‘Olası afetlere her zaman hazırız’   
16 Ağustos 2024 11:28

‘Olası afetlere her zaman hazırız’  

Gölcük Arama Kurtarma Derneği GESOTİM Başkanı Necmi Kocaman, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin 25. yıl dönümü dolayısı ile açıklamalarda bulundu. Kocaman, “Tüm ekibimizle olası afetlere her zaman hazırız” dedi

Gölcük Arama Kurtarma Derneği GESOTİM Başkanı Necmi Kocaman, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin 25. yıl dönümü nedeniyle önemli açıklamalar yaptı. Başkan Kocaman, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “25 yıl öncesi yüzyılın afetini yaşadık, çok acılar çektik, üzüldük, ağladık ümitsizliğe kapıldık fakat inançla tüm Türkiye ve Dünya gönüllülerinin desteği ile zor anları aştık. Çok acıydı o günler. Unutmamamız gereken asrın afetiydi. GESOTİM saman alevi gibi bahçeye ekilen tohum misali var oldu. İnandı, yılmadı, unutmamak adına, unutulmamak adına günümüze kadar varlığını korudu ve korumakta, bazen depremden depreme hatırlanılması, 17 Ağustos’larda hatırlansa da, onlar geçmişten ders çıkaran bir avuç Gölcük sevdalısı Türkiye sevdalısı. O tarihe kadar depremin ne olduğunu biliyorduk fakat bu felaketi yaşamadan zorluklarını, üzerinde bıraktığı etkileri anlamıyorduk. O gün ne yazık ki hepimiz depreme hazırlıksız yakalanmıştık. Hatta elimizde enkazdan bir kişi bile çıkartmamızı sağlayacak ekipman dahi yoktu” dedi.

‘VARLIKLARI ÜLKEMİZ ADINA BÜYÜK BİR GÜÇTÜ’

Kocaman, “Depremin çocukları, kurtarma işinde yaşadıkları afet sonrasında gerek Türkiye’de gerekse yurt dışında pek çok deprem, sel, çığ vs. afetlerde bizzat operasyonel konumda çalıştılar. Hiçbir bedel ve katkı gözetmeksizin onların tek sermayesi hep moral oldu. Umursanmasalar dahi varlıkları ülkemiz adına büyük bir güçtü. Bugün sorun yaratan, dilenen, el açan, tabela konumunda değil, örnek alınır, sorumlu bir sivil toplum örgütü olmanın huzuru ile çalışmalarına insanlarımız afeti umursamasa da unutsalar da bir gün olur ve gerekiriz diyerek aralıksız devam etmekteler. Ekibin kurucusu ve başkanı olarak 25 yıldır mücadele azmini üst seviyede koruyan Gölcük Arama Kurtarma Derneği GESOTİM Başkanı ve Gönüllüsü Necmi Kocaman olarak hep şunu ifade ettim; Bizler 17 Ağustos sabahı bir levye, bir balyoz bulamamış hazırlıksız yakalanmıştık. Bilgisizdik, büyük bir çaresizlik içinde idik, inandık, azmettik, eğitimler aldık, öğrendik ve öğretmeye başladık” diye konuştu.

‘HİÇBİR EKİPMANIMIZ YOKTU’

GESOTİM Başkanı Necmi Kocaman, “Bugün Gölcük Arama Kurtarma Derneği olarak tüm ekipmanlarımızla olası bir afete tamamen hazır durumdayız. 17 Ağustos 1999 tarihinde gözümüzü açtığımız zaman yanı başımızda dostlarımızın, arkadaşlarımızın, komşumuzun yaşadığı binaların yıkıldığını, onların bu enkazlarda can verdiğini veya enkazdan çıkmak için yardım istediğini gördük, duyduk ve o acıları yaşadık. Yaşadığımız o zor sürecin hemen ardından GESOTİM’i kurma kararını aldık. O günlerde hiçbir ekipmanımız yoktu ve bu ekipmanları sağlamak için çok yoğun uğraşlar verdik, gayret ettik ve GESOTİM’in kurulmasını tamamladık” ifadelerini kullandı.

‘17 AĞUSTOS 1999 SENDROMU’

O tarihte yaşadıklarını aktaran Başkan Kocaman, açıklamalarına şöyle devam etti: “17 Ağustos 1999 Gölcük depremi tarihe adını asrın felaketi olarak yazdırmış, 45 saniyede nice umutları, nice ocakları, nice mutlulukları ve umut ışıklarını söndürmüştü. Bu yüzden Ağustos ayı benim için zor bir aydır. Bu ayda içimiz daralır, boğazımıza bir yumruk düğümlenir. Ben bu durumu 17 Ağustos 1999 sendromu olarak adlandırıyorum. O büyük gücün çıkardığı kıyamet homurtusu karşısında çaresizliğin, çaresizliğin getirdiği korkunun,
korkunun getirdiği telaşın, telaşın getirdiği çığlığın, çığlığın getirdiği hüznün, toz ve dumanın ardındaki ölümün sessizliğini hissederim. Beton yığınları arasında, gövdesi kolonun altında kalmış, “Ne olur kurtar beni” diye yalvarırcasına bakan, ilk enkazda ilk gördüğüm bir çift gözü, Sonra on çift, elli çift, yüz çift, bin çift gözü hissederim. Elinden tutup, çekmeye çalışsam da, üzerine yığılmış beton dağlarının altından çekip alamadığım bedenleri” dedi.

‘DEVLET ÜSTÜN FEDAKARLIK MADALYASI ALDIK’

GESOTİM Başkanı Necmi Kocaman, “17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nden hemen sonra kurulan Gölcük Arama Kurtarma Derneği GESOTİM, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli meydana gelen ve 11 ilde yıkıma neden olan büyük deprem felaketinin ilk dakikalarında bölgeye giderek 4 gece 5 gün görev yaptığı Adıyaman'da 18 kişinin enkazdan çıkarılmasına katkı sağlamış, birçok kişiye umut olmuştuk. Gönüllülerimizle birlikte depremin acısını iyi bilen bizler bölge halkının yanında olduk. Gölcük Arama Kurtarma Derneği’mizin bu başarısı Devlet Üstün Fedakârlık Madalyası'yla ödüllendirildi. Bu ödül bizim ne kadar doğru yolda olduğumuzu bir kez daha gösterdi” dedi.

‘KADIN ARAMA EKİBİMİZ AKREDİTE EDİLDİ’

Kocaman, “Gölcük Belediyemiz tarafından protokol kapsamında desteklenen Gölcük Arama Kurtarma Derneği GESOTİM’imiz bünyesinde ve 41 kadın kardeşimizden oluşan arama kurtarma timimiz akredite edildi. 2 gün süren eğitimlerini tamamlayan kadın arama kurtarma timimiz, AFAD Başkanlığı’ndan akreditasyonunu aldı. Alınan akreditasyon ile GESOTİM Kadın Arama Kurtarma Timimiz Kocaeli’nin ilk Türkiye’nin ise 2. akredite kadın arama kurtarma ekibi oldu. Bizler bu başarılarımız ile mutlu oluyor, çalışmalarımızı başarılarımızı daha da arttırmak üzere kuruyoruz” dedi.

‘AFETİN KOLAY BİR DURUMU YOKTUR’

Kocaman, “Depremin acısını en iyi Gölcük bilir dedik ve bunu sadece sözle değil var gücümüzle çalışmalarımızla gösterdik. Tüm ekibimizle olası afetlere her zaman hazırız. Maalesef enkazdan cansız şekilde çıkardığımız insanlarımız olduğu gibi bizleri sevindiren, canlı olarak enkazdan çıkardığımız ve şimdi karşılıklı sohbet edebildiğimiz insanlarımız da oldu. Afetin kolay bir durumu yoktur, her bir afet zordur. Yaşayana ayrı zorluğu, arama kurtarma ekiplerine ayrı zorluğu vardır. Biz yine çalışmalarımızı eksiksiz bir şekilde gerçekleştireceğiz ama umuyoruz ki bir daha bu tür büyük felaketlerle karşı karşıya kalmayız.” şeklinde konuştu.

 ‘ELİMİZDEN NE GELİYORSA YAPMAYA HAZIRIZ’

GESOTİM Başkanı Necmi Kocaman, ‘Gölcük Arama Kurtarma Derneği GESOTİM ekibi 11 ili kapsayan deprem afeti sonrası bölgedeki 1 haftalık çalışmalarının sonrası GESOTİM birimlerinde başlattığı afet eğitim seferberliği kapsamında 2 bin 825 kişiye bizzat eğitimleri vermiş olup hala kurum, kuruluş ve halka yönelik eğitimlere devam edilmektedir. Halkımız da olası bir afete muhakkak hazırlıklı olmalı, deprem eğitimlerini GESOTİM’e gelerek alabilirler. Bizler bu konuda elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız” diyerek açıklamalarını tamamladı.

n Arif ÖZTOK

X