… 15 Ocak 2025 Çarşamba
- Bahane değil, duyarlılık olmalı 14 Ocak 2025 Salı
- İhtiyaçlar ve çalışmalar… 13 Ocak 2025 Pazartesi
- Ziyaretlerden notlar… 12 Ocak 2025 Pazar
- Desteklerle üretim daha da artıyor 09 Ocak 2025 Perşembe
- Kitap okumanın çok yönlü faydası 08 Ocak 2025 Çarşamba