KOÜ’de projeler hız kesmeden sürüyor
28 Mart 2024 11:50

KOÜ’de projeler hız kesmeden sürüyor

Kocaeli Üniversitesi, araştırma üniversitesi olma yolunda projelerini hızla sürdürüyor. KOÜ yürütücülüğünde AB UFUK 2020 Projesi yapılıyor

Kocaeli Üniversitesi, araştırma üniversitesi olma yolunda yürüttüğü projelere hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda, yürütücülüğünü Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Şerif Barış’ın yaptığı ve Araştırmacı olarak Arş. Gör. (Doç. Dr.) İsmail Kaplanvural’ın yer aldığı AB UFUK 2020 Projesi, ülkemiz yanı sıra Almanya, ABD ve Malta’dan önemli üniversite ve enstitülerin işbirliğinde sürdürülüyor.

ÖLÇÜMLER GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Kocaeli Üniversitesi, Kiel Üniversitesi (Almanya), Köln Üniversitesi (Almanya), Alfred Wegener Enstitüsü (Almanya), İzmir Yüksek Teknoloji Enstitisü, İstanbul Teknik Üniversitesi, Hawaii Üniversitesi (ABD) ve Malta Üniversitesi’nin işbirlikleri ile gerçekleştirilen ve Avrupa Birliği Ufuk 2020 tarafından desteklenen “KArstic submarine fReshwater Springs (KARST)” projesi kapsamında Antalya kıyıları ve civarında geçen yıl gerçekleştirilen hidroakustik ve jeoelektrik ölçümlerine ek olarak bu yıl 18-22 Mart 2024 tarihleri arasında pasif sismik ölçümleri gerçekleştirildi.

YER ALTINDAKİ TRAVERTEN KALINLIKLARI TESPİT EDİLDİ

Bu yıl yapılan çalışmalar kapsamında yer altındaki traverten kalınlıkları pasif sismik dalgalar yardımı ile tespit edildi. Bu yıl yapılan arazi ölçümlerine Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü’nden Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Şerif Barış ve Araştırmacı Arş. Gör. (Doç. Dr.) İsmail Kaplanvural ile Kiel Üniversitesi’nden Araştırmacılar Yük. Müh. Ercan Erkul, Yük. Müh. Simon Fischer, Nina Kallinich ve Alfred Wegener Enstitüsü’nden Eş Yürütücü Dr. Jasper Hoffmann katıldı.

TATLI SU KAYNAKLARININ DOLAŞIMI TESPİT EDİLMEYE ÇALIŞILDI

Proje kapsamında Antalya'daki karstik yeraltı suyu sisteminin karadan kıyıya bağlantısının karakterize edilmesi hedeflenerek yeni metodolojik yaklaşımlar geliştirmek amaçlanmaktadır. Proje kapsamında özellikle denizlerde tatlı su katılımını tespit amacıyla jeoelektrik yöntemleri ile elektromanyetik yöntemler uygulandı. Bu arazi döneminde ise gerçekleştirilen mikrotremör dizin yöntemi (SPAC) kullanılarak Antalya travertenlerinin taban kalınlığı belirlenerek tatlı su kaynaklarının dolaşımı tespit edilmeye çalışıldı.

İLK BİLİMSEL SONUÇLAR PAYLAŞILDI

Projeden elde edilen ilk bilimsel sonuçlar Antalya Valiliği, Antalya AFAD İl Müdürlüğü, DSİ Antalya Bölge Müdürlüğü ve Antalya Büyükşehir Belediyesi Su ve Atıksu İdaresi (ASAT) ziyaret edilerek paylaşıldı. Projeden elde edilen çıktılar bir bilimsel makale olarak  uluslararası endeksler tarafından taranan yüksek etki değerli bir bilimsel dergiye gönderilerek, yayınlanacak.

BENZER HABERLER
X