Ailede sağlıklı iletişim önemli

30 Mayıs 2019 15:09

Aile bir toplumun temel taşıdır. Toplumun temel taşı dediğimiz bir ailede bulunması gereken birçok özellik vardır. Nasıl bir binayı yaparken temelinin sağlam olmasına dikkat ediliyorsa, aileyi oluştururken de sağlam temeller üzerine kurulmasına dikkat etmeliyiz. Sağlam temeller üzerine kurulmayan bir aile yapısında bir müddet sonra sorunların başlaması muhtemeldir.

Aile yalnızca aynı evi paylaşan insanlar mıdır?Öncelikle  iyi bir aile olabilmek için aile fertlerinin birbirlerine sevgi ve saygı duyması gerekir. Bir ailenin temel taşlarından birisi karşılıklı gösterilen sevgi ve birbirine duyulan saygıdır. Ben çok seviyorum demekle sevgi olmuyor. Önemli olan sevgimizi karşı tarafa geçirebilmek, onu hissettirebilmektir. Her ne koşulda olursa olsun aile bireyleri arasında gereken saygı oluşmalıdır.

Yalnızca küçüklerin büyüklerine saygı duyması ile olmuyor. Büyüklerde, küçüklerin fikirlerine saygı duymalı, onların düşüncelerinin ne kadar değerli olduğunu çocuklarına hissettirmelidirler. Çocuk, anne-babasını yalnızca harçlık verince veya kendisine çok istediği bir şeyi aldığında değil, gerçekten ebeveyni olduğu için, onun bu dünyaya gelişinin var olma sebebi olduğu için sevmelidir.

Günümüz toplumunda aile içindeki saygı boyutunun da kaybolmaya başladığını gözlemliyoruz. Başkalarına saygı duymayan insanlar kendilerinin de saygı beklemeye hakları yoktur. İyi bir aile olabilmek için en önemli oluşumlardan birisi de güvendir. Aile içindeki bireyler birbirlerine her konuda güven duymak zorundadırlar.

Anne babaların her konuda birbirlerine karşı dürüst olmaları gerekiyor ki; çocuklar da aile içinde kendilerini güven içinde hissedebilsinler. Çocuklar anne veya babasından ne görürse, onu kendisine rehber edinmeye başlayacaktır. İyi bir iletişim yine bir ailenin olmazsa olmazıdır. Sağlıklı bir iletişimin kurulmadığı bir aile de insanlar birbirlerini anlayamazlar.

Ailede iletişim açık ve net olmalıdır. Karşımızdakine fikirlerimizi, düşüncelerimizi saygı çerçevesi içerisinde açıkça söyleyebilmeliyiz.

Çocuklar fikirlerini acaba mı? diyerek değil ‘beni anlayacaklarını düşünüyorum’ diyerek belirtebilmeli. Unutmayalım ki her şey iletişimle başlar. Önemli olan karşı tarafa kendimizi anlatabilmektir. Anne babalar, çocuklara aile içinde kendisinin kaldırabileceği sorumlulukları mutlaka vermeli, ileride alabilecekleri daha büyük sorumluluklara hazırlamalıdır diye düşünüyorum. Çocuklara altından kalkamayacağı sorumluluklar verdiğimizde, çocuğun bir müddet sonra kendisine olan inancını ve güvenini kaybettiğini görebiliriz.

Aile içerisinde anne babanın çok büyük görev üstlendiğini, çocuklarına model olduğunu biliyoruz. Çocukları, yaptığımız veya sergilediğimiz hareketlerle yanıltmamalıyız. Aile içinde örf  ve adetlerimizi, gelenek ve göreneklerimizi de unutmadan yaşamalı ve yaşatmalıyız. Aile olgusunun sağlıklı olarak işleyebilmesi için uyulması gereken kurallar da vardır. Aile içerisinde konulan kurallar açık ve belirgin olmalıdır. Olumsuzluklarda hemen karşı tarafı suçlamak yerine, olaylara iyi tarafından bakabilmeliyiz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X