Ağaç yaşken eğilir
Başlatılan bu proje kapsamında pilot okul olarak ise ilçemizdeki Barbaros İlkokulu’nda bulunan 4. sınıf öğrencileri seçilmişti.
Proje ile birlikte geçen süre içerisinde bilgilendirme toplantıları düzenlenmiş, Kocaeli Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü 4. sınıf öğrencileri tarafından yaklaşık 250 öğrenciye kişisel gelişim, hayır diyebilme, iletişim becerileri, kendini tanıma gibi eğitimler verilmişti. Proje ile çocukların daha iyi bir eğitim alması ve geleceğe daha iyi hazırlanmaları amaçlandı.
Gerçekleştirilen bu projenin önceki gün Belediye Sanat Galerisi’nde finali yapıldı. Bu proje aynı zamanda bir ilk olması dolayısıyla ayrı bir anlam kazanıyor. Öğrencilere verilen eğitimler tek tek ele alındığında, çocuklarımızın gelişiminde ve onların gelecek hayata hazırlanmalarında önemli yer tutuyor. Yaşam becerileri dediğimiz olgular aslında toplumumuzda çocuklarımızın ihtiyaç duyduğu şeylerdir.
Günümüzde öğrencilerin iletişim, özgüven ve hayır diyebilme adına sorunlarla karşılaşmaları mümkün olabiliyor. Belki gelişen teknolojiyle birlikte öğrencilerin iletişim sorunu bulunmuyor diyebilirsiniz fakat kendini ifade edebilme ve özgüven eksikliği de çoğu yerde kendini gösteriyor.
Özellikle aile içi iletişim çeşitli nedenlerden dolayı zayıflayabiliyor. Yani aynı aileden olan kişiler arasında zaman zaman iletişim kopukluğu olabiliyor. Bunda da birçok şey etken olabiliyor. ‘Ağaç yaşken eğilir’ atasözünde olduğu gibi çocuklarımıza küçük yaşlarda aile içinde ve çevresiyle iletişimin önemini anlatmalı ve ailenin iyi ve kötü günlerde her zaman bir ve beraber olduğunu aşılamalıyız.
Çocuklarımızın günümüzde en sık karşılaştığı sorunlardan birisi de kendilerine olan özgüven eksikliği. Kendi özgüveni olmayan bir öğrenci bazı şeylere acaba yapabilirmiyim diye yaklaşıyor. Oysa çocuklarımıza öncelikle kendine olan özgüven duygusunu aşılayabilmeliyiz. Çocuklarımız öncelikle kendini tanımalı ve kendi özgüvenini oluşturabilmeli. Bunun yanında çocuklarımız hayır diyebilmeyi de bilmeliler. Bunun da çok önemli bir olgunu unutmamalıyız.
Çocuklarımıza yaşam becerilerini küçük yaşlarda kazandırabilirsek, gelecekte onların hayatla barışık olarak yaşamalarını sağlayarak, kendine olan özgüvenlerini kazanmış ve kendi ayakları üzerinde durabilen nesiller yetiştirmiş oluruz. Bunun içinde merdivenin ilk basamağı olarak çocuklarımızın kendisini tanıyabilmesi olarak görüyorum. Büyükler olarak çocuklarımıza doğru model olmakta bu aşamada büyük önem taşıyor.
Sağlıklı nesiller için çocuklarımıza öncelikle kendilerine olan özgüveni aşılamalıyız. Kendine özgüveni olan çocuklarda hayır diyebilmeyi öğrenecek, problem çözme becerileri de artacaktır. Ama öncelikle iletişim kurabilmek çok önemli.
Hazırlanan etkinlik programları ve eğitimlerle bu projeye emek veren Gölcük Belediyesi, Gölcük Kent Konseyi ve Kocaeli Üniversitesi ile eğitmen olarak görev yapan üniversite öğrencilerine bir kez daha teşekkürlerimi sunuyor, bu projenin ilçemiz genelindeki diğer okullarda da bundan sonra artarak devam etmesini temenni ediyorum.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- Bahane değil, duyarlılık olmalı 14 Ocak 2025 Salı
- İhtiyaçlar ve çalışmalar… 13 Ocak 2025 Pazartesi
- Ziyaretlerden notlar… 12 Ocak 2025 Pazar
- Desteklerle üretim daha da artıyor 09 Ocak 2025 Perşembe
- Kitap okumanın çok yönlü faydası 08 Ocak 2025 Çarşamba
- Sorun aynı, araçlar farklı… 07 Ocak 2025 Salı
- Kentsel dönüşüm büyük katkı sağlayacak 06 Ocak 2025 Pazartesi
- Çevrenin korunmasına katkı… 05 Ocak 2025 Pazar
- Saygı kuralları ve davranışlar… 02 Ocak 2025 Perşembe
- Otopark alanları… 01 Ocak 2025 Çarşamba